Almanya'da yeni düzenlemeler


Almanya'da yeni getirilen bir dizi değişiklikle telefon görüşmeleri daha da ucuzluyor, araçlarda güvenlik yeleği zorunluluğu getiriliyor, kişisel iflas süreleri için öngörülen süre 6 yıldan 3 yıla düşüyor.
Emeklilik kurallarını düzenleyen yeni yasa ile anneler için emeklilik maaşı yükseltiliyor. Yeni düzenlemeye göre ayrıca, 45 yıl çalışmış olan biri, emeklilik maaşında herhangi bir kesinti olmadan 63 yaşında emekli olabilecek.
Kişinin bakıma muhtaç bir aile bireyine ayırdığı süre ve çocuk yetiştirme süresi de bu 45 yıllık süre içinde bulunuyor.
Maaşlara zam
Dün yürürlüğe giren yasa ile emeklilik maaşı da arttırıldı. Yeni zam ile birlikte doğu eyaletlerinde ortalama 800 Euro emeklilik maaşı olan yurttaşlar 20,27 Euro, batı eyaletlerinde ise 13,36 Euro zam alacak.
Sağlık nedeniyle kısmen ya da tamamen çalışamayan birinin emeklik maaşına ise 40 Euro zam yapıldı.
Bir başka düzenleme ise 10 milyona yakın çalışan anneyi ilgilendiriyor. Emekli olan bir anne, her çocuğu için Batı eyaletlerinde 28 Euro, Doğu'da ise 26 Euro ekstra maaş alacak. Yine çocuk yetiştirme süresi de emeklilik sürelerine ekleniyor. Değişiklikten faydalanmak için çocukların 1992'den önce doğmuş olması gerekiyor.
Güvenlik yeleği zorunlu
1 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe giren yasal değişiklikler arasında araçlarda güvenlik yeleği bulundurma zorunluluğu da var. Bundan sonra araçlarda, kaza ya da arıza durumunda giyilmek üzere kolay ulaşılabilir bir yerde, kırmızı, sarı ve turuncu renkte gömleklerin muhafaza edilmesi zorunlu olacak.
Almanya'da güvenlik yeleği zorunluluğu, bugüne kadar sadece ticari araçlarda vardı. Şimdiden sonraysa bütün sürücüler, bu yasal zorunluluğu yerine getirmemeleri halinde 15 Euro para cezası ödeyecek.
Kişisel borçlarını ödeyemeyenler için affedilme süresi daha önce 6 yıldı. Yeni düzenleme ile birlikte bu süre 3 yıla inecek; üç yılda borcunun yüzde 35'ini ödeyenler tümüyle borçlarından kurtulmuş olacak.
Cepten konuşmak ucuzluyor
1 Temmuz 2014'ten itibaren geçerli olacak yeni düzenlemeyle birlikte, Avrupa sınırları içerisindeki telefon görüşmeleri de bir standarda kavuşturularak ucuzlatılacak. Avrupa ülkeleri arasındaki cep telefonu görüşmeleri, katma değer vergisiyle beraber dakika başı 23 Cent'le ücretlendirilecek. Vergisiz dakika ücreti ise 19 Cent. Kısa mesaj ise 7 Cent olacak. Avrupa sınırları içerisindeki aranan kişi ise en fazla 7 Cent ödeyecek. Hem arayanın hem arananın aynı biçimde ücretlendirildiği eski uygulama, böylece ortadan kalkmış olacak.
1 Temmuz 2013 tarihine kadar 70 Cent olan ve bir düzenleme ile 45 Cent'e yükseltilen internet megabyte ücreti de artık 24 Cent olacak.
2015 yılında ücretsiz olacak
Avrupa Birliği, 2015 yılının Aralık ayına kadar dolaşım (roaming) ücretlerini de kaldırmayı hedefliyor. Bu kararla kademeli olarak telefon ve internet kullanım ücretlerinin düşürülmesi, 2015 yılı sonundaysa tümden kalkması öngörülüyor. Avrupa Parlamentosu bu kararı Nisan ayında onaylamıştı. Şimdiyse, Avrupa ülkelerinin Bakanlar Kurulları'nın da kararı onaylaması bekleniyor.
Son yasal düzenlemeler sonrasında tatilcilere de, tatile çıkmadan önce uygun tarifeler hakkında bilgi edinmeleri öneriliyor.
HABER MERKEZİ
