Almanya’da 3G kuralları geliyor

Dünya Haberleri —

.

.

  • Almanya’da "3G" olarak adlandırılan “aşı zorunluluğu, hastalığı geçirmiş olmak ve negatif test mecburiyeti” uygulamasına geçilecek. Uygulamaya riayet etmeyenler kapalı mekanlara giriş yapamayacak.

 

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkede koronavirüsün Delta varyantı nedeniyle yaşanan vaka artışı nedeniyle 16 eyaletin başbakanlarıyla bir toplantı düzenledi. Video konferans yöntemiyle düzenlenen 4. dalgaya karşı hazırlık toplantısında “3G uygulamaları” şeklinde adlandırılan yeni dönem tedbirleri konusunda ortaklaşıldı.

3G: Geimpft-Genessen-Getestet

Buna göre; tüm kapalı mekanlara giriş için aşılı olmak (Geimpft), hastalığı geçirmiş olmak (Genessen) ve negatif test sonucu almak (Getestet) mecburi olacak. Fakat bu kuralların eyaletlerde uygulanmasındaki inisiyatif eyalet yönetimlerinde olacak. Vaka sayısının düşük olduğu eyaletlerde bu kurallar daha şeffaf olabilecek.

Ücretsiz testler kaldırılıyor

23 Ağustos’tan itibaren yürürlüğe girecek 3G uygulamasıyla birlikte hükümetin şimdiye kadar sağladığı ücretsiz koronavirüs test hizmeti de kaldırıldı. 11 Ekim’den sonra aşı olmayanlar bu hizmetten yararlanamayacak ve kapalı alanlara girebilmek için gerekli olan testlerin parasını kendisi ödeyecek. Aşı olmayan hamile kadınlar ve 18 yaşından küçükler için bu kural geçerli olmayacak, bu kategoridekiler testlerini ücretsiz yapmaya devam edecek.

Riskli bölgelerden gelenlere karantina yok

Toplantıda alınan diğer bir karar ise aşılı olanlar ya da hastalığı geçirmiş olan tatilcilere ilişkin geldi. Buna göre, bu kişiler riskli bölgelerden döndükten sonra karantinaya alınmayacak.

Etkinliklere ek kısıtlamalar

Toplu etkinlikler için de bir sınırlama geldi. Hijyen kurallarına uymak şartıyla futbol stadyumlarında ve 5 binden fazla seyircili spor karşılaşmalarında koltukların yarısı boş bırakılacak. Seyirci sayısı ise en fazla 25 bin ile sınırlı tutulacak.

Merkel: Aşı olursanız vakalar düşer

Toplantı ardından bir açıklama yapan Başbakan Merkel, ülkede aşı olmayanların oranının halen yüksek olduğunu söyleyerek “aşı olun” çağrısı yaptı ve bunun vaka düşüşünü sağlayacağını belirtti.

Almanya’da tam doz aşı yapanların oranının yüzde 55 olduğu bilgisini veren Merkel, aşının zorunlu olmadığını fakat “aşı yapmayanların 3G uygulamasının sonuçların göze almak zorunda olduklarını” kaydetti.

Ücretli teste eleştiri geldi

Toplantıdan çıkan “11 Ekim’den sonra korana testlerinin ücretli yapılması” kararına muhalefet partilerinden eleştiri geldi.

Sol Parti eşbaşkanı Janine Wissler, testlerin ücretli hale getirilmesinin “daha az insanın test yapmasına” neden olacağını savundu.

FDP’den Wolfgang Kubicki de ücretli testler nedeniyle aşı olmayanların test yapmaktan vazgeçebileceğini, bunun da salgın ile mücadeleyi sekteye uğratabileceği konusunda uyarı yaptı.

Vaka sayısı 4 milyona yaklaşıyor

Robert Koch Enstitüsü’nün verilerine göre Almanya’da şimdiye kadar 3 milyon 800 bin kişi koronavirüse yakalandı, yaklaşık 92 bin kişi hayatını kaybetti.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.