
Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı, İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesi ekiplerince gözaltına alındı. Belediye binası, DİSKİ ve Eşbaşkanların evlerine de baskın yapan devlet güçleri, sabaha kadar aramalar yaptı.
DİHA’nın önceki geceden itibaren geçtiği haberlere göre; AKP yönetimindeki Türk devletinin Kürt Soykırımı kapsamındaki saldırısı ve gösterilen tepkiler şöyle gelişti:
Eşbaşkanlar gözaltına alındı

Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı, önceki akşam polislerce gözaltına alındı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca PKK’ye yönelik yürütülen soruşturma kapsamında haklarında gözaltı kararı verilen Eşbaşkanlardan Gültan Kışanak, Meclis’teki Darbe Komisyonu’na konuşup dönerken Diyarbakır Havalimanı’nda, Fırat Anlı ise adresinde, İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesi ekiplerince gözaltına alındı.
Belediyede darbe görüntüsü
Eşbaşkanların gözaltına alınması ile eş zamanlı olarak polisler Büyükşehir Belediyesi’ne de baskın yaptı. Çok sayıda çevik kuvvet ve özel hareket polisi ile beraber TOMA ve Akrep tipi zırhlı araçlarla belediye binası abluka altına alındı. Binaya girmek isteyen belediye çalışanları polisler tarafından engellendi. Belediye binasının çatısına ve her katına ellerinde uzun namlulu silahlarla bulunan özel harekat polisleri yerleştirildi.
HDP: Derhal bırakın
HDP Genel Merkezi’nin resmi Twitter adresinden yapılan açıklamada, “Derhal bırakılmalarını talep ediyoruz. Halkımız bu durumu kabullenmeyecek, demokratik hakkını kullanacaktır” denildi.
Halk belediyeye geldi
Ablukaya alınan belediye binasında arama sürerken, halk ve seçilmişler belediye binasına gelmeye başladı. DBP Eşbaşkanı Sebahat Tuncel, HDP milletvekilleri, belediye personeli ve çok sayıda yurttaş belediye önüne gelerek bekleyişe geçti. Kitlenin sayısı her geçen dakika arttı; alkış ve zılgıtlar yükseldi. Büyükşehir Belediyesi’nden ise tüm çalışanlara SMS gönderilerek, belediyeye sahip çıkılması çağrısı yapıldı.
İçeri kimse alınmıyor
Aramanın yapıldığı binaya girmek isteyen Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zülküf Karatekin’e polisler engel oldu. Polisler, belediyenin resmi avukatları dışında kimsenin içeri alınmayacağını söyledi.
Evlerdeki aramalar
Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın Peyas (Kayapınar) ilçesindeki evlerinde polis araması sona erdi. Konuya ilişkin bilgi veren belediyenin avukatlarından Cihan Aydın, “Arama bitti, şu an tutanak tutuluyor. Bize okunan gözaltı gerekçesinde hiçbir somut bilgi yok” vurgusu yaptı.
Tuncel: Direneceğiz
DBP Eşbaşkanı Sebahat Tuncel, HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, HDP milletvekilleri Feleknas Uca, İmam Taşçıer ve Sibel Yiğitalp, ilçe belediye eşbaşkanları, belediye amir ve çalışanları ile çok sayıda yurttaş belediye binası önünde bekleyişini sürdürdü. Gültan Kışanak’ın Meclis Darbe Komisyonu’nda konuştuğu günün akşamında gözaltına alınmasının ironik olduğunu ifade eden Tuncel, “Gültan Kışanak, darbe gerçeğini sorgularken darbenin mağduru oldu. Kışanak ve Anlı bu halka hizmet etmekten başka bir şey yapmamıştır. Olması gereken yerde olmuşlar, halkın yanında olmuşlardır. Sırf bunun için gözaltına alındılar. Böylece halkı cezalandırdılar. Baskıyla, zorla halkın iradesini ortadan kaldıracaklarını düşünüyorlarsa yanılıyorlar. Biz DBP olarak bu darbeyi bedeli ne olursa olsun kabul etmeyeceğiz. Bizim onlara biat etmemizi istiyorlar, fakat biz biat etmedik, etmeyeceğiz. Sabaha kadar buradayız. Yarın saat 11.00 itibariyle bütün halkımıza iradelerine sahip çıkmaya, belediye önüne bekliyoruz” dedi.
Savcılık açıklama yaptı
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı yazılı açıklama yaptı. Kışanak ve Anlı’nın ayrı soruşturmalar kapsamında gözaltına alındığını duyuran Başsavcılık, Kışanak’ın 2015/45832 sayılı dosyada, “PKK/KCK üyesi olma” suçundan yürütülen soruşturma nedeniyle gözaltına alındığını belirtti. Kışanak’ın Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) katılmak, burada olağan üye sıfatıyla konuşma yapmak suçunu işlediğini savunan Başsavcılık, Amed merkezde düzenlenen Newroz kutlamasında özerklik çağrısı yapmasını da suç saydı.
Fırat Anlı’nın ise 2016/32488 sayılı dosyasında “Devletin egemenliği altındaki topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik (TCK m. 302/1) eylemleri” iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alındığını belirten savcılık, buna gerekçe olarak ise Pîran’da (Dicle) 2014 yılında inşasına başlanan mezarlığa araç gereç tahsis etmeyi gösterdi.
Avukatlar binadan çekildi!
Büyükşehir Belediyesi’nde polisler kapıları kırarak tüm birimlerde arama yaparken refakat etmek amacıyla içeri girmesine izin verilen 3 avukat ise hem hukuksuz aramaya tepki hem de tüm birimlere yetişemedikleri için belediye binasından çıktı. Bilgisayar ve evraklara el koyan polis, kapalı olan kapıları da kırdı.
Baro: Hukuki değil!
Belediyede yapılan aramaya refakat eden avukatlardan Amed Baro Başkanı Ahmet Özmen şu bilgileri verdi: “İçeriyi 3 avukattan fazla avukat alınmaması sebebiyle biz polis tarafından yürütülen arama işlemine katılmadık. Biz sadece Belediye Eşbaşkanı Fırat Anlı’nın odasında yapılan aramaya katılma imkanı bulduk. Şu anda belediye binasında arama devam ediyor. Gözaltılar, hukuki bir soruşturmadan ziyade son dönemde tırmanan çatışmalı sürecin bir yansıması. Belediye Eşbaşkanlarının gözaltına alınması halkın iradesine vurulmuş bir darbedir”
Meşruiyet kazandırmamak için
Amed Büyükşehir Belediyesi Hukuk Danışmanı Avukat Mehmet Emin Aktar ise, “Belediye binasında arama kararının hukuki bir dayanağı yok. Bütün belediye binası hakkında arama kararı verilemez. Aramanın bir çerçevesi olması gerekiyor. Bu olmadığında hukuksuzluk ortaya çıkar. Bu nedenle arama hukuksuzdur. Bu aramaya meşruiyet kazandırmamak için avukatlar olarak nezaret etmekten çekildik” diye kaydetti.
Tüm kurumlardan çağrı
Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Kongreya Jinên Azad (KJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) öncülüğünde polis ve askerlerce basılan belediye binası önünde nöbet eylemi başlatıldı. Gözaltı ve baskını faşizm olarak değerlendiren DTK, KJA, DBP ve HDP, “İrademize sahip çıkacağız. Direnerek kazanacağız” diyerek, halkla birlikte belediye binası önünde eylem kararı aldı.
Arama bitti yasak bitmedi
Amed Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası’nda saat 21.00’de başlayan arama saat 06.00’ya doğru sona erdi. Diyarbakır Sulh Ceza Hakimliği’nin verdiği arama kararı sonrasında belediyenin bulunduğu caddeleri zırhlı araç ve TOMA’larla trafiğine kapatan polis, kimsenin belediye binasına girmesine izin vermedi. Çok sayıda polisin katıldığı aramada, polisler 6 ekip halinde binanın bütün katlarındaki birimlerde ve çatıda arama yaptı.
Avukatların katılmadığı aramaya, Sûr ilçesinden 3 mahalle muhtarı katıldı. Polis odalarda bulunan dergi, gazete, kitap, belge ve dokümanlara; Kışanak ve Anlı’nın odasındaki bilgisayarların hard disklerine el koydu. El koydukları dokümanlar ve kitapları delil torbalarına koyan polis, bunları zırhlı araçlara yükledikten sonra belediyeden ayrıldı.
Arama bitmesine rağmen belediye yetkililerini ve Kürt siyasetçileri belediye almayan polis, saat 08.00’da belediye girişler için sadece belediye personellerine izin verileceğini söyledi.
DİSKİ’ye jandarma baskını
Amed Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’ne (DİSKİ) jandarma ve polis baskın düzenledi. Amed Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası’nda arama bittikten sonra merkez Rezan (Bağlar) ilçesinde bulunan DİSKİ binasına giden jandarma, burada da arama başlattı. DİSKİ Genel Müdür Yardımcısı Kemal Buluş jandarma tarafından gözaltına alındı.
Burada aramasını bitiren jandarma daha sonra Sento Caddesi üzerinde bulunan DİSKİ’ye bağlı Yatırım ve Proje Daire Başkanlığı’na da baskın düzenleyerek, arama yaptı.
Amed’den sonra Piran ilçesinde de DİSKİ’ye polis tarafından baskın yapıldı. Saat 09.00’da yapılan baskında tüm dosyalar incelenip, rapor tutulduktan sonra çalışanların kimlik bilgileri alındı.
Belediye çalışanlarına saldırı

Sabah mesai saati ile birlikte belediye gelen belediye çalışanları, halen belediye binasında polislerin bulunması nedeniyle içeriye girmedi. “Polisin olduğu belediyede çalışmayacağız” diyerek içeriye girmeyi reddeden çalışanlar, polisin “Ya içeri girin ya da buradan gidin” baskısına maruz kaldı. Çalışanlar, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları atarak tepkilerini göstermeye başladı. Bunun üzerine polisler bina önündeki yüzlerce çalışana saldırdı. Polis şiddetine maruz kalan çalışanlar, saldırıya rağmen belediye binası önünden ayrılmadı.
HDP: Teslim alamayacak
HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK), sabah yazılı açıklama yayımladı. Açıklamada, şunlar belirtildi: “Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın gözaltına alınmış olmaları demokratik siyasete karşı ilan edilen savaşın çılgınlık aşamasıdır. Erdoğan-AKP iktidarının yarattığı bu zulüm, baskı ve hukuksuzluk ortamı asla kabul edilemez. Bu tarihsel yanlışın ve yaratılan kaos ortamının sorumlusu siyasi iktidardır. Bu keyfi ve hukuksuz gözaltı durumuna derhal son verilmelidir. Eşbaşkanlar derhal serbest bırakılmalıdır. Türkiye ve dünyadaki tüm sivil toplum kuruluşlarına, siyasi partilere, demokrasi ve barış güçlerine, uluslararası kuruluşlara ve parlamentolara çağrı yapıyoruz: Suskun kalmayın, tepkilerinizi dile getirin.”
Belediye bariyerlerle kapatıldı

Belediye giriş ve çıkışları polis tarafından kapatıldı. Belediye zırhlı araç ve çevik polisleri ile kuşatılırken, otoparka araçların girmesi engellendi. Yapılan görüşmelerin ardından belediyeye bağlı birimlerin daire başkanları ve şube müdürleri aramalar sırasında oluşan hasar tespitinin belirlenmesi için belediyeye geçti. İşçilerin direnmesi üzerine polis, belediyenin etrafının demir bariyerle kapatmaya başladı.
Valilikte olağanüstü hareketlilik
Diyarbakır Valiliği’ne çıkan tüm yollar araç trafiğine kapatıldı. Ayrıca demir bariyerlerle etrafı kapatılan Valilik binasına çıkan cadde başlarında ise zırhlı araç konuşlandırıldı. Yine zırhlı Akrep tipi polis araçları, binas çevresinde sürekli devriye gezdi. Binanın önüne sevk edilen yüzlerce çevik ve özel hareket polisleri tarafından çevreden geçen yurttaşlara kimlik ve üst araması yapıldı.
Polis vekilleri darp etti

Eşbaşkanlarının gözaltına alınması ve belediye binasına baskın düzenlenmesini protesto etmek amacıyla yüzlerce yurttaş belediye önüne akın etti. Polisin bina çevresini abluka altına alması nedeniyle Lise Caddesi üzerinde toplananlara polis saldırdı. HDP milletvekilleri Feleknas Uca, Besime Konca ve Ayşe Acar Başaran TOMA’nın önüne geçti. Kalkan ve copları ile vekillerin üzerine yürüyen polisler, Uca, Konca ve Başaran’ı darp etti. Uca cop darbeleri nedeniyle fenalık geçirdi.
Polisin kitleye tazyikli su ile müdahale etmesine rağmen Lise Caddesi’nden ayrılmayan yurttaşlar, sloganları attı.
KJA Sözcüsü alındı
Halk, defalarca tazyikli suyla saldıran polise rağmen buradan ayrılmadı. Polis belediye önünde, Ali Emiri Sokak ve Dağkapı’ya giden yolda toplanan halka tazyikli suyla saldırdı. Kongreya Jinên Azad (KJA) Dönem Sözcüsü Ayla Akat Ata’nın da aralarında bulunduğu bir grup gözaltına alındı.
Bağrıyanık sürüklendi
Öğle saatlerinde polisin halka yönelik saldırısında İmralı Heyeti ve KJA üyesi Ceylan Bağrıyanık da darp edildi. Bir grup polisin darp ettikten sonra sürükleyerek gözaltına almaya çalıştığı Bağrıyanık, araya giren milletvekilleri ve yurttaşlar tarafından polisin elinden kurtarıldı.
Öğleye kadar KJA Dönem Sözcüsü Ayla Akat Ata’nın da bulunduğu 26 kişi gözaltına alındı.
Kürdistan’da internet kesildi
Kürdistan’ın tüm kentlerinde sabit ve mobil internet hatları kesildi. Bütün operatörler ağız birliği etmişçesine, internet kesintisinin nedenini çözmeye çalıştıklarını iddia etti. En son 24 belediyeye kayyum atanırken benzer bir durum yaşanmıştı.
HDP, Komisyon’dan ayrıldı

Meclis 15 Temmuz Darbe Komisyonu’nun dün toplanan birleşiminde gerginlik yaşandı. Saat 11.00’de toplanan komisyonda HDP Mêrdîn (Mardin) Milletvekili söz alarak, komisyonda dinlenen Gültan Kışanak’ın dönüş sonrası gözaltına alınmasın ilişkin açıklama yapmak istedi. Ancak komisyon başkanı AKP’li Reşat Petek bu açıklamaya izin vermedi. Bunun üzerine komisyonda tansiyon yükseldi. HDP ve AKP’liler arasında “darbe” tartışması sonrası komisyonda karşılıklı atışmalar oldu. CHP’li Sezgin Tanrıkulu da HDP’li vekiller Filiz Kerestecioğlu, Mithat Sancar ve Mahmut Toğrul’a destek verdi. HDP’li vekiller tartışmanın ardından komisyonun bu tutumunu protesto ederek komisyon salonundan ayrıldı.
Yüzü maskeli polisler
Amed Büyükşehir Belediyesi’ndeki polis ablukasına karşı belediye etrafında toplanan ve aralarında HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ, DBPbaşkanı Sebahat Tuncel, HDP Grup Başkanvekilleri, milletvekilleri ve belediye eşbaşkanlarının da bulunduğu kitle, polisin tüm saldırılarına rağmen ayrılmadı. Zaman zaman saldırı olsa da halk belediyeye çıkan tüm yolları doldurdu. Belediyenin arka sokaklarında toplanan kitlenin arasına giren Nissan marka, siyah renk ve sivil plakalı 4 arazi aracından inen yüzleri maskeli polis, kitleden bir kaç kişiyi gözaltına almaya çalıştı. Polisin götürmek istediği 2 genç kaçarken, polis arkalarından ateş açtı. Kovalamacanın ardından yakalanan ve isimleri öğrenilemeyen 2 genç, darp edilerek araca bindirildi.
Vekiller yine darp edildi
Dün saat 16.30 itibariyle Büyükşehir Belediyesi önündeki eylem sürüyordu. Lise Caddesi’nde toplanan kitle sık sık sloganlar attı. Bu sırada polis kitleye, TOMA’dan tazyikli suyla saldırdı. Saldırı sonrası caddeye giren polis, yurttaşları darp ederek gözaltına almaya çalıştı. Polise engel olmak isteyen HDP milletvekilleri Çağlar Demirel, Besime Konca, Leyla Birlik, Dirayet Taşdemir, Selma Irmak ve Ferhat Encu’nun etrafını saran polis, vekilleri de darp etti. Kalkan ve coplarla vekillere saldıran polislerin başındaki amirin, bir ara “Vekilleri de gözaltına alın” demesi dikkat çekti. Buradaki saldırıda da en az 10 kişi gözaltına alındı.
AMED