IŞİD çetelerinin saldırıları nedeniyle Kuzey Kürdistan'a göç eden Êzîdîlerin göç yolculuğu aralıksız sürüyor. Günde binlerce kişi sınırı geçerken, çok sayıda Êzîdî de Amed'de yerleştiriliyor. Bir hafta içinde sayıları bini bulan Êzîdî Kürtler, Amed Büyükşehir Belediyesi Sümerpark Ortak Yaşam Alanı'ndaki Sanat Galerisi, Basın Merkezi, Ticaret Odası binası ile Bağlar ve  Kayapınar belediyelerine ait spor salonlarına yerleştirildi.

Amed'e göç eden Şengallilerin sayısının son günlerde artması üzerine, Amed Büyükşehir Belediyesi ile merkez ilçe belediyeleri, Yenişehir Belediyesi'ne ait Yenişehir Piknik Alanı'nda çadır kent kurmaya başladı. 100'ü Büyükşehir, 100 Kayapınar, 100 Bağlar, 75 Yenişehir, 25'i Sur Belediyesi'nin kurma çalışması yürüttüğü çadır kentte, toplam 400 çadırda 3000 kişi barınabilecek. Alana şu ana kadar 1100 kişi yerleştirildi.
DİSKİ Genel Müdürlüğü ekipleri alt yapı için tesisat kurarken, alanda çamaşırhane, mutfak ve sağlık merkezi oluşturuluyor. Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı da başta çocuk ve kadınlar olmak üzere travma yaşayanlara yönelik rehabilitasyon çalışmaları yürütecek mekanlar oluşturma faaliyeti içerisinde. Kampın güvenliğini de Zabıta Daire Başkanlığı ekipleri sağlıyor.

Eşbaşkanlar çalışmaları denetledi

Amed Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, Bağlar Belediyesi eşbaşkanları Birsel Kaya Akat ve Eşref Güler, Kayapınar Belediyesi eşbaşkanları Mehmet Ali Aydın ve Fatma Arşimed, Yenişehir Belediyesi Eşbaşkanı Selim Kurbanoğlu, Sur Belediyesi eşbaşkanları Seyit Narin ve Fatma Şık Barut ve diğer ilgililer ile birlikte Çadır Kent'teki çalışmaları yerinde denetledi.
Amed'deki yerel yönetimler, tüm imkanlarını seferber ettiklerini belirtirken, Şengal'den gelen halkın çok acil temel ihtiyaç malzemesi bulunduğunu bildirdi. Acil ihtiyaç malzemeleri, Amed Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin tüm hizmet birimleri ile DİSKİ'nin tahsilat bürolarına ulaştırılabiliyor.

Şengal için hesap numarası

Amed Büyükşehir Belediyesi, Şengal halkının ihtiyacını karşılamak amacıyla bir yardım kampanyası da başlattı. İzin alınarak açılan hesap numarası şöyle:

Vakıflar Bankası
Diyarbakır Merkez Şubesi
TL: TR 74 0001 5001 5800 7302 5404 99
EURO:
TR 53 0001 5001 5804 8014 8748 28
İrtibat numaraları
Şengallilere yardımda bulunmak isteyenlerin danışabileceği telefon numaraları şöyle: 0545 321 45 87 (Sosyal Yardım Şube Müdürlüğü)
0412 228 58 30 (Halkla ilişkiler) ve
Alo 153 (Diyarbakır şehir içinden arayanlar için).

Buğday ve un kampanyası
Öte yandan, Amed Sur Belediyesi öncülüğünde, Rojava halkı için buğday ve un kampanyası başlatıldı. Sur Belediyesi yetkilileri, kampanya için mahalle ve köyleri gezdi.
Halkın kampanyaya yoğun ilgi gösterdiğini belirten Sur Belediyesi Eşbaşkanı Seyid Narin, halkın kampanyaya karşı duyarlı olduğunu belirterek, "Rojava halkı yalnız değildir. Desteğimiz bundan sonrada aynı şekilde devam edecektir" dedi. Kampanya çerçevesinde şu ana kadar 60 ton buğday ve 15 ton un toplandı. Kampanyanın bir hafta daha sürmesi bekleniyor.


Batman'da çadır kent
Batman Belediyesi, Şengal'den göç ederek Batman'a sığınan Êzîdî aileleri halk evleri ve Beşiri İlçesi'ne bağlı köylere yerleştirdi. Êzîdîlerin gelişinin sürmesi nedeniyle Uğurca Köyü'nde 2 bin kişilik çadır kent kurulması kararlaştırıldı.
Batman Belediye Başkanı Sabri Özdemir, 2 bin kişi kapasiteli çadır kentin 5 gün içerisinde hazır hale getirileceğini belirtti. Batman'da şu an için 2 bin 300 Êzîdî'nin bulunduğunu belirten Özdemir, ''Bu sayının artacağını düşünüyoruz. Sınıra yığılan insanların sayısının 60 binin üzerinde olduğunu biliyoruz. Êzîdîler dağlık alandan saatlerce aç ve susuz yürüyerek geliyor. Belediye olarak her şeyi karşılayamıyoruz. Vatandaşlarımızda bu konuda duyarlılık bekliyoruz."
Batman'da 9 Êzîdî köyü bulunduğunu, ancak buradaki vatandaşların büyük bölümünün Avrupa'ya göç ettiğini anımsatan Özdemir, bu köylerdeki evleri onararak bazı Êzîdî ailelerini buraya yerleştirdiklerini kaydetti.

DİHA/AMED/BATMAN