Amed’de halk seferber oldu

6 Şubat 2023 Depremi

6 Şubat 2023 Depremi

  • Urfa'da 60 bina çöktü
  • Belediye binası yıkıldı
  • İkinci deprem de vurdu
  • Êlih'ten Dêrsim'e kadar
  • Hatay'da cenazeler kaldırımda

Depremin vurduğu kentlerden Amed'de 41 kişi yaşamını yitirdi, 500 kişi yaralandı. Vali Ali İhsan Su ise 4 saat sonra enkaz alanlarına aracından inmeyerek uğrayıp geçti.

Amed’in, Rezan (Bağlar), Yenişehir ve Peyas (Kayapınar) ilçelerinde yıkılan 7 binada arama kurtarma çalışmaları gün boyu sürdü. Arama kurtarma çalışmalarını büyük oranda halk kendi imkanlarıyla yürüttü. Enkaz altında onlarca yaralı çıkartılırken, arama kurtarma ekiplerinin yetersizliği yer yer tepkilere neden oldu. Vali Ali İhsan Su, yıkımın olduğu binaları olaydan 4 saat sonra aracından inmeyerek, uğrayıp geçti. Panik içinde olan halk araçlarla çıktığı yolları tıkarken, akaryakıt istasyonlarında kuyruklar oluştu. 

Amed’de deprem ardından artçı sarsıntılar gün içinde de korkutmaya devam etti. Deprem sonrası kent genelinde bankalar dahil iş yerlerinin yüzde 80'i kepenk açmadı.

 

*****

Urfa'da 60 bina çöktü

Riha (Urfa) ve ilçelerinde en az 60 binanın çöktüğü belirtilirken, 27 kişinin cansız bedeni enkazdan çıkarıldı. 

Merkez üssü Mereş ve Dîlok olan depremden etkilenen Riha ve ilçelerinde çok sayıda bina yıkıldı. Kentin merkezinde ve Hewag (Bozova), Berecûk (Birecik), Pîrsûs (Suruç) ilçelerinde 60 binanın yıkıldığı belirtildi. Riha merkez Haliliye ve Eyubiye ilçelerinde en az 20 binanın yıkıldığı, dış ilçelerde ise en az 40 yapının yıkıldığı ve çok sayıda kişinin enkazlar altında kaldığı öğrenildi. 

Enkaz kaldırma çalışmaları sürerken Bahçelievler Mahallesi’nde hasarlı bir binanın çöktüğü kaydedildi.

 

*****

Belediye binası yıkıldı

Semsûr’da (Adıyaman) belediye binası yıkılırken, 20 kişi yaşamını yitirdi.

Depremden etkilenen Semsûr’da 20 kişi hayatını kaybetti. Depremde Adıyaman Belediyesi’nin idari binası da yıkıldı. Kent merkezinde bulunan 4 katlı Adıyaman Belediyesi binası tamamen kullanılamaz hale geldi.

 

*****

İkinci deprem de vurdu

Merkez üssü Mereş ve Dîlok olan depremden etkilenen kentlerden biri de Meletî (Malatya) oldu; öğle saatleri itibariyle yaşamını yitirenlerin sayısı 98'i buldu.

Kentteki durumunu aktaran CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Az önce dün gece yıkılan binanın yanında yıkılmayan bir bina vardı. Orada enkazdan çıkan insanları taşıdık. Ardından, buradan çekilelim dedik. Çünkü burada yıkılmayan bir bina vardı. Orayı boşalttık. Boşalttıktan yaklaşık 20 saniye sonra bir bina, arama kurtarma yapılan binanın üzerine çöktü. Şu anda, dün akşamki depremden sonra bu son yaşanan depremle birlikte Malatya’daki facianın, felaketin boyutları çok daha arttı. Maalesef, birçok bina daha yıkılmış durumda. Acil yardım bekliyoruz. Arama kurtarma ekibi de maalesef enkazın altında kaldı. Şiddetini bilmiyorum ama dün akşamkine yakın şiddette bir depremdi. Şu anda Malatya’da durum felaket boyutunda” ifadelerini kullandı. 

 

*****

Êlih'ten Dêrsim'e kadar

Mereş’te 7,4 büyüklüğündeki depremde etkilenen Çewlik, Sêrt, Êlih, Dersim ve Xerpêt’te can kaybı yaşanmazken, aralarında hastanelerinde bulunduğu çok sayıda bina hasar gördü. 

Êlih'in Raman Mahallesi Komando Caddesi üzerinde bulunan iki binada hasar meydana geldi. Kentte aralarında Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin de bulunduğu çok sayıda binada çatlaklar oluştu.

Deprem Xerpêt'te de şiddetli bir şekilde hissedildi. Fırat Üniversitesi Hastanesi’nin bazı bölümlerinde sıva çatlakları ve dökülmeler oluştu. Bunun yanı sıra kente birçok binada hasar oluştu. 

Çewlik'te deprem sonrası açıklama yapan Vali Kadir Ekinci, kent genelinde ciddi bir ihbar almadıklarını, sadece bir iki binada çatlak olduğunu söyledi. Genç ilçesine bağlı 8 köyde ise yapılarda hasar oluştuğu bildirildi. 

Dersim ve Sêrt’e de deprem nedeniyle yurttaşlar geceyi sokakta geçirdi. Bu iki ilde ise birkaç evden hasar oluştu. Depremin etkisi ile köylerde evlerin hasar gördüğü, can kaybının ise yaşanmadığı öğrenildi. 

 

*****

Hatay'da cenazeler kaldırımda

Depremden etkilenen Hatay’a AFAD ekiplerinin gönderilmediğini belirten CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, “Cenazelerimiz kaldırımda” dedi. 

Depremden etkilenen kentlerden biri olan Hatay’da, yıkım büyük oldu. Hatay’da öğle saatleri itibarıyla 250 yurttaşın yaşamını yitirdiği açıklandı. Hatay CHP Milletvekili Suzan Şahin, katıldığı bir televizyon programında, kentteki ağır tabloyu anlatarak, AFAD ekiplerinin bölgede olmamasına isyan etti. Şahin, kentin durumuna ilişkin şunları ifade etti: “AFAD buraya gelmedi. Bu saatten sonra enkaz altında kalanları kaybettik demektir. İskenderun'da 32 bina çöktü. 8 saati geçti ve henüz bir çalışma yapılmıyor. Hava çok kötü. İnsanlar sokakta. Cenazelerimiz kaldırımlarda kalıyor. Hiçbir şekilde burada koordinasyon sağlayacak ekip gelmedi. Depremden havalimanı da etkilendi ve uçaklar iniş yapamıyor. AFAD buraya gelsin. Yeter artık. İnsanlar ağlıyor. Toplanma merkezlerinde korunaklı yerler yok.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.