Amed’de ‘Müşterek İşler’

Kültür/Sanat Haberleri —

MUSTEREK ISLER

MUSTEREK ISLER

  • Amed’de 4 kadın sanatçı ‘Müşterek İşler’ projesi kapsamında yaptıkları çalışmalarla mekânın kullanım pratiklerini, mekân ile kullanıcı arasındaki ilişkiyi, farklı tanımlarla sorguluyor.

ZABEL MİRKAN


“Müşterek İşler” sergisi, Amed a4 Atölye’de 8-29 Kasım tarihleri arasında görülebilecek. Saha Derneği ve Kültür İçin Alan’ın katkılarıyla oluşturulan sergi, Dicle Beştaş küratörlüğünde izleyiciyle buluşuyor. Katılımcı sanatçıların listesi şöyle: Pelda Aytaş, Delal Eken, Nejbir Erkol, Gülistan Kenanoğlu ve Metal Kolektif.
Açılışını 8 Kasım’da yapan serginin ana teması mekânın kullanım pratikleri. Özellikle içinden geçmekte olduğumuz salgın süreci nedeniyle bireylerde gelişen içe dönme, eve çekilme, evde kalma halleri; mekânla kurduğumuz ilişkiyi herkes için sorgulanır hale getirdi.
Tamamı kadınlardan oluşan sanatçıların derdi, mekân ve kullanıcı arasındaki ilişkileri, farklı tanımlarla yeniden açmak. Ve bunu yaparken izleyiciyi de işe dahil etmek.
Konuyla ilgili serginin küratörü Dicle Beştaş şunları kaydediyor: “Covid-19 önlemleri kapsamında sergi açılışı yapmadık. İlk kurguda sergi açıldıktan sonra kamusal program yapmayı öngörmüştük. Son durumda önce kamusal program sonra sergi açılışı gibi bir izlek oluşturduk. Kamusal programımızı Delal Eken'in yerleştirme performansı ve Nejbir Erkol'un performansı ile açtık. a4’ü siyaret eden, sanatçıların performanslarını izlemeye gelen katılımcıları da sanatçılarımızla birlikte kayıtlarını aldık. Dökümante ettik. Bu belgeleme tekniğini sergiye yerleştirmeyi düşündüm. Yani sergi açılışında, sergiyi izlemeye gelenler de izlenir olacak. Böylelikle, bir nevi izleyicileri sergi kurulum sürecine dahil ettik.”

Alternatif mekan üretimleri

“Mekân değişip dönüşürken -yeniden üretilirken- bireyi de duygulanım ve etkileşimlerle bu dönüşümün paydası haline getirir. Bir çöp konteynırının etrafına çizdiğiniz çizgiler, çatışma bölgesinde hasar görmüş bir evin etrafında çizdiğiniz çizgiler veya boşlukta bir arazide çizdiğiniz çizgiler size farklı cümleler kurar. Özetle mekanın bir tür belirleyicisi olan bu çizgiler, anda iken birey ile kurduğu ilişkiden oluşur.
Belirli bir kullanıcı için tanımlı mekanlar dışında oluşan alternatif mekan üretimleri, karşılaştığımız senaryolar ile yeniden boyutlanır. Bu karşılaşma ortamı ve algılama süreci bireyin gereksinimleri, onlardan kaynaklanan güdüleri, deneyimleri ve birikimleri ile şekillenir denilebilir. Yani özetle, bedensel olarak bireyin varlığı o anki yorumlama şekli, ilişkiselliği ve yere kimlik tanımlaması ile bir mekansal oluşum gerçekleştirir.



Dört kadın sanatçı

Delal Eken, 1999 Amed doğumlu. Amed ve İstanbul’da yaşıyor. 2017’den beri Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Resim bölümünde. Çalışmalarında video art, resim ve enstalasyon gibi çeşitli mecralarda; doğa, çevre, kimlik ve çağın algısal durumlarını konu alıyor.

Gülistan Kenanoğlu, 1996 Amed doğumlu. Psikoloji ve mimarlık üst başlığı altında çalışmalarını yürütüyor. Mekânın psikolojisi, fenomenoloji, insan varlığı gibi kavramlar ile deneysel mimarlıkta mekan üretim olasılıklarını sorguluyor.

Nejbir Erkol, 1955 Nusaybin doğumlu. İstanbul ve Mardin’de yaşıyor. Mardin Artuklu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim bölümünden 2018’de mezun oldu. Video, yerleştirme, resim ve performans alanlarında çeşitli araçlarla işlerini üreten sanatçı, kendisinde izler bırakan hafıza mekânlarının yük, mesafe, aciliyet gibi gündelik kavramlar üzerinden gerçeklikle ilişkisini sorguluyor.

Pelda Aytaş, 1992, Amed doğumlu. 2014, Dicle Üniversitesi Görsel Sanatlar Eğitimi Bölümü mezunu. Resim ve nakış gibi çeşitli alanlarda işlerini üreten sanatçı, güzel sanatlar ve zanaat arasındaki hiyerarşik bölünmenin kökenlerini, cinsiyet ve sınıf açısından belirlediği yolları sorguluyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.