Amed’i kadın kenti yapacağız

Kadın Haberleri —

Yerel Yönetimler Kadın Beyannamesi açıklaması

Yerel Yönetimler Kadın Beyannamesi açıklaması

  • DEM Parti, Amed’de kapı kapı dolaşıp, kadınların sorunlarını kadınlardan dinleyerek, Yerel Yönetimler Kadın Beyannamesi'ni hazırladı. Buna göre, kadın yoksulluğu ve şiddetin önüne geçmek, kooperatifler kurmak, meclisler oluşturmak, kapatılan kurumları açmak ve yaşam merkezleri oluşturmak için çalışmaları yapılacak.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Amed Yerel Yönetimler, 1-10 Mart tarihleri arasında sivil toplum örgütleri ile düzenledikleri çalıştaylar ve halk toplantıları sonrası, Kent Beyannamesi ve Kadın Beyannamesi’ni açıkladı. Kadın Beyannamesi’nde, Özgür Kadın Kooperatifleri’nden, Özgür Yaşam Merkez’lerine, kentteki kadınlar için pek çok proje yer alıyor.

DEM Parti Peyas (Kayapınar) Belediye Eşbaşkan adayı Berivan Sincar, 500’e yakın yerde merkeziyetçi katı zihniyetine karşı yerel demokrasi örneği olan eşbaşkanlık sistemini sahada örgütlediklerin söyledi. MA’ya Kadın Beyannamesi’ni değerlendiren Sincar, 1999’dan bu yana belediyecilik yapan siyasi geleneklerinin birçok kazanım elde ettiğini ancak kayyumla birlikte kazanımlarının tahribat aldığını ekledi.

 

DEM Parti Peyas Belediye Eşbaşkan adayı Berivan Sincar

 

Kararlıyız, kadınları koruyacağız

Kadınların kent yaşamlarında söz kurma hakkını tekrardan devreye koyabilmek için çalışacaklarını söyleyen Sincar, şöyle devam etti: “Beyannamemizde de bunları dile getirdik. Savaş ve şiddet politikalarında kadına karşı şiddettin gün geçtikçe artmış olduğu gerçeği, kadını koruyan yasaların kaldırılması… Bütün bunlara baktığımızda, şiddete karşı güçlü çözümler üreteceğiz. Ayrıca, yoksulluğa karşı projelerimiz var. Kadın kooperatifleri, özgür kooperatif birlikleri, kadın yoksulluğunu tedavi edebilecek, giderebilecek bazı önleyici politikalar geliştireceğiz. Amed için ‘bir kadın kenti resmini nasıl oluşturabileceğiz’ noktasında kentin bütün bileşenleriyle bir kararlaşmaya vardık. Kentte yaşayan tüm kadınlar için mücadeleyi göze aldık ve kararlıyız.”

 

Xana Axpar (Çınar) Belediye Eşbaşkan adayı Semra Akyüz,

 

Her kapıyı çaldık

Kapı kapı yaptıkları çalışmanın sonucu beyannamelerini hazırladıklarını kaydeden Xana Axpar (Çınar) Belediye Eşbaşkan adayı Semra Akyüz, ileride bu çalışmanın meyvelerini alacaklarını ifade etti.

 

Rezan (Bağlar) Belediye Eşbaşkan adayı Leyla Ayaz 

 

Sorunu kadınlardan dinledik

Rezan (Bağlar) Belediye Eşbaşkan adayı Leyla Ayaz ise Amed’i ‘bir kadın kenti’ yapmak gibi bir amaçlarının olduğunu söyledi ve ekledi:

“Mahalle mahalle köy köy kadınlarla ve gençlerle toplantılar aldık. Masa başında oturup, ‘sizin için ne yapabiliriz’ demektense ‘Bu kentin, kadınların, gençlerin sorunları nelerdir?’ diye muhataplarına sorduk. Önerileri kadınlardan aldık. Bu öneriler sonucunda bu beyannamemiz ortaya çıktı. Kadın yoksulluğunun önüne geçmek, kadına yönelik şiddetle mücadele etmek, kooperatifler oluşturmak, meclisler oluşturmak, belediyeler bünyesinde geçmiş dönemde var olan ama kayyumlarla beraber kapatılan kadın kurumlarını tekrar açmak, yaşam merkezleri oluşturmak vb., bunlar kadınların önerileriydi. Biz de bu isteklere göre beyanname oluşturduk.” AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.