Amedspor halktır!
Toplum/Yaşam Haberleri —
- Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi’nin Amed’de 1016 Amedspor taraftarıyla yaptığı saha çalışmasında, takımın bir yerel ve kent takımı olarak algılanmadığı, aksine bir kimlik temsil alanı olarak gördüğünü kaydetti.
Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi’nin Amed’de 1016 Amedspor taraftarıyla yaptığı saha çalışmasında, takımın bir yerel ve kent takımı olarak algılanmadığı, aksine bir kimlik temsil alanı olarak gördüğünü kaydetti.
Her gelir grubundan taraftarın katıldığı çalışmada, katılımcı taraftar grubunun yüzde 98,2 gibi ezici çoğunluğu şimdiye kadar en az bir defa Amedspor maçını izlediğini belirtti.
“Kendi sahası dışındaki maçlarda rakip takımın ve taraftarlarının Amedspor’a dönük tutumlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusunu yanıtlayan katılımcıların yüzde 67,5’i “Sıklıkla ayrımcı/ötekileştirici tutumlar sergileniyor” cevabını veriyor.
Neden böyle davranıldığını düşündüklerine dair bir soruyu da yanıtlayan katılımcıların yüzde 41,1’i “Kürt takımı olduğu için/ Kürtleri temsil ettiği için”, yüzde 22,6’sı “Irkçı/Faşist bir bakış açısı hâkim olduğu için” cevabını verdi.
Sadece bir kentin takımı değil
Takımın sadece kenti değil, bir halkı temsil ettiği için desteklediğini ifade edenler aynı zamanda takımın maruz kaldığı ayrımcılığa dikkati çekti. Amedspor’un Amed dışındaki kentlerde de destekçisi olduğunu düşünen katılımcı sayısı yüzde 95’i bulurken, yüzde 30,4’ü Sadece Amed’in değil tüm Kürtlerin takımı olduğunu ifade etti.
Yüzde 46’sı Barikat
“Amedspor Kulübüne üye misiniz?” sorusuna evet diyenlerin yüzde 46’sı “Barikat”, yüzde 23,3’ü “UltrAmed”, yüzde 20,9’u “Direniş”, yüzde 6,1’i “Azrailler” ve yüzde 3,7’si “Mor Barikat” gruplarına üye olduklarını belirtti. AMED