Yeni Dünya’da yaşamış ilk insanlarla aynı dönemde ait bir kültürün işaretlerini ortaya çıkaran arkeologlar, Amerikan yerlilerinin üç göç dalgasıyla Sibirya’dan gelen Asyalılar olduğunu kesinleştirdi.
ABD’nin British Columbia eyaletinden başlayan, Washington ve Oregon’dan geçerek California eyaletinin kuzeyine ulaşan Cascade Dağları’nın doğusundaki Paisley Mağaraları, Kuzey Amerika’nın tarihi hakkında bilinmeyen yeni bilgiler sundu.
13 bin yıllık mızrak
Elde edilen bulgular, son buzul çağının bitişine tanık olan ve kemik ile fildişinden yaptıkları el aletleriyle bilinen Clovis kültürünün, Amerika kıtasında 13 bin yıl önce yaşamış tek insan topluluğu olmadığını ortaya çıkardı. Mağaralarda bulunan birçok mızrak ucunun, farklı oyma yöntemleriyle yapıldığı görüldü. Sivri uçlu mızrakların, Clovis kültürünün ardından kullanılmaya başlandığı düşünülse de, bulunan 13 bin yıllık mızraklar bu düşüncenin tersini ortaya koydu.
Sibirya'dan Amerika'ya göç
Bilim insanlarının antik eşyalar üzerinde yaptığı radyo karbon tarihleme yöntemiyle DNA kalıntıları üzerinde gerçekleştirilen analizler, Amerikalıların ilk olarak Sibirya’dan gelen göçlerle kıtada belirmeye başladığına işaret ediyor.
Amerika’daki ilk insanlar Sibirya’dan gelen üç göç dalgasıyla Yeni Dünya’ya ulaştı. İlk büyük göç, 15 bin yıl önce yaşandı. Ardından daha küçük olan iki göç geldi. ABD’li araştırmacılar, Kuzey Amerika’da konuşulmakta olan antik dilleri inceleyerek, 25 yıl önce göç akımına yönelik hipotezi destekleyen bulgular elde etti ancak hipotez tüm dilbilimciler tarafından kabul edilmedi. Araştırmayı yapan arkeologlar, Science dergisindeki makalelerinde, Sibirya’dan Kuzey Amerika’nın içlerine izlenen göç yollarının, antik uygarlıkların teknolojilerini nasıl etkilemiş olabileceğine dair bilgi vermedi. Jenkins ve ekibi, mağaradaki kokprolit (fosilleşmiş dışkı) ve kurumuş dışkıdan elde ettikleri DNA’ların, Sibirya’nın doğusundaki Asya kökenli insanlara işaret ettiğini ortaya koydu.
Arkeologlar, son bulgulara dayanarak, Clovis’lerden sonra ortaya çıktığı düşünülen WST teknolojisinin belki Clovis’lerden önce, ABD’nin batısında başlamış olabileceğini öne sürdü. Jenkins, “Amerika topraklarında aynı anda varolmuş ancak yüzyıllarca kaynaşmamış olan iki farklı medeniyet bulduğumuzu düşünüyorum” dedi.
PORTLAND