Amman zirvesinden normalleşme çıktı

Dünya Haberleri —

Amman'da 5'li zirve sonuçlandı. Foto: AFP

Amman'da 5'li zirve sonuçlandı. Foto: AFP

  • Amman’da düzenlenen "Suriye Zirvesi" sona erdi.  Sonuç bildirgesinde, Suriye Hükümeti ile mültecilere ev sahipliği yapan ülkeler arasında, mültecilerin geri dönüşler için iş birliğini güçlendirme ihtiyacına vurgu yapıldı.

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ve Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Suriye'deki Beşşar Esed rejiminin Dışişleri Bakanı Faysal el-Mikdad ile Ürdün'ün başkenti Amman'da görüştü. Basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından yayımlanan sonuç bildirgesinde, "Ürdün, Suudi Arabistan, Irak ve Mısır dışişleri bakanları, Suriye krizi ile onun uluslararası ve bölgesel yansımalarının tümüyle bitmesine öncelik verdiklerini teyit etti" ifadeleri kullanıldı.
Suriye Dışişleri Bakanı Mikdad ile "müzakereler konusunda" anlaşma sağladıklarına işaret edilen sonuç bildirgesinde, Birleşmiş Milletlerin (BM) çabalarıyla uyumlu olacak söz konusu müzakerelerin takviminin ise daha sonra kararlaştırılacağı bilgisine yer verildi.

Genel af bildirgeye girdi
Amman'da gerçekleşen dışişleri bakanları toplantısında "Suriyeli mültecilerin gönüllü ve güvenli şekilde ülkelerine dönmelerinin öncelikli mesele olduğu" vurgulanan sonuç bildirgesinde, mültecilerle ilgili adımların derhal atılması gerektiği kaydedildi. Yayınlanan sonuç bildirgesinde, BM kuruluşlarıyla koordinasyon halinde mültecilerin döneceği bölgelerin ihtiyaçlarını belirleme çalışmalarına başlayacağına işaret edildi. Bildirgede, genel af dahil mültecilerin dönüşünü kolaylaştıracak bazı adımların da atılabileceği aktarıldı.
İlk etapta Ürdün'deki yaklaşık 1000 Suriyeli mültecinin ülkelerine gönüllü dönüşü için Şam ile Amman hükümetinin ilgili BM kuruluşlarıyla işbirliğine gideceği belirtilen bildirgede, Ürdün'den sonra diğer ülkeleri de kapsayacak şekilde çemberin genişletilebileceği ifade edildi.

BM ve ilgili ülkelerle işbirliği 
Suriye’nin ilgili ülkeler ve BM ile işbirliğine gitmesi konusunda mutabık kalındığına işaret edilen sonuç bildirgesinde, şu ifadelere yer verildi: "Suriye'nin kendi toprakları üzerinde kontrolü sağlaması, hukukun üstünlüğü, ülkedeki silahlı ve terörist grupların varlığını sonlandırması ve dış müdahalelerin durması için meşru çabalarında kendisine ve kurumlarına destek vermeye çalışılacak."
Sonuç bildirgesinde, Suriye Anayasa Komitesi'nin en kısa sürede çalışmalarına yeniden başlamasını sağlayacak adımları atma konusunda anlaşmaya varıldığı belirtildi. AMMAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.