Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da kadınlara yönelik şiddet ve cinsel taciz olaylarının giderek artması üzerine belediye yönetimi “Yalnız değilsin” kampanyası başlattı.
Amsterdam Belediyesi’nin hafta içinde açıkladığı araştırmaya göre, kentteki kadınların yüzde 51’i sokakta sözlü ya da fiziksel tacize uğruyor. Taciz oranı, 15-34 yaş aralığındaki kadınlarda yüzde 81’e kadar çıkıyor. Belediye Başkanı Femke Halsema’ya göre, birçok genç kadın, sosyal medya yoluyla cinsel içerikli şantaj, zorbalık ve tehditle karşı karşıya kalıyor.
Araştırma sonuçlarını “üzücü ve kabul edilemez” diye değerlendiren Amsterdam Belediye Meclisi, taciz ve şiddet mağduru kadın ve kız çocuklarının korunması amacıyla “Yalnız değilsin” (Jij staat #nietalleen) adıyla bir kampanya başlattı.
Kampanya, sokakta, evde ya da sanal ortamda taciz ve şiddete uğrayan kadınların sesinin duyurulması ve mağdurların, polis ve savcılığa daha fazla yasal bildirimde bulunmasını hedefliyor.
Bu kapsamda, Amsterdam’da çeşitli alanlarda rol model olmuş çok sayıda kadın, şiddet ve taciz mağduru kadınların sesi olacak.
Mağdurlar ve rol modeli kadınlar, Amsterdam Belediyesi’nin internet sitesi aracılığıyla birbirleriyle tanışacak, mağdurların sorunlarını dinleyerek, yalnız olmadıkları mesajını verecek ve hukuki konular da dahil her alanda onların sesinin duyulmasına yardımcı olacak.
Hükümetten kapsamlı yasa hazırlığı
Hollanda hükümeti de, kadına yönelik taciz ve şiddeti önlemek amacıyla ceza yasasının kapsamını genişletmeye hazırlanıyor.
Amsterdam Belediyesi, daha önce sokakta sözlü ya da fiziki tacizi cezalandıran bir karar almıştı. Ancak Lahey Temyiz Mahkemesi, böyle bir kararın, "ifade özgürlüğünü ihlal ettiği" ve bu düzenlemenin ancak senato ya da temsilciler meclisi tarafından yapılabileceği gerekçesiyle uygulamayı iptal etmişti.
Muhalefetteki İşçi Partisi (PvdA) lideri Lodewijk Ascher de, kadına yönelik taciz ve şiddetin önlenmesi amacıyla kapsamlı bir yasa önerisi hazırlayarak, önümüzdeki hafta Meclis'e sunacaklarını açıkladı.
AMSTERDAM