Anayasadan önce yol temizliği

Numan Kurtulmuş ve DEM Parti

Numan Kurtulmuş ve DEM Parti

  • DEM Parti Eşbaşkanı Hatimoğulları, kendilerine ziyaret eden Türkiye Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş ile görüşme sonrası yaptığı açıklamada, demokartik bir anayasa ihtiyacına katıldıklarını belirtti, ancak şunların altını çizdi:
  • Bir yol temizliğine ihtiyaç var. Mevcut baskı sürecinin ortadan kalkması, Anayasa’nın hükümlerinin ve AİHM kararlarının uygulanması çok önemli. Derin kriz ve yoksulluk var. Süreç,  sorunların üstünü örtmeyecek şekilde gelişmeli."

Türkiye Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş’un DEM Parti ziyareti sonrası ortak açıklama yapıldı. DEM Parti Eşbaşkanı Tülay Hatimoğulları, demokratik bir Türkiye inşası için yol temizliğine ihtiyaç olduğunu söyledi. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni Anayasa görüşmeleri kapsamında Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'ni (DEM Parti) ziyaret etti.

Meclis’te saat 12.00'de yapılan görüşmede, DEM Parti Eşbaşkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan’ın yanı sıra DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli de yer aldı. Yaklaşık yarım saat süren görüşme sonrası ortak açıklama yapıldı. İlk olarak konuşan Kurtulmuş, Anayasa çalışmaları kapsamında Salı günü başlattıkları temaslarının ikinci gününde DEM Parti’yi ziyaret ettiklerini hatırlattı.

Açık, şeffaf ve demokratik

Kurtulmuş, şunları söyledi: “Salı günü başlattığımız Anayasa çalışması çerçevesinde ikinci gün temaslarını bugün parlamentoda grubu bulunan üç parti ile sürdürüyoruz. İlk ziyareti DEM Parti ile gerçekleştirdik. Sürece ilişkin görüşlerimizi, çerçeveyi kendileriyle paylaştık. Bu süreci açık, şeffaf, demokratik bir şekilde sürdürme talebimizi kendilerine ilettik. Değerli eş genel başkanlar, eş grup başkanları arkadaşlarla müzakere ettikten sonra buna ilişkin görüşlerini kamuoyu ile paylaşacaktır. Temennimiz Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde büyük bir çoğunlukla, siyasi partilerin üzerinde uzlaşacağı bir Anayasa çalışmasının ortaya konulması ve bununda Meclis’te kabul edilmesidir. Bugüne ilişkin daha detaylı açıklamayı üç partiyi ziyaret ettikten sonra gerçekleştireceğiz.

 

 

Zorlukların altını çizdik

Ardından konuşan DEM Parti Eşbaşkanı Tülay Hatimoğulları ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, şöyle konuştu: “DEM Parti olarak demokratik Anayasa yapım sürecine ihtiyaç olduğu kanaatindeyiz. 12 Eylül Anayasası'nın değişmesi ve demokratik bir Türkiye'nin inşa edilmesi konusunda adımlar atılması konusundaki görüşlerimiz bilinmektedir. Bir yol temizliğine ihtiyaç var. Mevcut baskı sürecinin ortadan kalkması, Anayasa’nın hükümlerinin uygulanması, AİHM kararlarının uygulanması bizim için çok önemli. Dün 1 Mayıs'ta yaşanan şiddet olaylarını olumsuz gördüğümüzü ve böylesi bir zeminde Anayasa yapım sürecinin zorluklarının olacağının altını çizdik. En geniş yelpazedeki toplumsal mutabakatla, tüm farklı halkları ve inançları, eşit yurttaşlık temelinde bir Anayasa yapım sürecinin açılması, elbette bizler açısından da önemli. Türkiye'nin içinden geçtiği derin kriz ve yoksulluk var. Bu acil ve alarm veren sorunun üstünü örtmeyecek şekilde sürecin gelişmesi için bütün partiler olarak üzerimize düşen sorumluluklar vardır.” ANKARA

 

* * * 

DEM Parti'den CHP'ye ziyaret

DEM Parti Eşbaşkanları, bugün CHP’yi ziyaret ediyor. DEM Parti Eşbaşkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan’ın yanı sıra DEM Parti STÖ ve Siyasi Partilerle İlişkiler Komisyonu'ndan Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Özlem Gündüz’den oluşan heyet, bugün CHP Genel Merkezi’nde Özgür Özel’i ziyaret edecek. Saat 12.00’de gerçekleşecek ziyarette yeni anayasa çalışmaları ile güncel gelişmelerin ele alınacağı belirtildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.