Ankara kulislerinde değil halkın bağrında ittifak

  • “Demokrasi için bir nefes” mitinginin ana mesajı, Deniz Poyraz’ın halklar arasında kurduğu ortak mücadele bağı oldu.

 

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri’nin “Demokrasi için bir nefes” şiarıyla Gündoğdu Meydanı’nda düzenlediği mitinge, Öcalan üzerindeki tecrit, Kürt sorunu, HDP’ye yönelik kapatma davası damga vurdu. Toplumun tüm kesimlerinden binlerce kişinin akın ettiği Gündoğdu Meydanı’nda, Deniz Poyraz’ın posterleri dalgalandı. Katliamın ardından “Bir Deniz gitti, bin Deniz gelecek” mesajı veren Poyraz Ailesi, kitle tarafından alkış ve zılgıtlarla karşılandı. HDP’ye yönelik kapatma davası ve baskılara karşı ortak mücadele mesajının verildiği miting alanında, tecrit, açlık grevleri, kadına yönelik saldırılar, ekonomik kriz başta olmak üzere iktidarın politikalarına öfke yağdı.

MA’nın demokrasi mitinginden notları şöyle:

* Kadınların öncülük ettiği ve Deniz Poyraz’ın posterlerinin dalgalandığı mitingde, “Deniz Poyraz isyanımızdır”, “Deniz’e sözümüzdür: Faşizm yıkılacak, işçi sınıfı ve halklar kazanacak”, “Denizler bitmez bizde, kadınların gücü birbirindedir” yazılı dövizler taşındı. Mitingin temel sloganı da “Denizlere sözümüz barış olacak”; ana mesajı ise Deniz Poyraz’ın halklar arasında kurduğu ortak mücadele oldu.

* İşçi sendikaları, sivil toplum örgütleri de taleplerini dile getirmek amacıyla miting alanındaki yerini aldı. Emekçiler, dövizlerle demokrasi talebini dile getirdi.

* “Yörük anasıyım, barışın anasıyım, ezilenlerin yoldaşıyım, tabiatın sevdasıyım” yazılı dövizini taşıyan bir anne, mitingin dikkat çeken katılımcısı oldu.

* İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri ile İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, CHP İl Başkanı Deniz Yücel, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Sözcüsü Juliana Gözen, baskılara karşı ortak mücadele mesajı verdi.

* Mitingde kadınların İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine öfkesi de damga vurdu. ”Kadınlar sözleşmeyi sokakta yazacak”, ”Düzeni yıkana kadar bizi yakan ateşi küle çevireceğiz. İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceğiz” mesajını veren kadınlar, mücadele kararlılığını bir kez daha ortaya koydu.

* HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan’ın, İmralı tecridinin sonlandırılması ve Kürt sorununun çözümü mesajı, önemli bir başlıktı. Buldan, ülkedeki sorunların Öcalan’a tecritle çözülmeyeceğinin altını çizerek, “Tecridi kaldırın, Kürt sorununu çözün, ülkeye demokrasi de barış da adalet de gelir” mesajı verdi. Kürt sorununun Amed’den ibaret olmadığını, İzmir’den, İstanbul’dan, Ankara’dan ve Parlamento’dan geçtiğine işaret eden Buldan, Kürt sorunu çözülmeden Türkiye’nin diğer sorunlarının çözülmeyeceğin altını çizdi.

* HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar ise partisinin İzmir İl Örgütü’ne yönelik saldırı ve Deniz Poyraz’ın katledilmesine Gündoğdu Meydanı’ndan cevap verdiklerini söyledi ve ekledi: “Deniz Gezmiş’e de Deniz Poyraz’a da sözümüzdür; demokrasiyi bu meydanlarda birlikte kuracağız. Ankara’nın kulislerinde değil, halkın bağrında kuracağız. Demokrasi ittifakını bu topraklarda, bu meydanlarda, sokaklarda ve mahallelerde kuracağız.”  İZMİR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.