AP kınadı, Türk vekil kınayamadı

Dünya Haberleri —

AP Genel Kurulu oturumu

AP Genel Kurulu oturumu

  • Avrupa Parlamentosu, Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ'a (Artsakh) askeri saldırıda, Avrupa Birliği’nin (AB) krizi ele alma biçimine dönük duruşunu kınadı. 491 milletvekilinin lehte, dokuzunun aleyhte oy kullandığı ve 36'sının çekimser kaldığı önergede "İnsan haklarının ve uluslararası hukukun ağır ihlali" ve "haksız askeri saldırıya" vurgu yapıldı.

Milletvekilleri, AB ve üye ülkelere birliğin Azerbaycan'la bağlarını acilen yeniden değerlendirme çağrısında bulundu ve “Ermenistan'ın toprak bütünlüğüne yönelik askeri saldırı veya Ermenistan'ın anayasal düzenine ve demokratik kurumlarına karşı saldırı durumunda Azerbaycan'dan AB'ye tüm petrol ve gaz ithalatının askıya alınması” yönünde baskı yaptı.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 2022 yılında Azerbaycan gazının alımının 2027 yılına kadar ikiye katlanması yönünde bir anlaşma imzalamıştı.
Fransız muhafazakar milletvekili François-Xavier Bellamy’de, "Avrupa Parlamentosu, Azerbaycan'dan yapılan tüm doğalgaz ve petrol ithalatına son verilmesini talep ederek durumun ciddiyetinin farkında olduğunu gösteriyor, artık Konsey ve Komisyon harekete geçmeli" ifadelerini kullandı.
Merkezci grup Renew, yaptığı açıklamada, AB ve üye ülkelerinin artık "hem sahadaki varlığını hem de Dağlık Karabağ'dan Ermenistan'a giden veya Dağlık Karabağ'da kalan insanlara insani yardımı artırması" gerektiğini söyledi.  
İnsani yardım önergesine Bulgaristan’ın etnik Türk partisinden gelen milletvekili İlhan Küçük karşı çıktı. Milletvekilleri, AB ülkeleri muhtemelen milletvekillerinin talebini görmezden gelecek olsa bile, Azerbaycanlı yetkililere de yaptırım uygulanmasını istedi. BRÜKSEL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.