AP milletvekillerinden kınama: Kadınlar acı çekecek

Kadın Haberleri —

.

.

  • AB'li parlamenterler, Polonya'da kürtaj hakkını neredeyse tamamen yasaklayan Anayasa Mahkemesi’nin kararını kınadı, Avrupa Konseyi'ni Polonya'ya karşı 7. Madde prosedürünü ciddiye" almaya çağırdı.

FRANKFURT

Son derece siyasallaşmış Polonya Anayasa Mahkemesi, geçtiğimiz Ekim ayında, ağır ve geri döndürülemez fetal anormallikler için yapılan tüm kürtajların anayasaya aykırı olduğuna ve Roma Katolik doktrini ile uyumlu olarak zaten çok kısıtlayıcı olan kürtaj yasasını sınırladığına karar verdi.

Bu, 2019'da Polonya'da gerçekleştirilen tüm kürtajların yaklaşık yüzde 98'inin artık yasadışı kabul edildiği anlamına geliyor.

Ceza davaları (tecavüz ve ensest) ve yaşam riski barındıran sebepler dışında kürtajı etkin bir şekilde yasaklayan karar, Polonya'nın komünizm sonrası dönemindeki en büyük kitlesel gösterilerden birine yol açtı.

Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekilleri, Polonyalı kadınlara destek ve dayanışmalarını ileterek, Avrupa Komisyonu ve Konseyi'ni temel insan hakları ve cinsiyet eşitliğini korumaya çağırdı.

Kadınların hayatlarıyla oynamak demek

Parlamentodaki sosyalist görüşlülerden İspanyol milletvekili Iratxe García, “İktidardaki sağcı Hukuk ve Adalet (PiS) partisinin kontrolü altındaki Polonya Anayasa Mahkemesi kürtajı etkili bir şekilde yasakladı. Bu yasak, bu uygulamaya bir son verileceği anlamına gelmiyor. Bu, kadınların hayatlarıyla oynamak anlamına geliyor, çünkü hamileliğini kesintiye uğratması gerekenler bunu yapacak" diye uyardı, Avrupa'nın gizlice yapılacak kürtajları durdurmak için bir çözüm bulması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Polonyalı ve uluslararası kadın hakları sivil toplum kuruluşlarına göre, her yıl 80 bin ila 180 bin arasında "gizli veya resmi olmayan kürtaj" gerçekleştiriliyor. Polonyalı yetkililer ise sayının sadece 10 bin civarında olduğunu söylüyor.

7. Madde prosedürü ciddiye alınmalı

Hollandalı liberal milletvekili Samira Rafaella, "Bu, kadınların hem zihinsel hem de fiziksel olarak acı çekeceği bir durumdur" dedi.

Polonya'nın yeşil parlamento üyesi Sylwia Spurek ise, Avrupa Konseyi'ni Polonya'ya karşı 7. Madde prosedürünü ciddiye" almaya çağırdı ve ülkenin hukukun üstünlüğünü kötüye kullanmasının "sayısız insanın acı çekmesine neden olacak gerçek hayatta sonuçları" olduğu uyarısında bulundu.

Güvensizlik yaratacak

"Aşırı sağcı bir hükümet tarafından Avrupa vatandaşlarının hakları ellerinden alınırken AB, beklemeye ve izlemeye devam etmemelidir" diyen Spurek, bu durumun Polonyalı kadınları, savunmadan sorumlu anayasa ve insan hakları kurumlarına güvenememe sonucunu ortaya koyacağını ifade etti. 

AB’nin yetkisi yok

AB'nin eşitlikten sorumlu komiseri Helena Dalli, Polonya'ya karşı 7. Madde prosedürünün başlatılmasının "Anayasa Mahkemesinin bağımsızlığı ve meşruiyetinin ciddi şekilde baltalandığı ve Polonya hukuk anayasasının artık etkili bir şekilde garanti edilemeyeceği" anlamına geldiğini söyledi. Ancak AB'nin kürtaj yasası konusunda hiçbir yetkisi olmadığını da belirtti.

"Kadın hakları, tüm Avrupa'nın gurur duyması gereken bir başarıdır. Geriye kaymak bir seçenek değildir" dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.