AP ve HRW çağrı yaptı: Erdoğan'a tutum alın

Dünya Haberleri —

.

.

  • Avrupa Parlamentosu (AP) ve İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden (HRW) Avrupa Konseyi toplantısı öncesi çağrı geldi: Erdoğan insan haklarına saldırıyor, Türkiye’ye tutum alın!”

 

Avrupa Parlamentosu Türkiye Daimi Raportörü Nacho Sánchez Amo ve AB-Türkiye parlamento heyeti başkanı Sergey Lagodinsky, yaklaşan Avrupa Konseyi toplantısı öncesinde açıklama yaptı. Açıklamada, Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) dönük kapatma girişimi, Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi ile Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi kararı değerlendirildi.

Son derece kaygılıyız

Endişelerin dile getirildiği açıklamada, “AB’nin Türkiye ile ilişkileri konusunda Konsey’in gündeminden insan hakları ve hukukun üstünlüğü meselesini çıkarmış olmasından son derece kaygılıyız” ifadeleri yer aldı.

Açıklamanın devamında şunlar yer aldı: “Son günlerde, Türkiye hükümetinin, ülkede insan haklarını ve hukukun üstünlüğünü ciddi şekilde etkileyen amansız bir dizi eylemine şahit olduk. Kadına yönelik her türlü şiddetle mücadele etmeyi amaçlayan İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme, ikinci büyük muhalefet partisi HDP'yi yasaklamaya yönelik hamle, Türkiye Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararını hiçe sayar şekilde eski eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'a ceza verilmesi ve HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinden çıkarılması.”

İnsan hakları kilit unsur olmalı

Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi Başkanlarının insan hakları durumunu tartışmanın merkezine koymadan Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmeleri şaşkınlıkla karşıladıklarını kaydeden AP, “Ayrıca, pazartesi günü yayınlanan AB-Türkiye ilişkilerinin gidişatına ilişkin ortak tebliğin, ülkedeki insan hakları durumunu olgusal olarak anlatmaktan daha fazlasını yapması gerektiğine inanıyoruz. İnsan hakları, ister olumlu ister olumsuz olsun, Türkiye'ye yönelik yapılacak hareketlerin formüle edilmesinde kilit bir unsur olmalıdır” diye belirtti.

Türkiye’ye yanlış mesaj veriliyor

Açıklamada AB ülkelerinin tutumu eleştirilerek “Şu anda Türk hükümetine verilen mesaj yanlış ve tehlikelidir; ‘insan hakları ve hukukun üstünlüğü AB için jeopolitik çıkarlardan daha önemsizdir’ denilmektedir. Böyle bir ilişkilenme tarzı, AB'nin güvenilirliğine ve uluslararası imajına ciddi şekilde zarar vermektedir” ifadeleri kullandı.

HRW: Erdoğan insan haklarına saldırıyor

Avrupa Konseyi toplantısı öncesi bir açıklama da İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden (HRW) geldi. Erdoğan’ın insan hakları ve demokratik değerleri alaşağı ettiğini belirten HRW, AB ülkelerine Türk devletine insan haklarını şart koşması çağrısı yaptı.

Erdoğan’ın; kadınları, Kürtleri, LGBT’lileri ve demokratik hakları hedef aldığını kaydeden HRW, Erdoğan’ın insan haklarına ve demokrasiye saldırdığını vurgulayarak AB’nin bu yaşananlar karşısında suskun kalmaması gerektiğini ifade ederek tutum almaya çağırdı.

Açıklamada ayrıca İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesi, HDP’ye kapatılma davası ve Gergerlioğlu’nun vekillikten düşürülmesi hatırlatıldı. Bu son gelişmelerin hak ihlallerinin hangi boyutlarda yaygınlaştığını gösterdiğini belirten HRW,  Türkiye’nin AİHM kararlarını da hiçe saydığını ifade etti.

BRÜKSEL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.