Apaçi lideri: Asıl soykırımı Anglosakson yaptı

Kültür/Sanat Haberleri —

Apaçi lideri Geronimo

Apaçi lideri Geronimo

  • Büyük Apaçi lideri Geronimo'nun torunu Alfonso Borrego, İspanyolların kendi halkına kesinlikle zarar verdiğini, ancak Amerikan yerlilerine soykırım uygulayanların Anglosakson işgalciler olduğunu söyledi.

Alfonso Borrego, Apaçi halkının Bedonkohe grubundan önde gelen bir lider ve bir tıp adamı olan Geronimo'nun büyük torunu. Geronimo korkusuzluğuyla tanınıyordu. 1800'lerin sonlarında halkını kabile topraklarından çıkarmaya çalışan Meksika ve Amerikan ordularına direndi.

66 yaşındaki Borrego, halkına ve büyük büyükbabasına ne olduğunu araştırmaya yıllarını harcadı.

Bazıları Amerika’da Kızılderililerin neredeyse soyunun tükenmesine sebep olanlar İspanyollar, bazıları ise İngiliz sömürgecilerin sivil nüfusa karşı çok daha acımasız olduğunu öne sürüyor.

El Pais Gazetesi’ne verdiği demeçte Borrego, Birleşik Devletler’in fetih konusunda inşa ettiği "resmi tarihi" reddediyor. Borrego, "Okulda İspanyolca konuşmamıza izin vermiyorlardı. Bize İspanyolların 'kötünün de kötüsü' olduğunu söylediler. Ama bu benim araştırmamla uyuşmuyor" diye konuştu.

Ceronimo'nun son yılları

Borrego, 1886'da Amerikan ordusuna teslim olan ve 1909'daki ölümüne kadar "gringolar (beyazlar) tarafından fuarlarda ve geçit törenlerinde aşağılayıcı bir şekilde sergilenen" Ceronimo'nun zorlu son yıllarını da inceledi.

Asıl mesleği mühendislik ve tarihçilik olan Borrego, "Yerlilerin rezervasyonlarını ziyaret ettim, kabile şefleriyle, yerli halkla ve öğrencilerle bir araya geldim... Ders kitaplarında yazılanların tam tersini söyledim. Kesinlikle bir yerli soykırımı oldu, ancak İspanyollar zulüm yaparken, bunu asıl gerçekleştirenler İngilizlerdi" diye konuştu.

Borrego, "Rezervasyonlardaki Kızılderili şefleri bu konuda konuşmak istemiyor, çünkü hükümetin misillemesinden ve tazminat olarak kendilerine verilen kumarhaneleri kaybetmekten korkuyorlar" dedi. HABER MERKEZİ

Borrego, "ne olduğuna dair gerçeği" ortaya çıkarmanın çok önemli olduğunu düşünüyor.

8 bin Kızılderili’nin sağ ayağı mı kesildi?

Bir örnek olarak, Rio Grande'den yukarı, New Mexico'ya giden ilk İspanyol denizci olan Juan de Oñate'nin (1550-1626) hikayesinden bahsediyor. Oñate, 8000 Kızılderili’nin sağ ayağını kesmekle suçlanıyor. "En azından tarih kitaplarında böyle yazıyor..." Borrego, dokuz yıl boyunca "yaşandığı iddia edilen bu muazzam vahşeti" teyit etmek için New Mexico'nun dört bir yanını dolaşmış. Bir İspanyol çavuş tarafından 1 Mayıs 1598 tarihinde kaleme alınan ve Oñate'nin iki Kızılderili ile karşılaştığında onlara nasıl giysi ve hediyeler verdiğini anlatan bir belgeye rastlamış.

“‘Ne kadar tuhaf!’ diye düşündüm. ‘İspanyolların onları öldürüp kafalarını kesmesi gerekmiyor muydu?’"

Borrego, ayaklarını İspanyollara kaptıran 8000 Kızılderili hakkında kanıt aramaya devam etmiş. Ancak, kabile reisleri ayrıntılar, mezarlar ya da insan kalıntıları hakkında bilgi verememişler. Ona sadece bunun kesin bir şekilde gerçekleştiğine dair konuşmuşlar.

Kabile şeflerinin anlatımları

"120 askerin 8000 cesur insanımızın ayaklarını kesmeyi başarması nasıl mümkün olabilir?" Kabile büyükleri ona İspanyolların tüfekleri olduğunu söylemiş. "Tüfekler mi? Doldurulması birkaç dakika süren, mermilerin dört bir yana dağıldığı eski silahlar mı? Halkımız savaşçıdır - savaşmamak onlara göre değil. Sekiz bin yerliye karşı yüz yirmi asker, öyle mi? Şeflere, 'Bu hikayeyi kimseye anlatmasanız daha iyi olur, utanç verici' dedim. Bana kızgınlıkla baktılar ve çekip gittiler."

Borrego, fethe gelenlerin bugünkü New Mexico'ya ulaşmak için kullandıkları 1500 millik güney-kuzey yolu olan Kraliyet Yolu Camino Real'in yeniden canlandırılmasını destekliyor. Sadece Meksika kısmı UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edilmiş.

"Peki neden ABD tarafı değil?" diye merak ediyor. "Birleşik Devletler Ulusal Park Hizmetleri'ne bu konuyu sordum... Sadece İspanyolların muazzam zulümler gerçekleştirdiğini söylediler. Bana meseleyi unutmamı söylüyorlar."

Kızılderililerin gönderildiği rezervasyonların "hepsinin ismi İspanyolca: Montana, Colorado, California, New Mexico... Kuzeyde, Kanada'dan kaçan Kızılderililer için olan bir tane dışında hiç yok. Neden Ohio, Tennessee, Kentucky, Georgia, Virginia ya da New York'ta rezerv yok? Neden?"

Ona göre cevap, Oñate'nin ortaya çıkmasından yıllar sonra İngilizlerin Massachusetts'e gelmesinde yatıyor.

Çiçek hastalığı mı soykırım mı?

"Soğuktan ölüyorlardı, hepsi yok olacaktı. Wampanoag Kızılderilileri onların haline üzüldü - [İngilizlere] hayatta kalmak için nasıl mısır ekeceklerini, balık tutacaklarını ve avlanacaklarını öğrettiler. Peki Wampanoaglar bugün nerede? Bir tane bile kalmadı! Neden? Çünkü İngilizler hepsini öldürdü. İnsanlar çiçek hastalığından öldüklerini söylüyor. Çiçek hastalığı mı? O zaman İspanyol yönetimi altındaki yerliler hastalıktan neden etkilenmedi?"

"Gerçek şu ki, İngilizler kuzeyde onları yok etti. Gerçekte olan buydu."

Onursuz bir şekilde öldürüldü

Borrego, büyük büyükbabası Geronimo ile ilgili olarak, onun bir şef değil, bir şaman olduğunu hatırlıyor: "Çok saygın bir adamdı, kabilelerin temsilcisiydi. Ve gringolar onun peşine düştüler, tepesine çöktüler, onurunu elinden aldılar, onu halkından ayırmak için Florida'daki hapishaneye götürdüler... Onu bir Hollywood şovu gibi ülkenin her yerinde gezdirmeye başladılar. Onursuz bir şekilde öldürüldü. Bunu ABD başkanlığı yaptı." HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.