Mevcut koşullarla olmaz

Dünya Haberleri —

.

.

  • 434 lehte ve 18 aleyhte oyla kabul edilen Avrupa Parlamentosu 2022 Türkiye raporunda, "Türkiye'nin AB'ye katılım süreci mevcut koşullar altında devam edemez" denildi. AP üyeleri Türkiye'den "demokratik değerlere, hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına saygı göstermesini" bekliyor.

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim sonrası ekonomik sebeplerle dümen kırıp, Avrupa Birliğine giriş söylemine Avrupa Parlamentosundan olumsuz cevap geldi. Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye raportörü İspanyol parlamenter Sanchez Amor tarafından kaleme alınan 2022 Türkiye Raporu'nu onayladı. 434 lehte, 18 aleyhte ve 152 çekimser oyla kabul edilen raporda, "Türk hükümeti rotasını büyük ölçüde değiştirmediği sürece, Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinin mevcut koşullar altında devam edemeyeceği" belirtildi.Rapor tarafları "AB ve Türkiye'yi mevcut çıkmazı kırmaya" ve "AB-Türkiye ilişkileri için paralel ve gerçekçi bir çerçeve bulmaya" çağırdı.

Türk devleti yine aynı
AP Genel Kurulunun dün akşam kabul ettiği karara Türk tarafı yine bilindik şekilde cevap verdi. Hiç bir hukuksuzluğunu kabul etmeyen Türk devleti Dışişleri Bakanlığı üzerinden açıklama yayınladı. Bakanlık "Türkiye karşıtı çevrelerin dezenformasyonuna dayalı haksız itham ve önyargılarla dolu bu rapor, AP'nin gerek ülkemizle ilişkiler gerek AB'nin geleceğine ilişkin her zamanki sığ ve vizyonsuz yaklaşımının bir yansımasıdır" iddiasında bulundu. Kendi popülist siyasetinden ve baskıcı rejiminden bahs etmeyen Türk tarafı AB’yi taraflı olmakla itham etti. Açıklamada "Bu rapor, maalesef AP üyelerinin gündelik popülist siyasetin esiri olduklarını, hem AB'ye hem bölgemize yönelik doğru stratejik yaklaşım geliştirmekten ne kadar uzak kaldıklarını da göstermektedir" ifadelerine yer verildi.

Adım at yada unut
Avrupa Parlamentosu kabul ettiği rapor ile Türk devleti ve Avrupa Birliği üyesi devletleri, AB-Türkiye ilişkileri için gerçekçi bir çerçeve bulunmaya davet etti. Rapor, Avrupa Komisyon'una olası formatları araştırma çağrısı yaptı. Türkiye'nin AB üyeliğine aday, NATO müttefiki ve güvenlik, ticari ve ekonomik ilişkiler ve göç konularında kilit bir ortak olmaya devam ettiğini teyit eden AP üyeleri, bu ülkeden demokratik değerlere, hukukun üstünlüğüne, insan haklarına saygı göstermesinin ve AB yasalarına, ilkelerine ve yükümlülüklerine uymasının beklendiğini vurguladı.
Sosyalistler ve Demokratların İlerici İttifakı'ndan raportör Nacho Sánchez Amor "Son zamanlarda Türk hükümetinin AB katılım sürecini yeniden canlandırmaya yönelik ilgisinin arttığını görüyoruz. Bu jeopolitik pazarlıklar nedeniyle değil, ancak Türk yetkililer ülkedeki temel özgürlükler ve hukukun üstünlüğü alanlarında süregelen gerilemeyi durdurmak için gerçek bir ilgi gösterdiğinde gerçekleşecektir. Türk hükümeti AB yolunu gerçekten canlandırmak istiyorsa, bunu açıklamalarla değil somut reformlar ve eylemlerle göstermelidir" dedi.

İsveç hatırlatması
Türkiye'yi İsveç'in NATO üyeliğini daha fazla gecikmeden onaylamaya çağıran Avrupa Parlamentosu, bir ülkenin NATO'ya katılım sürecinin hiçbir şekilde başka bir ülkenin AB'ye katılım süreciyle ilişkilendirilemeyeceğinin altını çizdi. AP milletvekilleri, her ülkenin AB'deki ilerlemesinin kendi esasına dayandığını vurguladı. Rapor, Türkiye'nin BM Genel Kurulu'nda Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü saldırı savaşının kınanması yönünde oy kullanmasını ve Ukrayna'nın egemenliği ve hukukuna bağlılığını ise memnuniyetle karşıladı

'AİHM’in Demirtaş ve Kararı bağlayıcı'
Türk devletine bu yılki raporda demokratikleşme, insan hakları ve hukuk devleti konularında üyesi olduğu Avrupa Konseyi kararları hatırlatıldı. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nin (AKPM) Türkiye'nin yükümlülük ve taahhütleriyle ilgili 12 Ekim 2022 tarihli kararı destekleniyor. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi ve AİHM kararlarının Ankara açısından bağlayıcılığı hatırlatılıyor. Bu bağlamda AİHM’nin Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş kararlarına vurguda bulunuluyor. STRASBOURG

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.