Apê Musa anıldı

  • Gazeteci-yazar Musa Anter, 29 yıl önce katledildiği sokakta, şehadet yıl dönümü vesilesiyle anıldı.

 

Gazeteci-yazar Musa Anter (Apê Musa), 29. yılında katledildiği Diyarbakır Yenişehir ilçesi Cumhuriyet Mahallesi 442’nci Sokak’ta, ailesi, siyasi parti temsilcileri ve gazeteciler tarafından anıldı. Anmaya, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Saliha Aydeniz, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanları, MEBYA-DER, TUHAYDER, MED-DER yönetici ve üyeleri katıldı. Basın şehitlerinin fotoğraflarının taşındığı anma, saygı duruşuyla başladı. 

Anmada konuşan DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu, katleden zihniyetin, onunla birlikte Kürt basınını da susturmak istediğini hatırlatarak, ”Bugün burada hala biz özgür basın, Kürt basınının susturulamayacağını gösteriyoruz. O gün Apê Musa’ya kurşun sıkanlar, o kalemi yerde bırakmak istediler ama özgür basın bu geleneği sürdürürdü ve buna müsaade etmedi. Apê Musa’nın katillerinin yargılaması için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

Konuşmaların ardından “Şehîd Namirin” sloganı atıldı. Sonrasında Musa Anter’in katledildiği sokağa doğru yürüyen kitle, fotoğrafının yanına karanfil bıraktı. 

Ferhat’ın fotoğrafına yasak

Gazeteciler de 442’nci sokakta anma yapmak istedi. Yüzlerce polisin ablukaya aldığı sokağa gelen gazeteciler, polis engellemesiyle karşılaştı. Polis, Bitlis’te bulunan evinden çıktığı 28 Temmuz 1993’te kaçırılan ve 8 Ağustos’ta Elazığ’ın Hazar Gölü yakınlarında cenazesi bulunan Özgür Gündem Gazetesi muhabiri Ferhat Tepe’nin fotoğrafının taşınmasına izin vermedi. Fotoğrafa el koymak isteyen polis ile gazeteciler arasında yaşanan tartışmada, polis Ferhat Tepe’nin “yasaklı” olduğunu gerekçe gösterdi. Fotoğrafı vermeyen gazeteciler, anma boyunca polis gözetimine maruz kaldı. Fotoğrafı taşıyan gazetecinin polislere “Neden yasaklı?” diye sorması üzerine, “Sen bu işleri bizden iyi biliyorsun, talimat bu yönde, sorma” yanıtı verdi. Daha sonra gazetecinin engelleme nedenini sorduğu polis müdürü, 27 yıl önce katledilen Ferhat Tepe’nin örgüt bağının araştırıldığını belirterek, engellemenin anma etkinliğinin selameti için olduğunu savundu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.