Ez Kurd im, nemir im!

Amed Surları

Amed Surları

  • Amed’in Sûr ilçesinde bulunan Şêx Seîd Meydanı'ndaki burca bazı Kürt büyüklerinin resimlerinin yer aldığı pankart, ‘Ez Kurd im, nemir im’ mesajıyla asıldı.

Amed Büyükşehir Belediyesi (DBB) kayyumu tarafından Şêx Seîd isminin kentte bir bulvara verildiği iddiasının ardından başlayan tartışmalar sürüyor. Konuya dair kayyum yönetimi tarafından bir açıklama yapılmazken, aslın Şêx Seîd isminin 2011’de Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) döneminde verildiği de perdeleniyor.

Amed Barosu'nun eski Başkanı Cihan Aydın, ismin ne zaman bulvara verildiğine dair belgeleri paylaştı. Aydın, Şêx Seîd isminin bulvara ne zaman verildiğine dair "kastılı ve yanlış" bilginin gündemde dolaştığını kaydetti. Aydın, "Bulvarın ismi yeni açılacak 60 yer ile birlikte 29/11/2011 tarihinde 274 sayılı DBB meclis kararıyla Osman Baydemir döneminde verilmiştir. Eski Dağkapı Meydanına 'Şêx Seîd Meydanı', 'Qada Şêx Seîd' ismi ise 12/18/2014 tarihinde 241 sayılı meclis kararıyla verilmiştir. O dönem Gültan Kışanak ve Fırat Anlı belediye eşbaşkanlığı görevini yürütüyordu" diye kaydetti. 

Rejim rant devşiriyor

Her iki belediye meclis kararından kaynaklı dönemin belediye eşbaşkanları ve bazı daire başkanları hakkında dava açıldığını kaydeden Aydın, şöyle devam etti: “Soruşturma izninin altında da dönemin İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın imzası var. Bu mesele üzerinden Şêx Seîd’in hatırasına yönelik ahlaksız, saldırgan ve gerçekdışı açıklamalar ve yaklaşan yerel seçimleri fırsat bilip siyasi rant aracı olarak kullanılması utanç verici bir durumdur. Kürt halkı yeri ve zamanı geldiğinde demokratik tepkisini ortaya koyacaktır. Bu mesele rejimin ve ona yedeklenen yargının, Kürt belediyelerine yönelik çifte standartlı yaklaşımının en çarpıcı örneklerinden biridir. Kürtler Şêx Seîd ismi nedeniyle yargılanırken, rejim bundan siyasi rant devşirmeye çalışmaktadır. 'Bozuk saat günde iki defa doğruyu gösterir.”

Amed’in burçlarından mesaj

Kürt gençleri de Amed’in Sûr ilçesinde bulunan Şêx Seîd Meydanı'ndaki burca Şêx Seîd, Qazi Muhamed, Leyla Qasim, Seyid Rıza, Musa Anter ve Nuri Dersimi gibi Kürt büyüklerinin resimlerinin yer aldığı pankart astı. Ayrıca pankartta "Kürt’üm, ölümsüzüm (Ez Kurd im, nemir im)" mesajı da yer aldı. AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.