
Türk İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, olağanüstü önlemler altında gittiği Hakkari'de hakettiği şekilde karşılandı. Hakkari halkının protesto ederek, insan içine çıkmasını engellediği İdris Naim Şahin, Türk devlet güçleri ve ailelerinin bayramlık ziyaretçisi oldu, onlarla bayramlaştı. Şahin, karayollarından uzak durdu.
İdris Naim Şahin önceki gün karadan özel harekat timleri, havadan kobra helikopterler eşliğinde Hakkari'ye geldi. Bakan Şahin kente 7 kilometre uzaklıkta bulunan Depin polis kontrol noktasında, Hakkari Valisi Orhan Alimoğlu ile daire amirleri tarafından karşılandı. Şahin daha sonra, sinyal bozucu jammerler eşliğinde, kentte giriş yaptı. Altay Caddesi üzerinde bulunan Sibar Oteli'ne gelen Bakan Şahin, burada iftarını açtı.Basın mensuplarının programı izlemesine izin verilmedi. İftarı için Hakkari Valiliği tarafından davet edilen İl genel meclis üyeleri, daveti kabul etmeyerek Bakan Şahin'in iftar yemeğine katılmadı.
Bakan Şahin, karnını doyurduktan sonra kent merkezinde esnafı ziyaret etmek istedi. Koruma ordusu ile gezen Şahin'in önünü kesen yurttaşlar, protesto etti. Şahin'i protesto eden kitleye polis gaz bombaları ile karşılık verince çatışma çıktı. Çatışma sırasında yoğun önlemler altında panikleyen Şahin bir internet cafeye sığındı.
Bakan Şahin bir saat boyunca sığındığı mekanda mahsur kaldı. Şahin daha sonra takviye güçler ve zırhlı araçlarla Valiliğe götürüldü. Uzun süre çarşı merkezinde devam eden çatışmalar gece saatlerinde Pehlivan Mahallesi ve çevre yoluna kaydı.
BDP'liler geldi
Kentteki olayların devam ettiği sırada kentte bulunan BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt, Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, BDP Hakkari İl Başkanı Rahmi Kurt ve beraberindekiler Altay Caddesi'nde İncelemelerde bulunduktan sonra hastaneyi ziyaret etti. Yol boyunca esnafın kepenklerini açmasını isteyen BDP'liler hastane ziyareti ardından çarşı merkezine gelerek, esnafları ziyaret etti. Yol boyunca sevinç gösterileri ile karşılanan BDP'liler daha sonra Bulvar Caddesi üzerindeki kahvehanede yurttaşlarla çay içti.
Tam anlamıyla salaklıktır
Yurttaşlarla sohbet eden Kurt ve beraberindekiler daha sonra konuya ilişkin açıklama yaptı. Kurt, Bakan'ın ziyaretini "salaklık" olarak değerlendirdi. Hakkari'de yapılan gezinin bayramı provoke etmek olduğunu söyleyen Kurt, "Bugün Hakkari'de yaşanan, tam anlamıyla Bakan tarafından yaşatılmış bir provokasyondur. Bakan, Hakkari halkıyla bayram kutlamaya değil, bayramını provoke etmeye geldi. Yereldeki mülki amirlerin Bakana tepkilerin olabileceğini öngörmemiş olması, kelimenin tam anlamıyla 'salaklık' örneğidir" dedi. "Her gün bu halka küfür eden kişi hangi akla hizmet bir bayram akşamı kente geliyor" diye soran Kurt, "Bayram akşamı çocuğuyla bayram alışverişi için sokaklara çıkan bu halkın arasına girmek bu halka bayramı zehir etme anlayışıdır. İdris Naim Şahin daha öncede Hakkari'ye geldi. Bu halkın kendisine ne kadar tepkili olduğunu bilmiyor değil. Kendisine söyleyebilecek hiçbir şeyimiz yoktur" dedi.
Yüzsüzlük etmesin
Ramazan ayında bu halkın 30 evladının yaşamını yitirdiğini söyleyen Kurt, "Bakan artık bu tutumundan vazgeçmelidir. Bu halkın bayramlarını daha fazla zehir etmemelidir. Bu halk kendisini istemiyor ve içinde de görmek istemiyorsa, daha fazla yüzsüzlük etmesine gerek yok. Bu halk yüzsüz değildir. Bu halk yüzsüzlerin yüzüne böyle tükürür" dedi.
Kurt ve beraberindekiler gecenin ilerleyen saatlerine kadar kent sokaklarında dolaştıktan sonra evlerine geçerken Bakan Şahin ve beraberindekilerin kaldığı nokta ve çevresi sabaha kadar onlarca zırhlı araç tarafından korundu.
Konak, kışla, polisevi
Bakan Şahin, Vali Orhan Alimoğlu, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Seyfullah Hacımüftüoğlu, Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç, Jandarma Genel Komutanlığı Harekat Daire Başkanı Tümgeneral Mehmet Çörten, 3. Taktik Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral İsmail Metin Temel, Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanı Cihangir Çelik, Özel Harekat Daire Başkanı Cemil Tombul ve diğer yetkililerle dün Vali Konağı'nda kahvaltı yaptı.
Bakan Şahin, kahvaltıdan sonra polisevi bahçesinde düzenlenen bayramlaşma törenine katılarak buradaki polis ve eşlerinin bayramını kutladı.
Şahin, burada yaptığı konuşmada, kamu görevlileri ve devlet güçleriyle bayramın sevincini, huzurunu birlikte yaşadıklarını ifade etti. Şahin, şöyle konuştu: "İl Emniyet Müdürlüğümüzün bu mekanında görev başında olmayan arkadaşlarımızdan gelebilen siz değerli arkadaşlarla birlikte bayramlaşıyoruz. Ülkemizin her yerinde olduğu gibi Hakkari'de de bayram güzel.''
Bakan Şahin ve beraberindekiler, daha sonra İl Jandarma Komutanlığı'na geçerek askerlerle bayramlaştı.
Burada bir süre dinlenen Şahin ve beraberindekiler, ardından helikopterle Şemdinli'deki askeri üslere geçti.
HAKKARİ