
Hollanda’nın Lahey kentine bağlı Rijswijk kasabasında PYD Eşbaşkanı Salih Muslim ile YNK Politbüro sorumlu Mele Baxtiyar’ın katılımıyla Ortadoğu ve Suriye’deki son gelişmelerin değerlendirildiği bir panel yapıldı. Yoğun katılımın olduğu panelin ilk yarısı Müslim ve Baxtiyar’ın konuşmaları, ikinci yarısı ise soru cevapla geçti.
Panelde ilk olarak sözü alan PYD Eşbaşkanı Salih Muslim, Rojava modelini anlattı. Demokratik özerk bir sistemi benimseyen Rojava’nın kanton ilanından önce dünyadaki benzer örnekleri inceleyerek, güvenlikten idari yönetime kadar her alanda alt yapı çalışmaları yürüttüklerini kaydeden Müslim, “Toplam 35 parti ve kuruluş olarak bu sistemi ortaklaşa kurduk” dedi. Kürtler dışındaki diğer halklara ve kadınlar başta olmak üzere kota yöntemiyle her kesimin yönetimde temsilini sağladıklarını belirten Muslim, “Herkes bu sistemde kendini temsil edebileceği olanağa ve hakka sahiptir” şeklinde konuştu.
Tek dost dağlardır, diyorduk
Rojava’nın ortaya çıkardığı bu sistemin saldırıların temel nedeni olduğunun da altını çizen Muslim, şunları söyledi: “Gayeleri Kürtlerin kazanımlarını engellemektir. 62 gündür muazzam bir mücadele veriyor Kobanê. Şimdiye kadar Kürtlerin tek dostu dağlardır diye biliyorduk, ama gördük ki, onlarca ülkede aynı anda milyonlar Kobanê için tek yürek oldu. Bu da haklı davamızdan dolayıdır. Artık Kürt halkı yalnız değildir.”
20. yüzyılda yok sayılan Kürtlerin bugün Ortadoğu’da demokrasiye öncülük edecek bir aşamaya geldiğinin de altını çizen Müslim, “Kürt halkı bugün tarihte hiç olmadığı kadar birlik olan bir ulustur” diyerek konuşmasını noktaladı.
Dün görüşecek kişi bulamazken...
YNK Politbüro sorumlusu Mele Baxtiyar ise Kürt halkının artık Ortadoğu’da inkar edilemeyecek bir güç haline geldiğinin altını çizdi. İlk kez Hollanda’ya geldiklerinde kendileriyle görüşecek bir politikacı ya da bir temsilcinin olmadığını söyleyen Mele Baxtiyar, “Yıllarca bizi yok sayıyorlardı. Şimdi ise bizimle görüşmek için sıraya giriyorlar. Kürt halkı Ortadoğu’da artık inkar edilemeyecek bir güç haline geldi. Bunlar Kürt halkının pêşmergesiyle, gerillasıyla verdiği mücadele sonucu gerçekleşmiştir” dedi.
Kürtler demokrasiyi savunuyor
20. yüzyılda Kürdistan topraklarını bölen güçlerin yine devrede olduğuna dikkat çeken Mele Baxtiyar, bu sefer de selefiler aracılığıyla Ortadoğu’yu yeniden bölmek istediklerini söyledi. Selefilerin yüzyıllardır çeşitli yollarla iktidar olma girişimlerinde bulunduğunu hatırlatan Baxtiyar, şöyle devam etti: “Selefilerin tek istedikleri, insanlığı köle gibi kullanmak ve onlar üzerinde iktidar sağlamaktır. Selefiler cehaleti sever ve bunu sağlamak için çaba sarf ederler. Farklı kesimlerin ve dinlerin haklarını tanımazlar. Ortaçağdaki yöntemlerle insanları katlediyorlar. İşte Kürtler, bu fotoğrafa sığmıyor. Kürtler şu anda Ortadoğu’da demokrasiyi savunan tek güçtür. Ayrıca Ortadoğu’da sekuler olan tek güç de Kürtlerdir. Bugün Kürdistan’ın batısında, Rojava’da binlerce Kürt genci demokrasi isteyen diğer halklarla beraber topraklarını ve insanlık değerlerini korumak için ortak mücadele veriyor.”
Hayranlık uyandıracak bir sistem
Rojava’da kurulan sistemin hem teoride, hem de pratikte hayranlık duyulacak bir sistem olduğuna dikkat çeken Mele Baxtiyar, şunları ekledi: “Bütün halklar ve dinler bu sistemle temsil ediliyor. Bugün Rojava Kürdistanı’nda böyle bir demokrasiye tanıklık ediyoruz. Kürt halkı tarihinde ilk kez birlik ve beraberlik ruhuna erişmiştir. Bunu da Rojava devrimiyle yaşadık. Bugün Kürdistan’ın dört parçasından gelen Kürtler bizim birlik ve beraberliğimizin kanıtıdır. Eskiden iki ayrı bölgeden olan Kürtler bir araya gelmezdi, şimdi ise gönülde ve düşüncelerde bir halk olduk.”
ANF/DEN HAAG