Olay yeri Vorra'da saldırıya karşı hafta sonu yapılan gösteride artan aşırı sağcı saldırılara karşı önlemlerin arttırılması ve mültecileri hedefleyen zihniyetin en başta siyasette değişmesi gerektiği vurgulandı.
Almanya'nın Bavyera eyaletinde bir mülteci kampı inşaatı kimliği belirsiz kişiler tarafından kundaklandı. Alevler binaları kullanılmaz hale getirirken, yaklaşık 700 bin Euro'luk maddi hasar meydana geldi. Terk edilmiş durumdaki üç bina bir süre önce yenilenmiş, mülteciler için hazır hale getirilmişti. Geçtiğimiz Perşembe gecesi Nürnberg'e yakın Vorra köyünde meydana gelen olayda aşırı sağcı saldırı ihtimali üzerinde duruluyor. Zira saldırganlar yaktıkları binanın duvarlarına aşırı sağcı sembollerden ‘’Gamalı Haç“ çizmişler.
Bakan mültecileri suçladı!
Olay yerinde inceleme yapan Bavyera eyaletinin İçişleri Bakanı Joachim Herrmann ise (CSU) ırkçı saldırıları nasıl önleyeceğine dair tek bir söz etmezken, mağdur alan mültecileri suçlayan ifadeler kullanması dikkat çekti. Herrmann, mülteci sayısı karşısında sınırdışı mekanizmasının hızlandırılmasını talep ederek, mültecileri adeta "günah keçisi" ilan etti. Herrmann, "Afrika'nın yarısını ülkemize kabul ederek kıtanın sorunlarını çözemeyiz" diyerek ülkesinin artık daha fazla mülteci almaması yönünde sözler etmesi ise tepkiyle karşılandı.
İmaj mı can güvenliği mi?
Bavyera eyaletinin Avrupa Bakanı Beate Merk'in ise "Kundaklamanın ardında aşırı sağcı motifin kanıtlanması halinde bu bizim için bir alarm işareti olmalı. Mülteci yurtlarının kundaklanması Almanya'nın dünyadaki imajını olumsuz etkiliyor" demesi de "Almanya'ya sığınmış insanların can güvenliğinden ziyade ülkenin imajının düşünülmüş olması gayri insani bir tutum" eleştirisine neden oldu.
'Hoşgeldin' töreni yapılmıştı
Olay sonrası bir Vorra sakini ise siyasetçilere adeta ders vererek, "Mültecilerin gelişine seviniyorduk. Onlara hoşgeldin töreni hazırlamıştık. O binalar yıllardır boş ve terk edilmiş haldeydi. Mülteciler için yeniden elden geçirilmelerine sevinmiştik" diye konuştu.
Irkçı saldırı protesto edildi
Saldırı nedeniyle çok üzgün olan Vorra köyü sakinleri ile sivil toplum örgütleri ve bazı siyasetçiler hafta sonu mültecilere destek için gösteri yaptılar. Seslerini duyurmak için Cumartesi akyamı yürüyüş yapan, Pazar günü de insan zinciri oluşturan göstericiler, eyalet ile federal hükümetten son dönemlerde yükselişe geçen aşırı sağcı saldırılara karşı önlem alınmasını talep etti.
Irkçı saldırıların önlenmesinde siyasetçilerin ülkenin tüm sorunlarında mültecileri "günah keçisi" ilan eden söylemlerinden vazgeçmesinin de önemine işaret edildi. Eylem öncesi Vorra'daki Proteston kilisesinde, Papaz Björn Schukat halka vaaz vererek, mültecilerin desteklenmesi ve ülkelerini terk ederek Almanya'ya sığınanlarla dayanışmanın gerekliliğini vurguladı. Irkçılığın ve aşırı sağın ülkeye ve tüm topluma kaybettireceğini belirten Schukat, 'hoşgeldin töreni'nin de organisyonun da bizzat yer almıştı.
NPD’nin karşı gösterisi iptal
Öte yandan, hafta sonu Bavyera eyaletinde bağlı Hirschaid ve Aschbach kentlerinde aşırı sağcı gruplar, NPD (Nasyonel Demokratik Parti) öncülüğünde gösteri yapmak için hazırlık yaptı. Ancak polis iki gösteriye de izin vermedi. Aschbach'daki yasağa ilişkin polisin, siyasi gerekçe yerine "trafiği düzenlemiyoruz" diyerek gösteriyi iptal etmesi de dikkat çekiciydi. Almanya'daki ırkçı cinayetlerin yargılandığı davada NSU ile bağlantıları ortaya çıkan NPD'nin kapatılması gündeme gelmişti. Ancak bu yönde karar alınmamıştı.
NÜRNBERG