Aşıya ilişkin halkımızı bilgilendireceğiz

Toplum/Yaşam Haberleri —

LONDRA DOKTOR

LONDRA DOKTOR

  • İngiltere’de Covid-19’a karşı koruma için aşılama devam ediyor. Aşıya ilişkin şüpheci yaklaşımlara dikkat çeken Medi-Park Başhekimi Dr. İbrahim Yahli, "Toplumu daha doğru bilgilendirmek için yerel medya ve sosyal medya üzerinden çalışmalar yapıyoruz" dedi.

EREM KANSOY

LONDRA

İngiltere’de Covid-19’a karşı koruma için aşılama devam ediyor. Aşıya ilişkin şüpheci yaklaşımlara dikkat çeken Medi-Park Başhekimi Dr. İbrahim Yahli, "Toplumu daha doğru bilgilendirmek için yerel medya ve sosyal medya üzerinden çalışmalar yapıyoruz" dedi.  
Pfizer ve BioNTech şirketlerinin ürettiği aşıya ilk onay veren ülke İngiltere’de aşılamaya 8 Aralık’ta başladı. İngiliz sağlık sistemi NHS görevlisi ve Medi-Park Başhekimi Dr. İbrahim Yahli, aşı sayesinde virüsün yayılması ve ölüm oranında ciddi anlamda azalacağını söyledi.
Dr. Yahli, "Ölüm oranının yüzde 90’ından fazlası 50 yaş üstü ve risk gruplarındadır. Bahar ortalarına kadar yayılma oranı ciddi anlamda düşecektir. Eğer Oxford’un kendi aşısı da yetişirse bu daha kullanılışlı bir aşı olacaktır" dedi. 

Aşıyla ilgili kaygılar
Aşıyla ilgili tartışma ve kaygılara ilişkin ise Dr. Yahli, "Toplumumuz aşıya genel olarak şüpheli bakıyor. Nedenlerin başında medyada çıkan çelişkili ve eksik bilgiler geliyor. Bizim öngörümüz bu şüpheci yaklaşımın risk altındaki yaş grubu ve eğitimli kesimde çok daha az olduğu yönünde. Aşı süreci boyunca bu durumun olumlu yönde değişeceğini düşünüyorum" dedi. 
Aşıyla ilgili bilgilendirme çalışmalar yapacaklarını da söyleyen Dr. Yahli, "Toplumu daha doğru bilgilendirmek için yerel medya ve sosyal medya üzerinden çalışmalar yapıyoruz. Yakın zamanda toplum merkezlerimiz üzerinden de halkı bilgilendirmek için çalışmalar yürüteceğiz" diye konuştu. 

Ölüm oranı yüksek
Korona pozitif olanlar ya da Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirenler arasında ne kadar Türkiyeli olduğu konusunda net bir rakam veremeyeceğini belirten Dr. Yahli, oranın çok yüksek olduğunu şu örnekle aktardı: "Mart ayında lockdown ilan edildikten sonra rakamları izlediğimizde ilk üç hafta 40’ı Kıbrıslı olmak üzere toplam 53 kişinin vefat ettiğini gördük. O zaman ülke genelinde  5 bin 300 civarı açıklanan ölüm vardı. Bu rakama ve toplumumuzun genel popülasyondaki oranına göre ölüm oranı dolaysıyla enfeksiyon oranı da yüksekti."

Asyalı erkekler önde
Yeni açıklanan rakamlarda da ölüm oranının azınlıktaki etnik yapılarda özellikle de Asyalı erkekler de çok yüksek olduğunun altını çizen Dr. Yahli, "Bizim toplumu da Asyalı kabul edebiliriz. Bunun bence temel nedeni toplumumuzun hizmet sektöründe çalışması ve dolaysıyla çok sayıda kişiyle temas halinde olmasıdır" dedi. 

Göçmen bölgelerinde hastaneler yetersiz
"Göçmenler ayrımcılığa maruz mu kalıyor" sorumuza "Ne yazık ki böyle bir bir durum var" diyen Dr. Yahli, "Zaten zor durma ve bürokratik hale gelmiş bir sistem. Irkçı değilmiş gibi yapıp en derin ırkçılığı yapabiliyor. En az kapasite ile çalışan ve en az güvenli hastaneler göçmenlerin olduğu bölgelerde" dedi. 
İkinci bir boyut olarak Türkiyeliler arasında Ulusal Sağlık Servisi denilen NHS sisteminin yeterince iyi bilinmediğini söyleyen Dr. Yahli, kamu hizmetlerinden yararlanmak ve ayrımcılığa karşı durabilmek için dil bilmenin de önemine vurgu yaptı. 
Avrupa’da koronavirüsü salgınının en kötü vurduğu ülkelerden biri olan Birleşik Krallık’ta bugüne kadar 64 binden fazla kişi salgın nedeniyle hayatını kaybetti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.