Amed’in Lice ilçesi Merkez Karakol Komutanı Astsubay Başçavuş M. ve 3 uzman çavuş, 2 Aralık’ta Sur ilçesine bağlı Mermer Jandarma Karakolu arama noktasında 8 kilogram uyuşturucuyla yakalandı.
Başçavuş M., sorguda uyuşturucu sevkiyatını askeri araçlarla yapmaları nedeniyle kontrol noktalarında rahatlıkla geçtiklerini belirterek, uyuşturucu ağlarının Lice’yle sınırlı olmadığını söyledi.
Rütbeli askerlerin uyuşturucuyla yakalandığı gizlenemeyip kamuoyuna yansıyınca soruşturmanın ekseni kaydırıldı. Tutuklu askerlerin ifadeleri üzerine gözaltına alınan köylülerin dosyası ayrı tutuldu.
Amed’in Lice ilçesi Merkez Karakol Komutanı Astsubay Başçavuş M. ve 3 uzman çavuş, 2 Aralık’ta Sur ilçesine bağlı Mermer Jandarma Karakolu arama noktasında 8 kilogram uyuşturucuyla yakalandı. Adliyeye sevk edilen ve tutuklanan Başçavuş M. ve 3 uzman çavuşun verdikleri ifadelerde, uyuşturucu ticaretini daha önce de yaptıkları, hammadde sağlayanlarla ilişkileri ve ortaklıklarına dair bilgiler verdiği belirtildi. Uyuşturucu ticareti yapan rütbeli askerlerin sorgularında, uyuşturucu sevkiyatının askeri araçlarla yapmaları nedeniyle kontrol noktalarında rahatlıkla geçtiklerini belirterek, uyuşturucu ağının sadece Lice’yle sınırlı olmadığı bilgisini verdi.
Dosyaya kısıtlılık kararı
Askerlerin verdiği ifadeler üzerine Lice’de 30 kişi hakkında arama kararı çıkarıldı. 3 Aralık’ta yapılan ev ve iş yerleri baskınlarında, Yolçatı (Sîsê) Mahallesi eski Muhtarı N.İ., Dernek (Tilê) Mahallesi Muhtarı N.K. ve Tepe (Gir) Mahallesi Muhtarı A.Y.’nin aralarında olduğu 24 kişi gözaltına alındı. Evine yapılan baskında 15 kilogram esrarın yakalandığı belirtilen Yolçatı Mahalle Muhtarı F.İ.’nin ise daha sonra gözaltına alındığı öğrenildi. Bu operasyonun ardından Amed’de yürütülen soruşturma dosyası için kısıtlılık kararı getirildi.
Valilik dört gün beklemede
Lice’de rütbeli asker ve muhtarların içinde olduğu uyuşturucu ticaretinin kamuoyuna yansımasından dört gün sonra 6 Aralık’ta Diyarbakır Valiliği tarafından açıklama yapıldı. Açıklamada, Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı’nın Kıran 5 Operasyonu kapsamında 4 Aralık’ta Lice’de operasyon başlattığı ve icra edilen adli aramalarda, kayalıklar ve çalılar arasına gizlenmiş 31 adet çuval ile 3 adet jelikan bidon içerisinde 1 ton 36 kilo esrarın ele geçirildiği duyuruldu.
Operasyonun ekseni kaydı
Araçlarında uyuşturucu yakalanıp tutuklanan rütbeli askerlerden bahsedilmeyen ve Türk medyasının “PKK’ye darbe” başlığıyla servis ettiği valilik açıklamasında, şunlar kaydedildi: “BTÖ ile yasadışı uyuşturucu üretimi ve ticareti yapanlar arasında var olan bağı somut deliller ile ortaya koymak, operasyon bölgesi içerisinde saklanan uyuşturucu maddeleri ve bunları gizleyenleri bularak adalete teslim etmek maksadıyla; Lice ilçesi güneyinde kalan dağlık ve kırsal alanda 04 Aralık 2019 Çarşamba günü KIRAN-5 Operasyonu kapsamında icrasına başlanan Şehit J.Uzm.Çvş. Mustafa SARI-03 Operasyonu başarıyla tamamlanmıştır. Narko-terörizmle mücadele faaliyetleri kapsamında; icra edilen adli aramalarda, temas araması esnasında kayalıklar ve çalılar arasına gizlenmiş şekilde ele geçirilen (31) adet çuval ile (3) adet jelikan bidon içerisinde; 1 ton 36 kg esrar ele geçirilerek muhafaza altına alınmıştır. Operasyon bölgesinde icra edilen adli aramalarda; Lice ilçesi Yolçatı Köyünde ikamet eden N.İ. isimli şahsın adresinde yapılan aramada, (17) adet paketlenmiş ve satışa hazır vaziyette (15) kg esrar, (1) adet ruhsatsız av tüfeği, (15) adet av tüfeği fişeği, (2) adet havalı tüfek ile Lice ilçesi Yolçatı Köyü Sınır Mezrasında ikamet eden S.D. isimli şahsın adresinde yapılan aramada; şahsın evinin bahçesinde (46) kg esrar ile (110) adet av tüfeği fişeği ele geçirilmiştir. Şüpheli şahısların yapılan aramada evde olmadıkları tespit edilmiş, şahısların yakalama çalışmalarına devam edilmektedir.”
Rütbelilerden bahsetmedi
Valilik açıklamasında, operasyonun rütbeli askerlerin verdiği bilgiler doğrultusunda yapıldığına dair herhangi bir bilgi yer almazken, köylülere yönelik soruşturmanın, rütbeli askerlerin dosyasından ayrı tutulacağı belirtildi.
Muhtarlar serbest bırakıldı
Uyuşturucu ticareti yapan rütbeli askerlerin sorgularında, temin ettikleri uyuşturucunun üretimi konusunda ismini verdiği 3’ü görevde, biri ise eski muhtar olan 4 kişi ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Gözaltına alınan diğer kişilerin ise ifade işlemlerinin devam ettiği belirtildi.
Hani ve Hazro da eklendi
Açılan soruşturmanın genişlemesi üzerine Hani ve Hazro ilçelerinde de operasyon yapıldığı öğrenildi. 6 Aralık tarihinde Hazro ilçesinde bir polis memurunun aracında 120 kilogram esrar bulunması ardından Hani İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde başlatılan soruşturma kapsamında 3 polisin görevden uzaklaştırıldığı iddia edildi.
MA/AMED