Avrupa asker mi gönderecek?

Dünya Haberleri —

Elize Sarayı'nda düzenlenen Ukrayna toplantısı/Foto:AFP

Elize Sarayı'nda düzenlenen Ukrayna toplantısı/Foto:AFP

  • 25 Ukrayna müttefiki Avrupa devletinin liderleri ile Elize Sarayı'nda görüşen Emmanuel Macron, orta ve uzun menzilli silah ile mühimmat gönderilmesi çağrısında bulundu. Asker gönderme seçeneğini de reddetmedi. 

Paris'teki Elize Sarayı'nda düzenlenen Ukrayna toplantısına ev sahipliği yaptıktan sonra konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Rusya'nın yenilgiye uğratılmasının Avrupa'da güvenlik ve istikrar için vazgeçilmez olduğuna inanıyoruz" dedi. "Bu aşamada... sahaya asker gönderme konusunda bir fikir birliği yok" diyen Macron, Ukrayna'ya asker gönderme konusunun göz ardı edilemeyeceğini söyledi.

Ukrayna’ya yapılacak yardımların görüşüldüğü toplantıdan sonra açıklama yapan Macron, “Biz Rus halkı ile savaş halinde değiliz. Yalnızca yenmelerine izin vermek istemiyoruz." diye konuştu. Toplantının ev sahipliğini yapan Fransa Cumhurbaşkanı, “Bugün resmi, varsayılan ve onaylanmış bir şekilde kara birlikleri gönderme konusunda bir fikir birliği yok. Ancak dinamik olarak hiçbir şeyin dışlanmaması gerekiyor. Rusya'nın bu savaşı kazanamaması için gereken her şeyi yapacağız” dedi

Çekya ve Slovakya hayır diyor

Toplantı öncesi açıklama yapan Slovakya Başbakanı Robert Fico, bazı NATO ve Avrupa Birliği üyelerinin Ukrayna'ya asker göndermeyi düşündüğünü belirtti. Gönderilecek askerler için "Orada ne amaçla ve ne yapmaları gerektiğini söyleyemem" diyen Fico, AB ve NATO üyesi olan Slovakya'nın Ukrayna'ya asker göndermeyeceğini sözlerine ekledi.

Çekya Başbakanı Petr Fiala da "Çek Cumhuriyeti kesinlikle Ukrayna'ya asker göndermeye hazırlanmıyor, kimsenin bu konuda endişelenmesine gerek yok." şekilde açıklamada bulundu. Bununla birlikte, Fiata, Ukrayna'nın AB dışında mühimmat satın almasına yardımcı olacak bir girişime "büyük destek" olduğunu bildirdi. Hollanda Başbakanı Mark Rutte de bu konuda yaptığı açıklamada ülkesinin buna katkıda bulunacağını ve başka ülkelerin de bu yolu izleyeceğini ifade etti.

Ukrayna Donetsk’de geriliyor

Rus ordusu 18 Şubat'ta Donetsk şehrinin banliyösü olan Avdiivka’nın ardından buraya iki kilometre mesafedeki Lastochkyne kasabasını da ele geçirdi.

Ukrayna savaşının düğüm noktalarından kabul edilen Donetsk kenti ve çevresinde yoğun çatışmalar yaşanıyor. Ukrayna birlikleri Avdiivka’dan geri çekilişlerindin 11. Gününde bir kasabanın daha kontrolünü kaybederek geri çekildi. Ukrayna birlik gruplarından birinin sözcüsü Dmytro Lykhovii, Rusya ile savaşta şiddetli çatışmaların yaşandığı Lastochkyne kasabasından geri çekildiklerini duyurdu. Lykhovii, Ukrayna askerlerinin bölgedeki hattı tutmak için yakın köylerde mevzi aldığını söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı da Lastochkyne hakkındaki bilgiyi doğruladı. Rus devlet haber ajansı RIA Novosti, yerel komutan Andrei Mordvichev'in birliklerin Ukrayna güçlerini 10 kilometre geri püskürttüğünü ve saldırılarına devam ettiklerini söylediğini aktardı. Ajans, Ukrayna'nın önemli bir ikmal yolunun Lastochkyne'den geçtiğini bildirdi. PARİS

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.