Avrupa'da "Faşizmi Birikte Yeneceğiz" eylemleri

Yurt Dışı Haberleri —

.

.

  • Avrupa Demokratik Güç Birliği’nin başlattığı kampanya kapsamında Almanya, İsviçre, Hollanda, Kıbrıs ve Kanada’da bir araya gelen binlerce kişi, “faşizme karşı ortak mücadele” çağrısı yaptı.

Direnenler ayaktadır

Avrupa Demokratik Güç Birliği’nin (ADGB) başlattığı “Faşizmi Birlikte Yeneceğiz” kampanyası, Almanya, İsviçre, Hollanda, Kıbrıs ve Kanada’da yapılan eylemlerle sahiplenildi.
* Almanya’nın başkenti Berlin’deki eylemde konuşan Doğu Almanya Özgür Kürdistan Federasyonu (FED-KURD) Sözcüsü Mehtap Erol, Heiko Maas’ın HDP açıklamasına tepki gösterdi ve “AKP-MHP faşist bloku ile aranızdaki ilişkiyi gözden geçirin” çağrısında bulundu.
Sol Parti Berlin Eyalet Parlamentosu Milletvekili Hakan Taş, hem HDP’nin kapatılması girişimlerine hem de Boğaziçi Üniversitesi’ndeki “kayyum rektör” dayatmasına karşı mücadele ettiklerini belirterek, Almanya hükümetine “Türkiye’ye yaptırım” çağrısında bulundu.
HDP eski milletvekili Sibel Yiğitalp, açlık grevlerine ve Kürt Halk Önderi Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekti ve “İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı da diktatörlüğün bir göstergesi oldu” dedi.
HDP eski milletvekili Ahmet Yıldırım ise, Newroz’da halk iradesinin ortaya çıktığını belirttiği konuşmasında, “Savcısı AKP-MHP olanın hakimi de halk olacaktır” dedi.
Barış Akademisyenleri Derneği Sözcüsü Mustafa Şener, barış mücadelesinin “terör” hamaseti ile durdurulamayacağına vurgu yaparak, “Siyaset yapma hakkını engelleyemezsiniz” diye konuştu.
Boğaziçi Dayanışması Komitesi Sözcüsü Mehmet Eylem Kırlangıç, “Bizi farklı ithamlar ile birbirimizden ayırmaya çalışanlara karşı hep birlikte buradayız” dedi.

‘Halk cevabı Newroz’da verdi’
* Hamburg’daki eylemde konuşan Avrupa Demokratik Kürdistanlılar Toplum Kongresi (KCDK-E) Eşbaşkanı Yüksel Koç, faşizme karşı birlik çağrısı yaparak, “Faşizmi yıkacak olan budur. HDP şahsında toplumun tüm dinamik ve muhalif güçleri hedefleniyor. Bu nedenle herkesin HDP’yi desteklemesi gerekiyor” dedi.
HDP eski milletvekili Nihat Akdoğan, “HDP her şeye rağmen faşizme gereken cevabı 8 Mart’ta ve Newroz’da verdi” diye konuşurken Hamburg Demokratik Güç Birliği adına konuşan Esmer Ay ise “Kadınlar asla geri adım atmayacak ve diktatör Erdoğan’ın kabusu olmaya devam edecek” vurgusu yaptı.

Devrimci dayanışma çağrısı
* Düsseldorf’taki eylemde konuşan NRW Mezopotamya Özgür Toplum Federasyonu (FED-MED) Eşbaşkanı Engin Sever, Türk devletinin saldırılarına dikkat çekerek, “Halkımız ve direnen güçler ayaktadır ve bu mücadele başarıya kadar sürecek” dedi.
Demokratik Güç Birliği adına konuşan Çiğdem Devran, faşizme boyun eğmeyeceklerini belirttiği konuşmasında “devrimci dayanışma” çağrısı yaptı.
HDP eski milletvekili ve kadın aktivist Besime Konca ise kadınların mücadelesini, açlık grevlerini ve Emine Şenyaşar’ın adalet nöbetini selamladığı konuşmasında, bu direnişlere sahip çıkmaya çağırdı.
Siyasetçi Ziya Pir ise konuşmasında Almanya Başbakanı Angela Merkel’i eleştirerek, “Merkel, Erdoğan ile 6 ay içinde altı kez görüşerek ona güç verdi, hükümette kalmasını sağladı” dedi.

‘Özgür kadın en büyük korkusu’
* Nürnberg’de düzenlenen eylemde konuşan HDP eski milletvekili Nursel Aydoğan, “Newroz’da boylarının ölçüsünü aldılar. Newroz alanlarının en güzel görüntüsü, özgür kadınların alanları doldurmasıydı. Erdoğan’ın ve AKP-MHP iktidarının en çok korktuğu güç, kadınlardır” dedi.
Bu eylemlerin yanı sıra Almanya’nın Münih, Darmstadt, Mannheim, Hannover, Frankfurt ve Saarbrücken; İsviçre’nin Bern, Basel, Zürih, Cenevre ve St. Gallen; İsveç’in Gävle, Västerås ve Örebro; Kıbrıs’ın Limassol; Hollanda’nın Den Haag ve Kanada’nın Toronto kentlerinde de Avrupa Demokratik Güç Birliği’nin “Faşizmi Birlikte Yeneceğiz” kampanyasını sahiplenen ve AKP-MHP rejimine karşı ortak mücadele çağrısı yapılan eylemler düzenlendi. HABER MERKEZİ

 

Rennes, Lorient ve Luzern’de tecride karşı

Fransa’nın Rennes ve Lorient kentleri ile İsviçre’nin Luzern kentinde bir araya gelen Kürdistanlılar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto etti ve hapishanelerde devam eden açlık grevlerine destek çağrısında bulundu.
* Rennes’de Place du Colombier’de bir araya gelen Kürdistanlılar, “Faşist Erdoğan”, “Jin, jiyan, azadî”, “Öcalan’ın özgürlüğü için politik çözüm” ve “Öcalan’a özgürlük” sloganları attı.
* Lorient’te Kürt Halk Önderi’ne yönelik tecridi protesto eden Kürdistanlılar ve dostları, Fransa’nın Lyon kentindeki Mezopotamya Kültür Derneği’ne 3 Mart’ta düzenlenen faşist saldırı ve 4 kişinin yaralanmasına da dikkat çekti. Konuşmalarda Fransa hükümetinin AKP-MHP diktatörlüğüyle ilişkileri kınandı ve “Kürt halkının özgürlük mücadelesinin yanındayız” mesajı verildi.
* İsviçre’nin Luzern kentinde Devrimci Gençlik Hareketi (TCŞ) ve TekoJIN’in çağrısıyla bir araya gelen Kürdistanlılar, Öcalan’ın özgürlüğü için sloganlar attı, marşlar söyledi ve havai fişek patlattı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.