
İsviçre Kürt Halk Meclisleri’nin organize ettiği anmaya 2 bin 500 Kürdistanlı katıldı. Gezer ailesinin kabul ettiği taziyede duygulu anların yaşanması dikkat çekti. Anmada Ali Gezer’in babası İbrahim Gezer; ‘’Oğlum mu desem, hevalim mi desem ya da canım mı desem bilemiyorum. Ama biliyorum ki o halkının özgürlüğü için şehit oldu. Bana, onun yolunda ilerlemek, ona sahip çıkmak kalıyor“ dedi. Daha sonda yaşamını yitiren Ali Gezer’in kardeşleri tek tek sahne alarak duygularını dile getirdiler. Anma, yaşamını yitiren gerillaların konu edildiği sinevizyon gösterisiyle sonuçlandı.
Zozan Doğan için mevlit verildi
Öte yandan Dihê (Eruh)’te yaşamını yitiren HPG gerillası Zozan Doğan (Nûpelda Doğan) ve arkadaşları için Almanya’nın Berlin kentinde bir mevlit verildi.
Berlin’deki Kürt Derneği’nde verilen mevlide Zozan Doğan’ın ailesi ve Berlin’de yaşayan Kürdistanlılar katıldı. Anma etkinliğinde bir konuşma yapan Civaka İslamiya Kurdistanê (CİK) sözcülerinden Mele Mehmet, ‘’Halkımız tehlikeli bir imha konseptiyle yüz yüzedir. Buna karşı değerlerimize ve şehitlerimize sahip çıkmalıyız“ diye konuştu.
Anmada Zozan Doğan’ın yakınları Selim Bektaş ve Emine Bektaş da hazır bulundu. Emine Bektaş, ‘’Onurlu bir yolda en değerli varlıklarımızı yitiriyoruz. Yüreğimız kan ağlasa da başımız diktir“ dedi.
Öte yandan Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’nde yaşamını yitirenler için Hamburg Şêx Sait Camisi’nde bir mevlit verildi. Mevlide yaklaşık 200 Kürdistanlı katıldı. Etkinlikte bir konuşma yapan Şêx Sait Camisi imamı Melle Abdulkadir Boti, ‘’Her kim ki ülkesi ve haksızlık için canını vermişse mutlaka şehittir“ dedi. Okunan mevlidin ardından iftarlarını açan Kürdistanlılar son dönemlerdeki gelişmelere ilişkin sohbet etti.
Hamza Yavuz anıldı
Bir anma etkinliği de Almanya’nın Saarbrücken kentinde yapıldı. Saarland Kürt Toplumu Derneği’nde Hamza Yavuz( Vasfi) şahsında Özgürlük Mücadelesi’nde yaşamını yitirenler anıldı. 200 kişinin katıldığı etkinlikte Mele İbrahime Ciziri bir konuşma yaptı. Ciziri, bugün Kürdistan’da devletlerin İslam adı altında zulüm yaptıklarını dile getirdi.
Hamza Yavuz’un babası Ekrem Yavuz ise şunları dile getirdi: ‘’Şehitlere bağlılık hiç durmadan daha fazla çalışma, daha fazla sorumluluk almayla olur. Bizlere düşen onların vasiyetlerine layık olmaktır.“
Anma etkinliği, Mele İbrahime Ciziri’nin okuduğu mevlitle sona erdi.
ZAHİT EKİNCİ/YEKO ARDİL/REZAN ZANA
Giessen'de toplantı ve iftar
Almanya'nın Giessen kentinde, Almanya'da başlatılan kimlik kampanyasına ilişkin bilgilendirme toplantısı yapıldı. Kürt Dernekleri Federasyonu (YEK-KOM) adına Mahmut Seven'in konuşmacı olarak katıldığı toplantıda çalışmaya ilişkin bilgi verildi. Seven, bu kampanyanın uzun vadeli bir çalışma olduğunu ve Kürtlerin bu kampanyayı mutlaka desteklemesini istedi.
Bu arada, Giessen Halk Meclisi Şehit Aileleri Komisyonu tarafından verilen iftar yemeğine çok sayıda Kürdistanlı katıldı. Toplantıda Kürdistan'da Özgürlük Mücadelesi'nde yaşamını yitirenlere bağlılık vurgusu yapıldı.
JİYAN DENİZ/GIESSEN