Cizre’de direnişi kıramayan Türk devleti önceki akşam onlarca kişiyi infaz etti. Katliam Kuzey Kürdistan ve Türkiye’de olduğu gibi Avrupa ülkelerinde de eylemlerle protesto edildi. Önceki gece başlayan eylemler dün de gün boyu sürdü. 

Katliam haberi duyulur duyulmaz Almanya’nın çok sayıda kentinde Kürdistanlılar sokaklara döküldü. Gece geç saatlerde başlayan eylemler sabahın ilk ışıklarına kadar sürdü. 

Dortmund‘da gerçekleşen miting ardından gerçekleştirilmek istenen yürüyüş polis engeline takıldı.Bunun üzerin Dortmund merkezi tren istasyonu önünde sivil itaatsizlik eylemi yapıldı. 

Freiburg’ta Kürdistanlılar belediye binası önünde bir araya gelerek, Cizre’deki katliamı protesto etti. Dün sabah Freiburg Şehir Tiyatrosu önünde toplanan Kürdistanlılar ise merkezi tren istasyonuna yürüyerek oturma eylemi yaptı. 

Frankfurt kentinde ise buluşma yeri Türk konsolosluğu önü oldu. Gece başlayan eylem sabaha kadar sürdü. Dün öğlen saatlerinde ise merkezi tren garı önünde biraraya gelen yüzlerce Kürdistanlı Türk Konslosluğu’na yürüdü. Yoğun yağmur ve polis engeline rağmen konsolosluk ardından sayıları 2 bini aşkın kişi Frankfurt tren garında işgal eylemi yaptı. 

Düsseldorf‘ta merkezi tren istasyonunda toplanan kitle Alman devlet televizyonu WDR’ye yürüdü. Polis ablukasına rağmen yürüyüş tamamlandı. Türk konsolosluğunun önünde de dün eylem yapıldı. DİDF ve MLKP’nin de destek verdiği eylemde öz yönetim direnişleri selamlandı. 

Her yer eylem alanı

Hamburg‘ta da Kürdistanlılar katliam haberi ardından  Eyalet Parlamentosu önünde  bir araya geldi, eylem sabah saatlerine kadar sürdü. Dün ise Hamburg Türk Konsolosluğu önünde gerçekleştirilen eylemde ‘Katil Erdoğan’, ‘Dün Kobanê bugün Cizre’ sloganları atıldı.Sol Parti Hamburg Eyalet Milletvekilleri Cansu Özdemir, Martin Dolzer ve Mehmet Yıldız da eyleme destek verdi. Bir grup genç de SAT 1 ve Hamburg 1 televizyon kanallarını ziyaret ederek, katliamla ilgili bilgi verdi. Hamburg Eyalet Parlamentosu Sol Parti Grubu da yazılı bir açıklamayla katliamı kınadı. 

Heilbornn ve Stuttgart kentinde Kürdistanlılar da katliamı belediye binasının önünde yaptıkları mitingle protesto etti. Dün ise Baden Württemberg Parlamentosu önünde protesto gösterisi yapıldı. 

Stuttgart kentinde Türk konsolosluğunun önünde bir miting yapıldı. Yüzlerce kişinin bulunduğu mitingte Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Ankara’ya yaptığı ziyaret de kınandı. Mitinge Tübingen şehrinden katılan avukatlar Axel Oswald ile Franz Spindler Cizre’deki katliamı kınadı. 


Gece sokaklara döküldüler

Berlin‘de Kürdistanlilar gece karanlığında sokaklardaydı. 

Önceki gece saat 02:00 civarında Brandenburger Tor’a gelen Kürdistanlıların sayısı sürekli arttı. Polis, gösterinin izinsiz olduğu gerekçesiyle Berlin Demokratik Kürt Toplum Meclisi üyesi Ali Süsem hakkında cezai işlem yaptı. Gece geç saatleri olduğu gerekçesiyle göstericilerin slogan atmasını engelemeye çalıştı. Eylem saat 05:00’e kadar devam etti.

Köln merkezi tren istasyonunda gece saat 02:00’de bir araya gelen Kürdistanlılar, yaklaşık üç saat protesto gösterisi yaptı. Eyleme Köln ve Leverkusen’de yaşayan Kürdistanlılar ile Demokratik Güç Birliği bileşenleri katıldı. Köln’de ayrıca dün saat 11:00’de Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde toplanan Kürdistanlılar, Mülheim’ın en işlek caddelerinden geçerek Wienerplatz’ta bir miting yaptı. Saatlerce süren eylemde sürekli ‘Katil Erdoğan’ sloganları atıldı. 


Polis engeline rağmen 

Hannover‘de Cizre katliamını protesto etmek amacıyla gece saat 03:00’den itibaren merkezi tren istasyonu önünde eylem vardı. Polisin eylemi bitirme girişimlerine rağmen, Kürdistanlılar kararlılıklarını eylemlerini sürdürdü. 

Bremen‘de de Kürtler Cizre katliamını protesto için merkezi tren istasyonunda bir araya geldi. 

Bonn kentinde ise merkezi tren istasyonu önünde toplanan yüzlerce Kürdistanlı, Cizre’deki AKP katliamını protesto etti. Dün ayrıca kentte bir yürüyüş de yapıldı. 

Saarbrücken kentinde de Kürdistanlılar geceyi sokakta geçirdi. Saarbrücken tren istasyonunda gece saat 01:00’de oturma eylemi yapan Kürdistanlıların eylemi saat 05:00’te sonlandırdı. Eylemciler, saat 11:00’de ise yoğun yağmur ve fırtına altında Europa Galerie’nin önünde bir miting düzenledi. 

Mannheim kenti de protesto eylemlerinin yapıldığı kentler arasındaydı. Katliamın kınandığı eylemde öz yönetim direnişleri de selamlandı. 




Katil Türkiye işbirlikçisi Avrupa

Paris‘te, gece saatlerinde Paris Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde toplanan yüzlerce Kürdistanlı, Republique Meydanı’na yürüdü. Miting alanında katliamcı AKP ve Türk devleti protesto edildi. Gece bu eylemin ardından, Kürdistanlılar ve Türkiyeli devrimci örgütler dün öğle saatlerinde Türkiye’nin Paris Büyükelçiliği önünde miting yaptı. Sürekli ‘Katil Türkiye, İşbirlikçisi Avrupa’ sloganları atan eylemciler Fransa’nın katliamlar karşısındaki sessizliğine tepki gösterdi. Polisin ise saldırgan tutumu dikkat çekti. Gaz ve joplarla saldırına polis 25 kişiyi gözaltına aldı. 15 kişi de bu saldırıda hafif yaralandı. 

Marsilya‘da Kürdistanlılar gece saatlerinde Marsilya Parlamentosu önünde bir araya geldi. 

Bordeaux‘da Türk konsolosluğu önünde toplanan Kürdistanlılar, binanın içine girerek katliama tepki gösterdi. Binada asılı duran Türk bayrağı gençler tarafından indirildi. Konsolosluk binasına KCK bayrağı asıldı.

Nantes‘te ise Kürdistanlılar, Türk devletinin Cizre’deki katliamını protesto etmek amacıyla Nantes Havaalanı’nda işgal eylemi yaptı. Eylem sabah saatlerine kadar devam etti.

Nice‘de ise tren garı önünde sabah saatlerine kadar protesto eylemi yapıldı. 


AİHM katliama ortak 

Fransa’da eylemlerin yapıldığı bir diğer kent ise Avrupa İnsan Hakları Merkezi’nin (AİHM) merkezi Strasbourg’tu. Eylemciler, Cizre’de yaralıların ölümüne, sağ olanların infazına seyirci kalan AİHM’e öfkelerini gençler AİHM binası önündeki eylemle gösterdi. AİHM’in katliamlara ortak olduğunu belirten gençler binayı işgal etmek istedi. Bu durum üzerine binanın girişleri kapatıldı. Eylem sürerken bir heyet AİHM Başkanı ile görüşerek dosya sundu.


İsviçre, Belçika ve Hollanda 

Cizre’de yapılan katliam haberinin duyulmasının ardından ise İsviçre’de yaşayan Kürdistanlılar ve dostları da Zürih, Basel ve Bern kentlerinde gece geç saatlerde alanlara çıktı. Bern Federal Parlamentosu önünde bir araya gelen eylemciler sloganlar eşliğinde Bern Türkiye Büyükelçiliğine bir yürüyüş gerçekleştirdi. Zürih ve Basel‘de de kanton parlamentoları önünde bir araya gelen yüzlerce kişi, Türk devletinin katliamlarını kınadı. Zürih’te dün akşam ayrıca konsolosluk önünde de eylem yapıldı. 

Belçika’nın başkenti Brüksel‘de yaşayan Kürtler, katliam haberinin duyulmasının ardından Brüksel Havalimanı önünde protesto eylemi düzenledi. Eyleme katılan yüzlerce kişi, katliama ilişkin pankart ve dövizler açarak çevredekileri bilgilendirdi.

Hollanda’nın Rotterdam kentinde de Cizre’deki katliamlar protesto edildi. Türk konsolosluğu önünde toplanan Kürtler, devlet terörüne öfke yağdıran sloganlar attı.

Öte yandan Norveç’in başkenti Oslo ve İsveç’in başkenti Stockholm‘de Kürdistanlılar katliamı protesto için mitingler yaptı.  


Avusturya, İngiltere ve Kıbrıs

Avusturya’nın başkenti Viyana’daki Kürdistanlılar ve dostları, parlamento binası önünde toplanarak Cizre’deki devlet terörünü protesto etti. Parlamento binasına giden ana yol trafiğe kapatıldı. Gündüz saatlerinde ise gerçekleştirilen eylemde gençler, SPÖ binasını işgal etti. 

İngiltere’nin başkenti Londra’da ise Edmonton bölgesinde kitlesel bir yürüyüş düzenlendi. Yürüyüş Edmonton Semti’nden başlayarak, ünlü Tottenham Otobüs İstasyonu’nda tamamlandı.  İngiliz demiryolları işçileri sendikası RMT üyeleri de Türk devletinin saldırılarını protesto etti. 

Kıbrıs’ın Limasol ketinde de Capital TV ve Extra TV’de işgal eylemleri yapıldı. Kanallara Cizre katliamı hakkında haber yapılması için dosya sunuldu.



 YENİ ÖZGÜR POLİTİKA HABER EKİBİ





Üç ülkede uzun yürüyüş 


15 Şubat Uluslararası Komplo’yu kınamak amacıyla Almanya’nın Berlin, Frankfurt, Hamburg; Fransa’nın başkenti Paris ve İsviçre’nin Slotorn kentlerinden bugün uzun yürüyüşler başlıyor.

Almanya’nın başkenti Berlin’de 40 kişilik bir grubun yapacağı yürüyüş bugün günü saat 09:00’da Potsdam Hauptbahnhof’da başlayacak. İki gün sürecek yürüyüş, 10 Şubat günü Brandenburger Tor’da bulunan Alman Perlamentosu’na verilen dosya ile son bulacak. 

Frankfurt’da da bugün saat 09:00’da  Hauptwache’da başlayan yürüyüş, 10 Şubat günü Wiesbaden Eyalet Parlamentosu önünde sona erecek.

İsviçre’nin Slotorn kentinde bugün başlayacak uzun yurüyüşün korteji Biel’e vardığında yapılacak panele SP Milletvekili Hans Stöckli, KNK Temsilcisi Songül Karabulut ve Roma sürecinin önemli tanıklarından Ahmet Yaman katılacak. 

10 Şubat’da Biel’den yola çıkacak eylemciler, 3. durakları Bern’de aynı gün Schutzmatte’de saat 17:00’ de düzenlenecek olan merkezi mitinge katılacak.

Fransa’nın başkenti Paris’te de  10-11 Şubat tarihleri arasında iki günlük “Başkan Apo’nun özgürlüğü için yürüyelim, Öcalan’a özgürlük Kürdistan’a statü” sloganı ile uzun yürüyüş düzenlenecek. Birinci kol, Villeneuve-saint Georges Toplum Merkezi ikinci kol ise Villiers Le Bel Demokratik Toplum Merkezi’nde hareket ederek 11 Şubat günü Fransız Parlamentosu’nun önünde buluşacak. Saat 16:00’da ise merkezi bir miting yapılacak.  


  HABER EKİBİ 





Gençler Strasbourg’a yürüyor


Avrupa’daki Kürt gençleri, uluslararası komployu protesto için Strasbourg’a yürüyor. Gençlerin Stuttgart-Strasbourg uzun yürüyüşüne dün start verildi. Stuttgart Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde bir araya gelen gençler “Bi Azadiya Serokatî, Ber Bi Jiyana Xweseri” şiarıyla Fransa’nın Strasbourg kentine doğru yürüyüşe geçti. İlk gün 15 kilometre yürüyen gençler ilk durakları olan Ludwigsburg kentine ulaştı. 13 Şubat günü Strasbourg’a ulaşmayı hedefleyen gençler, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın uluslararası bir komplo ile esir edilişinin 17’inci yıldönümünü protesto etmek ve öz yönetim alanlarına gerçekleştirilen saldırıları karşı düzenlenen mitinge katılacak. 


 HAKI DİNÇ/STUTTGART