Avusturya’da hükümet krizi

Dünya Haberleri —

Sebastian Kurz/foto: AFP

Sebastian Kurz/foto: AFP

  • Avusturya'da başbakan Sebastian Kurz’un aktif siyaseti bırakmasının ardından önce halefi Schallenberg ardından da Maliye Bakanı Blümel istifa etti. İki isim de Kurz’a yakınlığıyla biliniyor.

 

Avusturya’da sağcı ÖVP hükümeti peş peşe istifalarla sarsıldı. Bir gün içinde hükümette üç büyük istifa yaşandı. Sebastian Kurz’un aktif siyaseti bırakmasının ardından önce halefi Schallenberg ardından da Maliye Bakanı Blümel istifa etti. İki isim de Kurz’a yakınlığıyla biliniyor.

İlk Kurz ayrıldı

Hakkında yolsuzluk soruşturması yürütülen Sebastian Kurz, Ekim ayında başbakanlıktan istifa etmek zorunda kalmıştı. Kurz, Perşembe sabahı da Avusturya Halk Partisi (ÖVP) başkanlığından ayrıldığını ve aktif siyaseti bıraktığını açıkladı.

Sonra Schallenberg çekildi

Bir kaç saat sonra da Kurz’un halefi Alexander Schallenberg başbakanlıktan istifa etti. Schallenberg yazılı açıklamasında, partisinin uygun rotayı belirlediği anda istifa edeceğini açıkladı. Schallenberg açıklamasında ÖVP lideri olmak istemediğini açıkça belirterek, "Hiç bir zaman böyle bir niyetim ve hedefim olmadı" dedi ve ekledi: "Başbakanlık ile federal parti liderliğinin hızlı bir şekilde tek elde birleştirilmesi gerektiği  kanaatteyim."

Schallenberg, Kurz’a yakın bir isim olarak tanınıyor ve göçmen politikasında Kurz’a benzer sert görüşlerin sahibi.

Maliye Bakanı da bıraktı

Aynı günün akşamında Maliye Bakanı Gernot Blümel de istifa etti. Perşembe akşamı Facebook'ta yayınlanan bir açıklamada Blümel, "Siyaseti bırakmaya karar verdim" dedi. Kararının ailevi sebeplerini açıklayan Blümel de Sebastian Kurz'un yakın arkadaşı olarak görülüyordu. ÖVP’li Bakan, "Sebastian Kurz'un tüm siyasi pozisyonlardan nihai istifası, nihai kararımın son itici gücü oldu" dedi. 40 yaşındaki siyasetçi, kararının ailevi sebeplerini de açıklayan diğer şeylerin yanı sıra ailesine yönelik ölüm tehditlerinin de istifasını gerekli kıldığını söyledi.

Nehammer’in gelmesi bekleniyor

Üst üste yaşanan istifalar üzerine ÖVP Yürütme Komitesi, hem partiye hem de hükümete liderlik edebilecek yeni bir ismi görüşmek üzere Cuma günü toplandı. Avusturya basında çıkan haberlere göre Schallenberg’in halefi olarak mevcut İçişleri Bakanı Karl Nehammer’in üzerinde duruluyor. Seçilmesi halinde Nehammer, ÖVP'nin liderliğini devralarak başbakan olacak.

VİYANA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.