‘Aydınlanma Bakanlığı’ karartıyor

Kadın Haberleri —

.

.

  • Kadına yönelik şiddet bilançosunun yayınlanmasının yasaklandığı Başûrê Kurdistan’da yılın başından bu yana 82 kadın katledildi. 

Başûrê Kurdistan’da kadına yönelik şiddet, kadın katliamları sürekli artıyor. Fakat ortada bir veri bulunmuyor. Birçok kadın kurumu ve kuruluşu bölgede bulunmasın rağmen herhangi bir resmi veri açıklanmadı. Federe Kurdistan Bölge hükümeti de ne kadına yönelik şiddeti önleyebiliyor ne de verilerini açıklıyor.

Kadın yönelik şiddet verilerinin gizlenmesi ise kadın katliamlarının önünü açıyor.

Verilerin açıklanması yasak

Kürdistan Bölgesi Kadına Yönelik ve Aile İçi Şiddetle Mücadele Genel Müdürlüğü geçtiğimiz yıllarda kadına yönelik şiddetin bilançosunu her ay resmi sayfasında paylaşıyordu. Ancak 2021 Aralık ayından bu yana herhangi bir bilanço paylaşmadı. Bunun nedeni de 8 Haziran 2022 tarihinde Kürdistan Bölgesi Aydınlanma Bakanlığı’nın yaptığı yasak. Bakanlık, tüm basın kurumlarına bir yazı göndererek kadınlara yönelik şiddet, katliam, intihar ve yakma haberlerinin yayınlanmasını yasaklandı. Gerekçe olarak da, bu tür haberlerin toplumun ahlakını bozduğu ve toplumda olumsuz bir etki yarattığı belirtildi. Yasak sonrası medya kuruluşlarının kadına yönelik şiddeti haberleştirmelerine izin verilmiyor. Bu sebeple kadın kadın katliam veriler de gizleniyor.

Kadına yönelik şiddet tehlikeli boyutlarda

Aydınlanma Bakanlığı bu tür kararları ilk kez vermiyor. Yıllardır yaşanan şiddet vakaları yayınlanan bilançonun çok çok üstünde. O üzerden amaç asıl verilere ulaşmayı engellemek. Mevcut durumda Başûrê Kurdistan’da kadına yönelik şiddet ve katliam oranı tehlikeli bir boyuta sıçramış durumda.

82 kadın katledildi

Nujinha Ajansı’nın Başûrê Kurdistan’daki kadın katliamlarına ilişkin derlediği verilere göre, 2022 yılının ilk 6 ayında 50’den fazla kadın katledildi veya intihara sürüklendi. Kadınlara Hukuki Destek Örgütü’nün verilerine göre ise, 2022 yılının ilk 6 ayında 22 katledildi. 31 kadın intihara zorlandı ya da sürüklendi. 29’u ise “kendini yaktı.” Başûrê Kurdistan’da kadınların “kendini yaktı” söyleminin tamamen asılsız olduğu ve kadınların erkekler tarafından yakıldığı biliniyor. Bir diğer gerçeklik ise, kadınların intihar süsü vererek katledilmeli. 

Kadınlara Hukuki Destek Örgütü’nün verileri göz önüne alındığında yılın başından bu yana Başûrê Kurdistan’da 82 kadın erkekler tarafından katledildi. Her gün fiziksel ve psikolojik şiddet gören ve kadınların oranı ise  oldukça yüksek ve kadınların sorunlarına çözüm üretilmediği gibi daha fazla şiddet uygulanıyor. 

ROJNEWS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.