AYM yargısız infazı akladı

  • Anayasa Mahkemesi, Ağrı’da yargısız infaz edilen Sezai ve Ahmet Yaşar kardeşlerin “meşru müdafaa” kapsamında olduğunu iddia ederek, yaşam hakkının ihlal edilmediğini savundu. 

Anayasa Mahkemesi (AYM), Ağrı merkeze bağlı Sitkiye Mahallesi’nde 31 Temmuz 2015’te Polis Özel Harekat (PÖH) elemanlarının bir eve düzenlediği baskında HPG’li Mirzeydin Göktürk (Mervan Axçar) ile birlikte yargısız infaz edilen Sezai ve Ahmet Yaşar kardeşlere dair yapılan başvuruyu oy çokluğuyla reddetti. 

Yaşar Ailesi, Ağrı Cumhuriyet Başsavcılığına çocuklarının yargısız infazına dair suç duyurusunda bulundu. Savcı, 16 Mart 2016’da polisler hakkında “kasten öldürme” suçlamasıyla başlatılan soruşturmada takipsizlik kararı verdi. Aile avukatları, Ağrı Sulh Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulundu. İtiraz, “Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü mensuplarının görev ve yetki sınırlarını aşacak şekilde orantısız güç kullandığına dair dosya içinde delil bulunmadığı” iddiasıyla reddedildi. 

Aile avukatları, bunun üzerine 13 Nisan 2016’da “Yaşam hakkının maddi ve usul boyutlarının ihlal edildiği” gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu. 

Emniyet görüntü göndermedi

AYM, Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü’nden operasyona dair görüntü, fotoğraf ve ses kayıtlarını istedi. İl Emniyet Müdürlüğü, olaya dair herhangi bir görüntünün veya video kaydının bulunmadığını iddia ederek, sadece olay yeri incelemesi ve otopsi sırasında yapılan kayıtları gönderdi. Emniyet’in “yok” dediği ve üç kişinin cenazesinin üst üste atılmış şekilde çekilen fotoğrafları, o dönem kimi kişiler tarafından sosyal medya hesapları üzerinden paylaşılmıştı. 

AYM, “şüphelilerin bir saldırı hazırlığında olduğu” değerlendirmesi yaparak, polislerin “meşru müdafaa kapsamında silah kullandığını” ve “üçüncü kişilerin/sivillerin hayatlarının korunması kapsamında hareket ettiğini” ileri sürdü. AYM, söz konusu gerekçelerle yaşam hakkının maddi boyutunun ihlal edilmediğine karar verdi. AYM, ayrıca soruşturmanın da “yeterince bağımsız, makul sürat ve özenle” yürütüldüğünü savunarak, şöyle devam etti: “Silahlı güç kullanan polislerin eylemlerinin hukuka uygun olduğunu değerlendirerek kovuşturmasızlık kararı ile sonuçlanan soruşturmanın etkili yürütülmediğini söylemek mümkün değildir. Açıklanan gerekçelerle yaşam hakkının usul boyutunun ihlal edilmediğine karar vermiştir.”

Mahkemenin iki üyesi ise soruşturmanın Anayasa’nın 17. maddesinin gereklerine uygun nitelikte yürütülmediği ve yaşam hakkının usul boyutunun ihlal edildiğini belirterek, karşı oy kullandı.  AĞRI

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.