Aynı aileden 3 kadın aday

Kadın Haberleri —

.

.

  • Hessen eyaletinde yapılacak seçimlerde aynı aileden üç kadın, Friedberg’e hizmet için aday. Kent için geniş yelpazede projelerini paylaşan adaylar, “Yurttaş görevleriniz varsa haklarınız da var” diyerek, seçme ve seçilmenin önemine vurgu yapıyor. 

MURAT MANG

Almanya’nın Hessen eyaletinde 14 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde Friedberg kent parlamentosuna aynı aileden 3 kadın aday. Fatma Demirkol Sol Parti’den (Die Linke) 5’inci, kızı Rozerin Demirkol ise aynı partiden 11. sıradan aday gösterildi. Fatma Demirkol’un kız kardeşi  Berivan Çolak ise Friedberg kent parlamentosuna SPD listesinden aday.

10 kadın ve 10 erkeğin yer aldığı 20 kişilik Sol Parti listesinden 5. sıra adayı olan Fatma Demirkol kente hizmet etmeye hazır olduğunu söyleyerek bir yurttaşlık görevi olarak herkesi 14 Mart’ta yapılacak seçimlerde oy kullanmaya çağırdı.

Sosyal adaleti sağlamalıyız

Fatma, partisinin belirlediği program gereği aday olduğu ilçede gerçekleştirmek istediği hedeflere ilişkin şunları belirtiyor: “En önemlisi sosyal adalettir. Bunu kapsayan konulardan biri olarak daha fazla sosyal konut yaratmayı ve kira fiyatlarını düşürmeyi amaçlıyoruz. Ulaşım sorunlarını çözmek önceliğimiz. Sanat, kültür, sağlık ve eğitim herkese adil bir şekilde açık olmalı. Friedberg’deki tüm insanlar için yaşı, geliri, kökeni veya cinsiyeti ne olursa olsun iyi bir hayatı mümkün kılmak ve adil hale getirmek hedefimiz. Demokrasiyi güçlendirmek ve eşitliği sağlamak istiyoruz. Sosyal ve çevresel konuları dikkate alan kentsel gelişim için çalışıyoruz.”

Konut sorununa acil çözüm şart

Kentin en önemli sorunlarından birinin konut sorunu olduğunu ve mevcut yönetimin bu soruna çözüm bulamadığının altını çizen Fatma, “Konut sorununu çözmek için siyasi irade eksikliği var. Özellikle uygun fiyatlı konutlar eksik. Belediye konut derneği yıllardır ihmal ediliyor ve desteklenmiyor. Şimdi yıllardır boş olan eski Amerikan kışla alanı ile iyi bir fırsat var. Uygun fiyatlı kiralık daireler orada inşa edilebilir” diyor. 

Pes etmeden çalışmaya devam

Sol Parti’nin Friedberg Belediye Meclisi’nde küçük bir fraksiyon olmasına rağmen pes etmeden çalışmaya devam ettiğini belirten Fatma, “Sorunlara dikkat çekmek ve fikir üretmeye çalışıyoruz. Çözümlerin bulunması için baskı olmaya devam edilmelidir. Belediye Meclisi’nde sol fraksiyon olarak bunun için çalışıyoruz” diye ekliyor. 

Seçme ve seçilme önemli bir hak

Siyasete katılarak yönetime ortak olunmasının önemine de vurgu yapan Fatma sözlerini şu mesajla noktalıyor: “‘Ben siyasetle uğraşmam’ denmemeli. Yurttaş görevleriniz varsa haklarınız da var. Mesela ödediğiniz vergiler nereye harcanıyor? Hastaneler, okullar, anaokulları ne durumda? Birşey yapılıyor mu? Seçme ve seçilme önemli bir hak. Bu hakkı kullanmadığımız zaman ‘bu kentte, bu ülkede kötü bir yönetim var’ deme hakkımız olmaz. Yurttaş olarak yönetimde yer almanın bilincine varmalıyız.”

Merkezde doğa olmalı

Fatma Demirkol’un kızı Rozerin Demirkol da Sol Parti’den Belediye Meclisi’ne aday. Şu anda büro yöneticiliği için meslek eğitimi alan 23 yaşındaki Rozerin, partisinin 11’inci sıra adayı. 2017’den beri politik olarak aktif olan Rozerin, aynı zamanda küresel ısınmaya karşı kampanyalar yürüterek mücadele eden Fridays For Future adlı organizasyonun içinde de yer alıyor. Rozerin neden siyaset içerisinde aktif olmak istediğini ise şöyle açıklıyor: “İyi bir gelecek sahibi olmak için mücadele ediyorum. Sosyal haklar, tüm insanlar için iyi bir eğitim sistemi ve iş imkanı için mücadele ediyorum.”

Irkçılık ve faşizme kesinlikle karşı olduğunu belirten Rozerin, güncel siyasette ekolojinin göz ardı edilemeyeceğini vurgulayarak “İnsanlar kâr sisteminin merkezinde olmamalı. Aksine merkezde doğa ve insanlık olmalı” diyor. 

Daha yapacak işlerimiz var

Friedberg kentinin bir diğer kadın adayı ise SPD listesinden Berivan Çolak-Loens. Aynı zamanda Sol Parti adayı Fatma Demirkol’un kız kardeşi 42 yaşındaki Berivan Çolak, hukukçu olarak Baden-Württemberg eğitim bakanlığında çalışıyor. “Friedberg benim memleketim” diyen Berivan, 2016 yılından bu yana Friedberg Belediye Meclisi’nde yer alıyor. SPD şehir parlamento grubu ile çok şey başardıklarını belirten Berivan, “Ancak hala bekleyen çok sayıda iş var. Bunun üzerinde çalışmaya devam etmek ve sosyal birlikteliğe önem vermek istiyorum” diyor.

Sosyal konutlar üretilmeli

Friedberg’de kentsel gelişimin çok yavaş ilerlediğini belirten Berivan, “Şu anki belediye başkanı bu konuda yeterli çalışmalar yürütmüyor. Birçok zorluklarla karşı karşıyayız. Yerel olarak sosyal uyum, yoksulluk ve dışlanma ile mücadele etme konularında çok çalışmaya ihtiyacımız var” diyor. Konut sorununa dikkat çekerek “Sosyal konutlar üretilmeli” diyen Berivan’ın çözüm önerisi ise şöyle: “Mesela diğer birçok Alman şehrinde olduğu gibi Friedberg’de de çekilen Amerikan askerlerinden kalan bir kışla arazisi var. 2007’den beri şehrin orta yerinde 74 hektarlık bir alan boş bekliyor. Bu arazide çevreye uygun ekolojik bir planlama yapılamadı. Bu alanda çeşitli konut ve işyerleri, teknik üniversiteyle (Technische Hoschule Mittelhessen) birlikte bir teknoloji parkının inşa edilmesini öneriyoruz.”

Belediyeler adil hizmet vermeli

SPD olarak eyalet ve federal düzeyde eşit ve adil bir mali bütçeyi savunduklarının altını çizen Berivan, “Belediyelerin kendi yurttaşlarına ve o kentte oturan insanlara adil, eşit ve çağdaş bir hizmet götürmesi gerekiyor. Anne ve babalara çocuklarını ana okuluna ve rehberlik merkezlerine gönderme olanağı yaratılmalı ve bu kurumlar geliştirmeli, genişletilmeli” diye belirtiyor.

Kendimizden olanlara oy verelim

Friedberg’i “çok uluslu bir kent” olarak tanımlayan Berivan, siyasi temsilin önemine vurgu yaparak şu çağrıda bulunuyor: “Değişik halklar kent yönetiminde yer almalılar. Bu insanlar ayrımcılık ve ırkçılığa maruz kalmadan birlikte yaşayabilmeli. Eşitlik, özgürlük, adalet bu şekilde sağlanır. Siyasette en güçlü olanlar ya çok oy alan ya da arkasında büyük lobisi olanlardır. Demokrasiyi, insanlığı ve siyasi aklı öne çıkararak popülizme karşı durmak için bildiğimiz, tanıdığımız, kendimizden olan politikacılara oy vererek siyasette ve yönetimde yerimizi almalıyız.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.