2005 yılında Amed’de "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklanarak Diyarbakır D Tip Cezaevi'ne konulan Selahattin Aytek, bir yıl sonra tahliye edildi.

Ancak 2008'de cezasının kesinleşmesi üzerine yeniden tutuklandı. 2010 yılında kaldığı Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nden Muş E Tipi Kapalı Cezaevi'ne sevk edilen Aytek’e bel ve boyun fıtığı teşhisi konuldu. Bir süre ilaç tedavisi uygulanan Aytek’in hastalığı zaman içerisinde tedaviye ulaşım imkanlarının kısıtlanması, sağlık görevlilerinin yaklaşımları gibi nedenlerle giderek ağırlaştı ve artık kendi ihtiyaçlarını dahi tek başına karşılayamayacak duruma geldi. Yatalak hale gelen Aytek, ceza ertelenmesiyle yapılan başvurular sonucu 15 Eylül 2015 yılında tahliye edildi.

Konuşma yetisini kaybetti

Aytek, tahliye edildikten sonra Amed, Ankara ve Kocaeli'nde tedavi gördü. Fakat hastalığının ilerlemesi vücudu uygulanan tedaviye olumlu yanıt veremedi. Zaman içerisinde el ve ayaklarını kullanamaz hale gelmesi sonucu temel ihtiyaçlarını da karşılamayacak duruma gelen Aytek, 6 ay önce konuşma yetisini de kaybetti.

Amed’de yaşayan ailesi tarafından evde tedavisine devam edilen Aytek, 21 gün önce yeniden rahatsızlandı. Özel bir hastanenin yoğun bakım servisine alınan Aytek’in neredeyse tüm organlarının işlevini kaybettiği öğrenildi. Ailesinin aktarımlarına göre, Aytek’in tedavisi sürecinde en çok yakındığı şey kendisiyle yeteri kadar dayanışma içerisine girilmemesi oldu.