Babaoğlu 30 yıldır kayıp

  • Haber takibi için gittiği Girê Sor ilçesinde kaybettirilen Özgür Gündem gazetesi muhabiri Nazım Babaoğlu'nun akıbeti 30 yıldır bilinmiyor. 

Riha muhabiri Nazım Babaoğlu’nun kaybettirilmesinin üzerinden 30 yıl geçti. Babaoğlu, 12 Mart 1994’te haber için gittiği Riha’nın Girê Sor (Siverek) ilçesinden bir daha dönmedi. Korucu Bucaklar ve 1990’lı yıllarda birçok faili meçhul cinayet işleyen JİTEM’in, Babaoğlu’nu katlettiğine dair şüpheler olmasına rağmen etkin bir soruşturma yürütülmedi. Aradan geçen yıllarda bütün tanıklara rağmen dava sonuçsuz bırakıldı.

Tanıklar dinlenmedi

Siverek'te kaçırılan iş insanı Hüseyin Taşkaya'nın kardeşi Aziz Taşkaya, Nazım'ı Sedat Bucak'ın evinde gördüğünü söyledi, ancak  tanık olarak dinlenmedi. 

Nazım Babaoğlu’nun kaçırıldığı gün gazete dağıtımcısı Murat Yoğunlu'nun Özgür Gündem gazetesinin Riha bürosunu aradığı ve “Siverek’e bir muhabir gönderilmesini istediği” belirtilse de Yoğunlu bu iddiaları reddetti. Daha sonra İstanbul’a taşınan Yoğunlu, Dönemin Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İl Başkanı Mustafa Avcı’ya "Ben bunların hepsini açıklarım ama benim can güvenliğim yok. Gizli tanık olmamı kabul ederlerse hepsini anlatırım" dedi. Buna rağmen Yoğunlu da dinlenilmedi. 

JİTEM elemanının itirafı

Riha’da 1993’te JİTEM için çalışan Aydın Sevinç, 2011’de Erzurum Cezaevi’nde Riha Barosu'na gönderdiği faksta, 1994’te Nazım Babaoğlu’nun kaçırıldığını, öldürüldüğünü ve gömüldüğünü iddia etti. Bunun üzerine harekete geçen İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi yetkilileri, Sevinç ile görüşmek için Erzurum’a gitti, ancak görüşme gerçekleşmedi. 

Babasının gördüğü Çatlı

Nazım’ın ağabeyi Cemal Babaolu, kardeşinin kaybedilmesinden iki yıl sonra babasını TEM Şube’de tehdit eden kişiyi televizyonda görüp tespit ettiğini söylemişti.  Babasının televizyonda gördüğü kişinin Abdullah Çatlı olduğunu öğrendiğini belirten Babaoğlu, “Abdullah Çatlı, TEM Şube’ye elini kolunu sallayarak girebiliyordu ve Kürdistan’da faaliyetlerine devam ediyordu” ifadelerini kullanılmıştı. 

Zaman aşımıyla kapatıldı

Bütün tanık ve itiraflara rağmen Nazım Babaoğlu’yla ilgili dosyada etkin bir soruşturma yürütülmedi. 1990’lı yıllarda Kurdistan’da gerçekleşen birçok "faili meçhul" cinayet gibi, Nazım Babaoğlu ile ilgili soruşturma dosyası da 2014’te zaman aşımına uğrayarak sonuçsuz bırakıldı.  

AYM yaşadığına karar veriyor

Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) yapılan başvuruda da bir sonuç çıkmadı. AYM, Babaoğlu’nun nüfus kayıt incelemesinde yaşadığını öne sürerek, yaşam hakkı ihlalinin olmadığına karar verdi. RIHA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.