Baerbock Türkiye’ye gitti

Dünya Haberleri —

Annalena Baerbock

Annalena Baerbock

  • Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Yunanistan ve Türkiye ziyaretini yaptı. 
  • Yeşil Gençlik Eşbaşkanı taz gazetesine verdiği demeçte Baerbock’tan Erdoğan’a net tavır almasını istedi. 

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, göreve geldikten sonraki ilk Yunanistan ve Türkiye ziyaretini gerçekleştirdi. Baerbock temaslarına Perşembe günü ilk olarak Yunanistan'ın başkenti Atina'dan başladı. Bakan, 3 günlük gezisinin ilk durağı Atina'da 2. Dünya Savaşı sırasında Nazi işgalcilerinin binlerce Yunan direniş savaşçısını ve sivili gözaltına alarak, işkence ettiği eski Nazi kent komutanlığının olduğu yerdeki anıtı ziyaret etti ve Holokost Anıtı'na da çiçek bıraktı. Nazi işgalinin vahşetini hatırlatarak, "Hafızayı canlı tutmak benim için önemli" diyen Baerbock, buna karşın Yunanistan’a tazminat ödemeyeceklerini yineledi.

Mülteci kampını ziyaret etti

Baerbock, Atina yakınlarındaki bir mülteci kampını da ziyaret etti ve Avrupa Sınır Koruma Ajansı Frontex temsilcileriyle görüştü. Bakan Cuma günü Yunan mevkidaşı Nikos Dendias görüşmesinin ardından ise Türkiye'ye uçtu. 

Komşu ülkelere uzlaşın çağrısı 

Yeşiller Partili Bakan’ın gündeminde; Ukrayna, Rusya, Karadeniz, Akdeniz, Suriye ve Ege'deki karşılıklı ilişki ve işbirliğine ilişkin konular vardı. Baerbock, Atina'da yaptığı konuşmada NATO üyeleri Yunanistan ve Türkiye’yi sorunlarını diyalog içinde çözmeye çağırdı. Baerbock, Erdoğan'ın tutumunu eleştirdi. "Ortak bir savunma ittifakının üyeleri birbirlerini tehdit etmez” dedi. Baerbock, Türkiye ziyaretinde Avrupa'nın çizgisinden kısmen farklılıkların bulunduğu konuların da ele alınacağını sözlerine ekledi. Ziyaret öncesi Alman bakanın Türkiye’de aralarında HDP’nin de olduğu muhalefet partilerinin temsilcileri ve sivil toplum ile görüşmeler yapacağı açıklanmıştı. Ancak Bakan’ın bu programı gazetemizin baskıya girdiği saatlere kadar da net olarak kamuoyuyla paylaşılmamıştı.

Baerbock işgale arka çıkmıştı

Almanya’da hükümet ortağı olmadan önce Kürt sorunu ve insan hakları ihlalleri ile kadın cinayetlerinin önlenmemesine dair Erdoğan rejimine yönelik sert eleştirileriyle bilinen Baerbock, bakan olduktan sonra bu tavrında değişiklik göstermişti. Baerbock, Nisan ayında yaptığı bir açıklamada Türk devletinin ‘meşru savunma’ tezine sarılarak Güney Kürdistan’ı işgali meşrulaştırmaya çalışmıştı. Bu nedenle Baerbock’un ilk Türkiye ziyaretindeki sözleri Kürtler ve demokratik kamuoyu tarafından daha dikkatli bir şekilde takip edilecek.

Yeşil Gençlik net tavır istiyor 

Baerbock ziyareti öncesinde Türk devletinin Rojava’da Kürtlere yönelik saldıları açıkça kınaması için partisinin baskısı altındaydı. Yeşil Gençlik Eşbaşkanı Sarah-Lee Heinrich, Çarşamba günü taz gazetesine verdiği demeçte "Erdoğan çok uzun zamandır istediğini yapabiliyor. Bu durmalı. Trafik ışığı [koalisyonu], önceki hükümetlerin dış politikadaki ölümcül hatalarını tekrarlamamalıdır. Eğer Türkiye NATO'nun bir parçası olduğu için hiç bir şeyden korkması gerekmediği sonucuna varırsa, tırmanışlarını aşırıya götürecektir” uyarısında bulundu.

Rojava'yla dayanışma gösterilmeli

Genç Yeşillerin Eşbaşkanı, bu nedenle Alman hükümetinin ve ortaklarının Türk saldırılarını kamuoyu önünde ve her düzeyde uluslararası hukuka aykırı olarak kınamasının önemini vurguladı. "Hükümet bunun için çalışmalı. Rojava halkının bizim dayanışmamıza ihtiyacı var" dedi. Heinrich, Rojava özerk bölgesinde, "DAİŞ'e karşı Batı ile yan yana savaşan ve haklı olarak kahramanlar olarak kutlanan" insanların saldırı altında olduğunu ve bugün, Batılı hükümetlerce terk edildiklerini vurguladı. Heinrich, "Bunun değer odaklı dış politikayla hiçbir ilgisi yok" dedi.

ATİNA-İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.