Bakan yargıyı istediğinde hatırlıyor

Dünya Haberleri —

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin

  • Fransa İçişleri Bakanı 1. Paris Katliamı’nda yargının devlet sırrı kararının kaldırılması talebini reddettiğini unutarak, 2. Paris Katliamı’nın ırkçılık değil terör saldırısı olarak ele alınmasını talebine karşılık “Bu yargının işi, biz yargının işine karışamayız” dedi. 

SELMA AKKAYA/PARİS

Fransa Boyun Eğmeyenler Hareketi (LFI-NUPES) grubu Milletvekili Frederic Mathieu, 23 Aralık’ta gerçekleşen, Emine Kara (Evîn Goyî), M. Şirin Aydın (Mîr Perwer) ve Abdurrahman Kızıl’ın yaşamını yitirdiği 2. Paris Katliamı’nı parlamento gündemine taşıdı.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin’e hitaben katliama dair tepkilerini dile getiren vekil, bakanlığın tutumunu da eleştirdi. 23 Aralık’ta Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’ne yapılan saldırıyı hatırlatan Mathieu, “Bu saldırının hemen ardından ırkçı, patolojik bir saldırı olduğu hipotezi oluşturuldu. Ne zamandan beri ırkçılık, patolojik olarak tanımlanıyor” diye sordu. Mathieu, 23 Aralık katliamının ırkçı bir gerekçe ile değil tüm yaşanan gelişmeler göz önüne alınınca terörle mücadele kapsamında ele alınması ve terörle mücadele hakimi atanarak katliamın arka planının, bağlantılarının araştırılması gerektiğinin altını çizdi.

İlki hasta ikincisi intihar eğimli!

Saldırının, 9 Ocak 2013’te Kurdistan Enformasyon Bürosu’nda gerçekleşen katliamı hatırlattığını kaydeden vekil, iki saldırı arasındaki ortak noktalara da işaret ederek şöyle konuştu: “Saldırının yaşandığı gün, daha önce iptal edilen, çok sayıda Kürt’ün katılacağı bir toplantı gününe denk geliyor. Tıpkı 2013 saldırısında olduğu gibi bugünkü saldırgan da aynı profili çiziyor. 2013’te katilin başında tümör var; 2022’deki katil intihar etmek istiyor. Hepimiz, 2013’deki katliamı yapan katilin MİT ajanı olduğunu biliyoruz. Türk gizli servisinin katliamdaki rolü dosyada yerini bulmuştur.” 

Türk devletinin Kürtlere yönelik baskı ve saldırılarına vurgu yapan Milletvekili Mathieu, “Dost olan bir halkın varlığını pahalıya ödediği bir Türkiye’den söz ediyoruz” dedi.

Gizlilik kararını kaldırın

9 Ocak’taki katliamın üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen hala aydınlatılmadığının altını çizen vekil, İçişleri Bakanı’na “Derhal devlet gizliliği kararını kaldırın. Bugün katliam yaşayan aileler de tıpkı 2013’te yaşayanlar gibi yıllarca adalet beklemesin. Bu dava doğru şekilde ele alınmalı. Her şeyden önce, Fransa’da yaşayan Kürtleri ve onların toplandığı alanları koruyun!” diye seslendi. 

Bakan kendini böyle savundu

Ardından söz alan Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Kürt halkının yanında olduklarını ifade etse de, vekilin konuşmasına duyduğu öfkeyi gizleyemedi. “Sayın milletvekili sizin önerinizi biraz şaşırtıcı bulduk” diyerek şöyle konuştu: “Bu davanın hangi tanımlamaya gireceği yargının işi. Bunu savcı belirler. Bu davanın ‘terörist’ bir saldırı mı yoksa başka bir saldırı olduğuna savcılık karar verir. Bu bakanlığın işi değil ve bakan yargının işine karışamaz.” 

Devlet sırrında ısrar eden kim?

Vekile, “Bu davayı kendinize enstrüman yapmayın” diyen Bakan, 2013 dosyasını takip eden hakimin, Bakanlığa bağlı istihbarat birimlerinden son 3 yıl içerisinde sayısız kez ellerindeki belgeleri paylaşması yönündeki çağrısını gözardı ederek, “Sayın milletvekiline önerim yargının bağımsızlığına saygı duymanız!” diye konuştu. Aynı bakanlık yargının bağımsızlığını o dönem unutmuş, ilgili hakimin talebini “devlet sırrı” gerekçesi ile reddetmişti.

Mikrofonu kapattılar

Bakanın cevabının ardından Boyun Eğmeyenler Hareketi Milletvekili Mathieu tekrar söz alarak, “Size önerim CDK-F ile birlikte hazırladığımız 12 Ocak’taki (bugün) konferansa katılın ve dosya üzerindeki gizlilik kararının kaldırılması için verilen mücadeleyi görün” dedi. Vekilin konuşması sürerken mikrofonu kapatıldı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.