Bakanlar Komitesi çağrısını yineledi

Selahattin Demirtaş

Selahattin Demirtaş

  • Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, AİHM ve Komite kararlarına rağmen AYM’nin hala karar vermemesini eleştererek, Demirtaş’ın derhal serbest bırakılması çağrısını yineledi.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi; HDP'nin eski eşbaşkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile Kavala hakkında verilen AİHM kararlarının uygulanmasına dair karar aldı.

BİA Haber Merkezi'nden Ayça Söylemez'in haberine göre; Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, dün açıkladığı kararlarıyla Gezi davasından tutuklu bulunan iş insan, hak savunucusu Osman Kavala ile Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) önceki Eşbaşkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş hakkındaki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanmasını istedi. Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanmasını denetlemek amacıyla 5-7 Haziran tarihlerinde yaptığı toplantıda vaka bazında alınan kararlarını dün internet sitesinden yayınladı.

19 ülkeden 38 kararı değerlendiren Komite'nin, Türkiye kararları arasında AİHM’in Yüksekdağ, Demirtaş ve Kavala kararları da yer aldı. Demirtaş ile ilgili kararında, yargılama şöyle tanımlandı: “Başvuranın, çoğulculuğu bastırmak ve siyasi tartışma özgürlüğünü sınırlamak gibi bir amaçla, suç işlediğine dair makul şüphe olmaksızın haksız yere tutuklanması; milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması ve ardından siyasi konuşmaları nedeniyle cezalandırılmasına yönelik cezai kovuşturma.”

Derhal serbest bırakılması

Komite, dünkü kararında, AİHM kararının uygulanmamasından ve Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Demirtaş kararına dair halen bir karar vermemiş olması nedeniyle üzüntüsünü bildirdi. Kararda, Demirtaş hakkında tutuklamaya alternatif bir uygulamaya gidilmesi ve derhal tahliye edilmesi gerektiği ifade edildi; Yüksekdağ hakkında verilen AİHM kararında da benzer gerekçelerle derhal tahliye edilmesi gerektiğine yönelik tedbirin uygulanması gerektiği belirtildi.

Demirtaş'ın avukatlarından Mahsuni Karaman, Komite kararına dair Twitter’dan şu açıklamayı yaptı: “Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi bugünkü kararında, AİHM ve Komite kararlarına rağmen AYM’nin hala karar vermemesini eleştirip, Demirtaş’ın derhal serbest bırakılması çağrısını yineledi. Eylül ayındaki oturuma kadar serbest bırakılmazsa Komite, sonraki adımları değerlendirecek. Komite, ayrıca Yüksekdağ Şenoğlu ve Diğerleri kararı uyarınca Figen Yüksekdağ’ın da derhal serbest bırakılmasını istedi.”

AİHM tespitlerine rağmen

Komite, Osman Kavala’yla ilgili kararında da AİHM’in kesin tespitlerine ve kendilerinin de tekrarlanan çağrılarına rağmen tutukluluğun devam etmesine derinden üzüldüklerini bildirdi. AİHM kararı uyarınca siyasi sebeplerle ve makul bir gerekçe olmaksızın tutuklu bulunan Kavala’nın, temyiz başvurusunun Yargıtay önünde ve tutukluluğuna ilişkin başvurusunun Anayasa Mahkemesi önünde beklediğini hatırlatan Komite, Kavala’nın derhal serbest bırakılması çağrısı yaptı. Kavala’nın tutukluluğu da devam ettiği takdirde Eylül'de toplantıda yeniden görüşülecek. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.