Baltık ülkelerinden çatışma kaygısı

Dünya Haberleri —

Baltık ülkeleri

Baltık ülkeleri

  • Estonya, Letonya ve Litvanya, Belarus ile Polonya sınırda başlayan ve son 30 yılın en büyük güvenlik riskini oluşturan krizin, bir askeri çatışmaya dönüşebileceğinden endişeli.

 

Baltık ülkeleri Estonya, Letonya ve Litvanya, Belarus’un tetiklediği göçmen krizini, bölgeleri için son 30 yılın en büyük güvenlik riski olarak tanımladı. Üç Baltık ülkesi, AB'yi Belarus provokasyonlarına karşı hızlı ve net önlemler almaya çağırdı.

Üç ülkenin yetkilileri, Estonya'da toplandı. Estonya ve Litvanya'daki siyasi ve askeri liderlere göre; NATO sınırlarına yönelik hibrit bir saldırı var. Estonya Savunma Bakanı Kalle Laanet, Polonya'ya asker ve teçhizat gönderilmesini teklif etti. Göçmenlerin bir silah olarak kullanıldığını belirten Laanet, 30 yıldır bölge için en büyük güvenlik riski oluştuğunu savundu. Estonya Genelkurmay Başkanı Martin Herem, askeri bir tırmanış olasılığını ve silahlı güç kullanımını dışlamadı. Estonya hükümeti de Polonya için somut destek istedi. Estonya şimdiden sınır polisi ve drone ekipleri gönderdi.

Litvanya Savunma Bakan Yardımcısı Margiris Abukevicius, Belarus’un turist olarak getirdiklerini, göçmenlere dönüştürdüğünü söyledi.

NATO ne yapabilir?

Baltık ülkelerine göre; gerekirse NATO kapasitelerinin ve bölgedeki caydırıcılığın güçlendirilmesi gerekiyor. İttifakın kuzeydoğu kanadındaki askeri komutanların temel endişesi, ittifak içindeki koordinasyon süreçlerinin yavaşlığı.

Reuters’ın NATO ülkelerinden bir yetkilinin verdiği bilgiye dayandırdığı haberine göre, Polonya NATO üyesi müttefikleriyle basına kapalı bir toplantı yaptı; bu toplantıda müttefikleri Polonya'ya destek güvencesi verdi.

İngiltere ise krizin bir NATO meselesi olarak görülmesine karşı çıkıyor. İngiltere Savunma Bakanı Yardımcısı James Heappey, "Prensipte ve her şeyden önce sınırlarını korumak AB’nin görevidir. AB ne kadar erken tepki verirse o kadar iyi. Askeri hale gelirse, tırmanma tehdidi var. NATO meselesi haline gelirse çok çok tehlikeli bir mecraya girmiş olacağız” dedi. Belarus ve Rusya'nın eylemleri istikrarı bozmak için tasarlandığını kabul ettiklerini belirten James Heappey, NATO'nun gözünün üzerinde olması gereken bir durum olduğunu kaydetti. TALLIN

AB yaptırımları genişletiyor

Ursula von der Leyen/foto: wikipedia

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB’nin Belarus'a yönelik yaptırımları genişleteceğini açıkladı. Belarus, doğalgazla tehdit etti.

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da AB Komisyonu Başkanı von der Leyen’i kabul etti. Görüşmenin ardından von der Leyen, Beyaz Saray bahçesinde gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Biden ile olumlu bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirten von der Leyen, Kovid-19’a karşı aşılanma oranlarının artırılması için çalışılması konusunda mutabık kaldıklarını aktardı.

Von der Leyen, toplantıda, Ukrayna konusu ve Polonya ile Belarus arasında yaşanan göçmen krizinin de gündeme geldiğini belirterek, AB’nin Belarus’a yönelik yaptırımları genişleteceğini ve bu yaptırımların hem kişilere hem de kuruluşlara yönelik olacağını kaydetti.

Konuyla ilgili Belarus'u eleştiren von der Leyen, “Bu yaşananlar Belarus ve Polonya arasında bir göçmen krizi değil, bunlar Minsk'teki otokratik rejimin komşularının istikrarını bozma girişimidir" dedi.

Hukuki zeminde anlaşıldı

AB Konseyi Başkanı Charles Michel de "AB sınırlarımızda vahşi bir hibrit saldırıyla karşılaşmaktayız. Belarus kötü niyetli ve şok edici bir şekilde göçmenlerin sıkıntılarını silah olarak kullanıyor" dedi. AB'nin 27 büyükelçisi Belarus'a yeni yaptırım getirmenin hukuki zemini konusunda anlaştı. Reuters’ın aktardığına göre, Belarus Dışişleri Bakanı ve hava yollarını da kapsayan 30 kadar kişiye ve kuruma yönelik yaptırımlar haftaya açıklanabilir.

Doğalgazla tehdit etti

Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukashenko ise dün yeni bir açıklama yaptı. AB'nin Belarus aleyhine yeni yaptırımlar başlatması durumunda ülkesinin buna sert yanıt vereceği tehdidinde bulunan Lukashenko, Belarus üzerinden geçen doğalgaz akışını kesilebileceğinin sinyalini verdi. Belarus Devlet Başkanı şu ifadeleri kullandı: “Avrupa'yı biz ısıtıyoruz onlar yine de bizi sınırları kapatmakla tehdit ediyorlar. Ya biz doğalgazı kapatırsak? Bu yüzden Polonya hükümetine, Litvanyalılara ve diğer ‘kafasızlara’ konuşmadan önce düşünmelerini tavsiye ediyorum.”

BMGK toplantısı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) de krizi görüşmek üzere olağanüstü toplanacak. BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın brifinginde, Belarus-Polonya sınırındaki göçmen krizini endişeyle takip ettiklerini belirtti. Göç ve mülteci konularının insani ilkeler ve uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde ele alınmasını gerektiğini söyleyen Dujarric, "Bu durum, siyasi amaçlar için kullanılmamalı ve iki ülke arasında gerilime neden olmamalı" dedi. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet de krizin bir an önce çözülmesi çağrısında bulunarak, uluslararası hukuka göre sığınma taleplerinin geri çevrilmemesi gerektiğini belirtti. WASHINGTON

 

Belavia-THY iş birliği

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun gizli ibareli kurum içi belgesinde kaçakçılık şebekelerinin işleyişi ile ilgili ayrıntılar ortaya çıktı.

Die Welt gazetesinin söz konusu belgeye dayandırdığı haberde, sığınmacıların Belarus'tan Polonya yoluyla AB'ye girişlerine yardımcı olan kişilerin büyük bölümünün Almanya'da ikamet ettiği belirtildi. Çoğu Suriyeliler olmak üzere Afganistan, İran, Irak, Kuveyt ve Yemen'den kaçan sığınmacıların, kiralık kamyonlarla Polonya'dan Almanya'ya taşınmasında, Almanya'da yaşayan Türk, İran, Suriye ve Irak vatandaşlarının önemli rol oynadığı kaydedildi. Tutuklanan kamyon şoförleri arasında ayrıca Polonya'nın verdiği Schengen vizesine sahip Belarusluların yanı sıra Hollanda'da yaşayan Suriyelilerin de bulunduğu belirtildi. AB Komisyonu'nun belgesinde, Polonya sınırında bekleyen sığınmacıların ana hedefinin Almanya ve Finlandiya'ya varmak olduğuna yer veriliyor.

Haberde, "Belarus havayolları şirketi Belavia'nın Türk Hava Yolları ile iş birliği içinde haftada 4 ila 7 uçuş düzenleyerek her uçuşta 180'er göçmeni İstanbul'dan Minsk'e taşıdığı" ifadesi de yer aldı. 

Alman medya kuruluşlarında, Türkiye'nin THY aracılığıyla göçmenleri Belarus'a taşıyarak Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko'ya destek olduğu yönünde iddialar yer almıştı.

AB Komisyonu, Rusya'nın da insan kaçakçıları için önemli bir rota haline gelebileceği uyarısı yaparak Rusya'nın Estonya ve Letonya sınırı yakınındaki Pskow Havaalanı’nın yeni bir göç rotasına dönüşebileceğine işaret etti. Belgede Pskow'un Belarus, Türkiye ve Mısır'dan gelenlerin Baltık ülkelerine geçeceği bir transit noktası işlevi görebileceği kaydedildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.