Bantlı muz 'eseri'ne dava

Kültür/Sanat Haberleri —

Aç Sanatçı/Maurizio Cattelan

Aç Sanatçı/Maurizio Cattelan

  • İtalyan sanatçı Maurizio Cattelan'a tartışma yaratan duvara bantlanmış muz eserinin çalıntı olduğu iddiasıyla dava açıldı. "Bu da sanat mı" eleştirilerine maruz kalan bantlı muz, 120 bin dolara satılmıştı. 

Amerikalı sanatçı Joe Morford tarafından açılan davaya göre 2019 yılında Art Basel Miami Beach’te sergilenen “Komedyen”, Morford’un “Muz& Portakal” adlı eserinden uygunsuz bir şekilde kopyalanmış. Morford’un 2000 yılında ABD Telif Hakkı Bürosu’na kaydettiği “Muz & Portakal” sanatçının “Heykeller: Natürmort” serisinin bir parçası.

Yargıç: Sarı bir muz

Davada Cattelan’ın avukatları iddiayı yalanlarken yargıç, iki sanat eseri arasındaki benzerlik iddiasını destekleyen bir tutumla “Her iki eserde de gümüş renkli bir koli bandı, soldan sağa açılı olarak yukarı doğru uzanıyor ve ortalanmış sarı bir muzu duvara yapıştırılıyor” sözlerini kullandı. 

120 bin dolara satıldı

Aslında tüm olay Art Basel Miami’de Cattelan’ın bir muzu duvara ‘duck tape’ adı verilen güçlü bir bantla yapıştırmasıyla başladı. ‘Komedyen’ adlı eserin 120 bin dolara alıcı bulması da minik bir infial yarattı ve herkes bu eseri konuşur hale geldi. Sanatçı muzu bir pazardan yaklaşık 1 Euro’ya satın almıştı.

Üstelik alıcılara ‘eserle’ birlikte verilen orijinallik sertifikasında eser sahiplerinin, çürüme halinde gerekli gördükleri takdirde, muzu değiştirebilecekleri söylendi.

Nitekim muzu satın alan Billy ve Beatrice Cox çifti iki günde bir muzu değiştirdiklerini de belirtti.

‘Aç sanatçı’ performansı

Performans sanatçısı David Datuna’nın sergi esnasında "Bu da benim sanat gösterim, çok açıkmıştım. Çok lezzetli" sözleriyle ‘Aç Sanatçı’ adıyla bir performans sanatı sergilediğini ilan etmesiyle birlikte, “Bu da sanat mı” tartışmaları başladı. Daha sonra bazı sanat eleştirmenleri İtalyan sanatçının ‘duvara bantlanmış muz’unun tek başına bir eser olmadığını, duvara asıldıktan sonra dünyada aldığı aşırı etkileşimle bir esere dönüştüğü görüşünde.

Velhasıl, dava süreci devam ediyor fakat davayı açan Morford’un şimdilik küçük bir zafer kazandığı düşünülüyor. 

FRANKFURT

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.