
HDP'nin Amed Ekin Ceren Parkı’nda başlattığı “Vicdan ve Adalet Nöbeti” dün İstanbul Yoğurtçu Parkı’nda başladı.
Yoğurtçu Parkı, Amed'de olduğu gibi polis ablukasına alındı. HDP heyeti, parka doğru yürüyüşe geçerken, yürüyüşçülerin önü park girişinde polisler tarafından kesildi.
Nöbet öncesi Kadıköy’de polis hareketliliği yaşanırken, parkın çevresine çok sayıda TOMA ve zırhlı araç yerleştirildi. HDP heyetinin partinin Kadıköy ilçe binası önünden başlattığı yürüyüş ise park girişinde polislerce engellendi.
HDP halktır, halk burada
HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay ve 12 milletvekilinin Vicdan ve Adalet Nöbeti’ni tutacağı Kadıköy Yoğurtçu Parkı’na destek vermek isteyen halk alınmadı.
Kadıköy Yoğurtçu Park'ı etrafında toplanan binlerce kişi 'HDP halktır, halk burada' sloganları atarak polisi protesto etti.
Polis bariyerlerle çevrili abluka altındaki parkın girişinde toplanan kitleye seslenen HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, ablukaya tepki gösterdi.
Hakkari’den Edirne’ye kadar
Vicdan ve Adalet Nöbeti'nin hükümet medyası tarafından itibarsızlaştırılmak istendiğini belirten Önder, şöyle konuştu: “Vicdan ve Adalet Nöbeti’ni bir çığ gibi büyüteceğiz. Türkiye barış isteyenler için önemli bir buluşma noktasına dönüşecek. Bunu engellemek mümkün değildi. Nöbetimizi bir çığ gibi Edirne’den Hakkari’ye kadar yaygınlaştıracağız.''
Sokaklara kilit vuramazlar
Polisle yapılan görüşmelerin ardından vekillerin parka girmesinin ardından burada bir açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay ise “iktidarın en korktuğu şeyin bir mücadele hattının gelişmesi” olduğunu söyledi.
Nöbet, Kemalbay’ın grup toplantısında yaptığı konuşmanın ardından başladı. Toplantıda konuşan HDP Eş Başkanı Serpil Kemalbay, “Bugün parlamentoya kilit vurmak isteyenler, vekillerimizin ağzına kilit vurmak isteyenlere karşı bir araya gelmek istedik. Ama gördük ki sokaklara da kilit vurmaya çalışıyorlar” dedi.
Neden korkuyorsunuz?
Kemalbay konuşmasında şunları söyledi:
* Barikatlarla çeperlenmiş bu parkta en kuru yerdeyiz, bir kuru ağaç var ve bizi bunun altında tutamaya çalışıyorlar. Bu barikatlar, çeperler bizi yıldıramaz, eğer bu çeperler olmasaydı burada binler olacaktık. Vicdan nöbetini 7 gün burada sürdüreceğiz. Faşizmi, bu barikatları yan yana yeneceğiz.
* 7 Haziran’dan sonra parlamentonun tümü işlevsizleştirilmeye çalışıldı. Faşizmi geriletmek için 7 Haziran’dan bu yana en geniş şekilde bu bayrağı elden ele yükseltmeye devam ediyoruz.
* Adalet ve Vicdan nöbeti Amed’de öğle bir korku yarattı ki her dakikası polis ablukasında, demir barikatlarla halktan koparılmaya çalışıldı. Sormak istiyoruz. Neden korkuyorsunuz. HDP’nin halk ile buluşmasından neden korkuyorusunuz.
Bu suçların hesabını soracağız
Kemalbay, AKP medyasının HDP’nin nöbetine ilişkin haberlerdeki manipülasyonlara tepki gösterdi ve ekledi:
* ''17-25’ten Aralık’tan tutalım da El-kaide desteğine kadar, Sur, Cizre, Nusaybin’e kadar… O kadar büyük suçlar işlediler ki ondan bizden korkuyorlar. En fazla da Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş’tan korkuyorlar.
* Bizler mutlaka bu suçların karşılığında hesabını soracağız hukuken de demokratik siyaset yluyla da bu suçların hesabını soracağız.
“İktidarın en korktuğu şeyin bir mücadele hattının gelişmesi” olduğunu söyleyen Kemalbay’ın “Nuriye ve Semih gibi her yeri mücadele alanı yapacağız” dediği konuşmasının devamı şöyle:
Demirtaş rehin tutuluyor
* Demirtaş rehin tutuluyor. Parlementonun 3. büyük partisinin eş genel başkanı yalan fezlekelerle rehin alınmış fakat bir yargılama günü bile verilmemiştir.
* Onların korktukları şey birlikte bir mücadele hattının gelişmesi. Bu Erdoğan Bahçeli ittifakını korkutan en büyük şey. O yüzden mecliste sesimiz kesilmeye çalışılıyor.
* Manisa’daki, Aydındaki, Isparta’daki haklarını korumak isteyen kadın ile Kürt halkının mücadelesinin birleşmesinden korkuyorlar.
AKP ömürünü doldurdu
* AKP Saray iktidarı bir metal yorgunluğu yaşamıyor artık ömrünü doldurdu. Ömrünü doldurduğunu biz onlara mücadelemizle göstereceğiz.
* Her birimiz tıpkı Demirtaş, Yüksekdağ, Ahmet Şık, Nuriye ve Semih gibi hakikati haykırmaya devam edeceğiz. Ta ki o duvarlar yıkılıncaya kadar.
Kumdan kalalerini yıkacağız
Amadde büyük bir özveri ve çaba ile tamamlandı. Güçlü bir şekilde mesajlarını verdi. Uzun sürebilir direnişe başladık. Zulme karşı dilsiz şeytan olmayacağımızı herkese göstereceğiz. Hapishanelerin kumdan kalelerini yıkacağız.
Türkiye’nin bütün vicdanlarının ele ele vermeye çağırıyoruz. Türkiye’nin bütün barış isteyenlerini bu mücadeleye çağırıyoruz. Mutlaka kazanmak için hep birlikte mücadele edeceğiz. Yaşasın bütün adalet için yürütenler, faşizme karşı direnişi yükseltenler, yaşasın Kürtler, Türkler, Aleviler, İşçiler, halklar, Kadınlar… Mücadele ile kazanacağız. Direne direne kazanacağız.
Kadıköy’de her gün yürüyüş
HDP’nin Kadıköy Yoğurtçu Parkı’ndaki ”Vicdan ve Adalet Nöbeti”ne destek olmak için gelen kitlenin polis tarafından engellenmesi yürüyüşle protesto edildi. Parktan Kalkedon Meydanı’na kadar yürüyen yurttaşlar, meydanda açıklama yaptı. ”Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, ”Diren diren kazanacağız” ve ”Her yer Meclis her direniş” sloganlarının atıldığı yürüyüşün ardından HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Cengiz Çiçek, Vicdan ve Adalet Nöbeti boyunca her gün saat 12.00’de Kalkedon Meydanı’ndan Yoğurtçu Parkı’na yürüyeceklerini ifade etti. Çicek, Kadıköy’ün yedi gün boyunca direniş mekanı olacağını kaydetti.
HABER MERKEZİ