Sokak tiyatrosu yapan Tiyatroj ekibi, ülkenin batısındaki insanların da savaşı anlaması ve barışa destek olması için oyunlarıyla sokakta olacak. Tiyatroj, saldırılar ve operasyon furyalarından ötürü ertelemek zorunda kaldıkları ‘Küçük Karabalık’ oyununu savaşa karşı oynayacak. Tiyatroj Üyesi Hacer Doğanoğlu, daha önce YPG/YPJ savaşçıları için SGDF’li gençlerle ‘Sınır’ oyununu canlandırmak için Suruç’a gideceklerini ama ertelemek zorunda kaldıklarını belirterek, “Son dönemlerde gelişen savaş ortamına yönelik oyunumuzu, en kısa zamanda sokaklarda insanlara savaşı anlatmak için oynayacağız” dedi.


‘Sanattan korkuyorlar’

Savaş ortamındaki çocuklara sanatıyla, oyunlarıyla destek için Kobanê’ye gittiğinde tutuklanan Tiyatroj’un kurucularından Eren Tayşan’ın tutuklanmasına yönelik olarak da konuşan Hacer,

“Eren Kobanê’ye sanatıyla çocuklara destek olmak için gitti ve 10 aydır tutuklu. YPG/YPJ’li savaşçılar insanlık onuru için savaştı. Eren bir sanatçı ve şu anda cezaevi yönetimi ona gönderdiğimiz oyun senaryoları ve projelerimizi alamıyor. Cezaevi yönetimi sanattan korkuyor” dedi.

Gelişen operasyon ve sürekli bomba tehlikesinden dolayı oyunlarını ertelemek zorunda kaldıklarını anlatan Hacer, “Suruç Katliamı ile başlayan ve Medya Savunma Alanları’nın bombalanmasıyla devam eden saldırılara tepkimizi göstermek için hazırladığımız oyunumuzu, her gün yapılan operasyonlardan ötürü sergileyemedik. Her güne yeni bir operasyonla başlıyoruz, artık takip edemiyoruz” dedi.


‘Sanatla her şeyi sokağa taşımalıyız’

Savaş ortamının sanatla sokağa taşınması ve insanlara anlatılması gerektiğini, savaşa karşı sanatla direniş sergilenmesi gerektiğini vurgulayan Başak Karaçay da “Kürdistan’daki insanlar zaten o savaşı sıcağı sıcağına yaşıyor. Türkiye’nin metropollerinin de bu savaşı bilmesi, tanıması için yaşananları sanatla sokağa taşırmalıyız” ifadelerinde bulundu.

Başak ‘Küçük Karabalık’ oyunuyla herkesin bir savaş ortamında olduğunu anlaması, savaşa karşı ses olmaya çağırmayı amaçladıklarını dile getirerek oyunlarını anlattı: “O Karabalık milyonlarca balık arasından dünyayı görmek ve yeni bir dünya yaratmak için çıkıyor. Karabalık herkesi barışa çağırıyor ve binlerce insanla ‘barış‘ yazıyor. Ama barış kana bulanıyor, patlama meydana geliyor. Küçük Karabalık ölüyor ama arkasından barış için milyonlarca Karabalık geliyor.” 

Başak bu oyunla herkese Küçük Karabalık olmaları gerektiğini anlatmak istediklerinin altını çizdi.


 JINHA/ANKARA