Avrupa’da yaşayan Kürdistanlılar, Rojava’nın bağımsız iradesini temsil eden Kürt Yüksek Konseyi’nin Cenevre 2 Konferansı‘na davet edilmesi için eylemlerini sürdürüyor. Konferansın ikinci etabının yapılacağı Cenevre’deki Birleşmiş Milletler binası önünde nöbet eylemi dün de devam etti. “2. Lozan’a izin vermemek için elimizden geleni yapacağız” diyen Kürdistanlılar, eylemlerini bugün yapacakları miting ile sonlandıracak.


ABD protesto edildi

Fransa’nın Marsilya ve Almanya’nın Freiburg kentlerinde yaşayan Kürdistanlılar da Cenevre 2 Konferansı‘na Kürtlerin kendi temsilcileriyle katılması için Cumartesi günü birer eylem gerçekleştirdi. Marsilya’daki eylem Avrupa Parlamentosu önünde yapıldı. Kürtlerin Cenevre 2’ye bağımsız katılımına engel olan ABD ile onun müttefiki Avrupa devletlerini protesto eden Kürdistanlılar, yoğun yağmura rağmen alandan ayrılmadı.
Eylem, Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’nde yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşuyla başladı. Ardından Kürtlerin Cenevre 2 Konferansı’na ilişkin taleplerini içeren bildiri okunurken, PYD Marsilya temsilcisi Siyamend Latif ve Kürt siyasetçi Azad Colemêrg ise birer konuşma yaptı.

‘Mücadeleyle kazanacağız’

Mitingde konuşan PYD temsilcisi Siyamend Latif, “Lozan Antlaşması’nda 40 milyon Kürdü dört parçaya bölerek onlarca yıl boyunca katlettiniz. İkinci Lozan’a izin vermeyeceğiz. Kürtler artık örgütlü bir halktır. Dünyanın her yerinde mücadelemizi kazanana kadar devam ettireceğiz.” ifadelerinde bulundu. Latif ayrıca, “Kürt Yüksek Konseyi Cenevere 2 Konferansı’na davet edilmeli” çağrısı yaptı.

‘İkinc Lozan’a hayır’

Kürt siyasetçi Azad Colemêrg ise konuşmasında şunları söyledi: “2. Lozan’a izin vermemek için elimizden geleni yapacağız. Kürdistan’ın kaderiyle oynamaya çalışanlar bilsinler ki öfkemiz çok büyük. Üzerimize oynanan oyunlarına son versinler. Kürt halkı artık görülmeli. Kürtler Ortadoğu’nun kaderidir. Zulme, asimilasyona ve inkara uğramış bir halktır. Ortadoğu’da barış Kürdistan’dan geçer” dedi. Gösteri “İkinci Lozan’a hayır” ve “Öcalan’a Özgürlük” sloganlarıyla sona erdi.

Freiburg’ta yürüyüş yapıldı

Almanya’nın Freiburg kentinde de aynı amaçla bir yürüyüş yapıldı. Kartoffelmarktplatz’da başlayıp belediye önünde son bulan yürüyüşe yüzlerce kişi katıldı. “Kürtler Rojava için adalet istiyor” ve “2. Lozan istemiyoruz” pankartları ile yürüyen Kürdistanlılar, yaklaşık bir saatlik yürüyüşün ardından belediye binası önünde bir miting gerçekleştirdi. Burada kitle adına basın açıklaması yapan Mewal Muhammed, Cenevre 2 Konferansı’nda Rojavalı Kürtlerin de temsil edilmesi gerektiğini vurguladı. Muhammed daha sonra Almanya Kürt Dernekleri Federasyonu’nın (YEK-KOM) konuya ilişkin hazırladığı bildiriyi okudu. Alman sol örgüt aktivislerinin de destek verdiği eylemde, “Kürdüz ve Kürt kalacağız”, “2. Lozana hayır”, “Bijî Berxwedana YPG” sloganları atıldı.

Adalet Divanı’na seslenilecek

Hollanda’daki Kürtler de bugün saat 15.00’da Cenevre 2 Konferansı’na Kürtlerin bağımsız katılması talebiyle Lahey Adalet Divanı önünde bir araya gelecek. Gösteri sonrası Lahey Adalet Divanı’na konuyla alakalı dosya bir sunulacak.

 DOÐAN BOZTAŞ/MARSİLYA- AHMET CEBBA/FREIBURG