Batı’da adım adım polis devletine doğru

Dünya Haberleri —

.

.

  • Fransa’da polis şiddetine meşruluk kazandıran ve basın özgürlüğünü kısıtlayan güvenlik yasası Fransa Senatosu'nda onaylandı.

 

Fransa’da Aralık ayında Parlamento’da onaylanan ve “Fiziksel ya da ruhsal zarara yol açacak” sonuçlar gerekçesiyle polis memurlarının görev başındayken görüntülenmesini suç sayan yasa tasarısı Senato’da onaylandı. Tasarının yürürlüğe girmesi için Ulusal Meclis’te de onaylanması gerekiyor.

Kararın polis şiddetini meşrulaştıracağını savunan binlerce kişi ülke genelinde yoğun protesto gösterileri düzenlemişti.

Tasarının 24. maddesine göre “fiziksel ya da ruhsal zarara yol açacak” sonuçlar gerekçesiyle polis memurlarının görev başındayken görüntülenmesi suç sayılacak. Polise ‘zarar’ verebilecek görüntü ya da fotoğraf paylaşanlar 1 bir yıl hapis ya da 45 bin euro para cezasına çarptırılabilecek.

Tasarının 22. maddesine göre ise polis ve jandarma, göstericilerin fotoğraf ve görüntülerini dronelarla çekebilecek.

Dünya genelinde devletler, güvenlikçi politikalar kapsamında kolluk güçlerinin yetki alanlarını genişleten yasalar çıkarmaya devam ediyor. Fransa ardından İngiltere de kolluk güçlerinin yetki alanlarını genişletecek bir yasa hazırladı. Yasa tasarısı polisin toplantı, gösteri ve protesto gösterilerine müdahale yetkisini arttıracak düzenlemeler içeriyor. Yasa tasarısına göre polis şayet protesto eyleminin “kamusal alana zarar verdiğini” tespit ederse kimi kısıtlayıcı önlemler alabilir! Bunun yanı sıra düzenlenecek protestolar için kolluk güçleri daha fazla koşul talep edebilecek. Ses, sayı, alan eylem saati vb. konularda polisler bazı kurallar koyma yetkisine sahip olabilecek.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.