Batı’da polis yetkisi arttırılıyor

Dünya Haberleri —

.

.

Fransa’da polis şiddetine meşruluk kazandıran ve basın özgürlüğünü kısıtlayan güvenlik yasası ardından İngiltere’de de hükümet polislerin etki alanlarını genişleten bir yasa tasarısı hazırladı.Yasa, protestoyla karşılandı.

 

Dünya genelinde devletler, güvenlikçi politikalar kapsamında kolluk güçlerinin yetki alanlarını genişleten yasalar çıkarmaya devam ediyor.

Fransa’da Aralık ayında “Fiziksel ya da ruhsal zarara yol açacak” sonuçlar gerekçesiyle polis memurlarının görev başındayken görüntülenmesini suç sayan yasa tasarısı parlamentodan geçmişti. Kararın polis şiddetini meşrulaştıracağını söyleyen binlerce kişi protesto gösterileri düzenlemiş, yasa yoğun eleştiri almıştı.

Fransa ardından şimdi de İngiliz hükümeti kolluk güçlerinin yetki alanlarını genişletecek bir yasa hazırlıyor. İngiltere'de 33 yaşındaki Sarah Everard'ın evine giderken kaçırılarak katledilmesi ardından kadına yönelik şiddeti protesto etmek için toplananlara polis müdahalesi yoğun tartışmalara neden olmuştu. Tartışmalar sonrasında hükümetin hazırladığı yasa tasarısı polisin toplantı, gösteri ve protesto gösterilerine müdahale yetkisini arttıracak düzenlemeler içeriyor. Yasa tasarısına göre polis şayet protesto eyleminin “kamusal alana zarar verdiğini” tespit ederse kimi kısıtlayıcı önlemler alabilir! Bunun yanı sıra düzenlenecek protestolar için kolluk güçleri daha fazla koşul talep edebilecek. Ses, sayı, alan eylem saati vb. konularda polisler bazı kurallar koyma yetkisine sahip olabilecek.

Polis yetkisini güçlendiren bu yasa tasarısı ardından Bristol kentinde, protesto gösterisi düzenlendi. Bir polis karakoluna ve iki polis aracına yönelik eylem düzenleyen göstericiler güvenlikçi politikalara tepki gösterdi.

LONDRA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.