Baydemir, Türkiye'yi mahkum ettirdi

Osman Baydemir

Osman Baydemir

  • Kürt siyasetçi Osman Baydemir'in 2017'de Meclis'te yaptığı bir konuşmada Kurdistan kelimesini kullanması nedeniyle ceza alması üzerine AİHM'e yaptığı başvuruda, ifade özgürlüğünün ihlal edildiği kararı verildi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), eski Amed Büyükşehir Belediye Başkanı ve eski HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir'e Meclis'te "Kurdistan" ifadesini kullandığı gerekçesiyle 2017'de verilen cezayla ilgili yapılan başvuruyu karara bağladı. AİHM, Baydemir'e disiplin cezası verilmesinin ifade özgürlüğünün ihlali olduğuna hükmetti. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 10. maddesinin ihlal edildiğine oy birliği ile karar veren mahkeme, toplam 16 bin 957 euro tazminat ödenmesine hükmetti.

Türkiye'yle ilgili dosyalarda karşı oy vermesi tartışmalara neden olan AİHM yargıcı Saadet Yüksel de Baydemir'in başvurusunda hak ihlali kararına katıldı.

Ne olmuştu?

Baydemir, Aralık 2017'de Meclis'teki bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, ''Ben bir Kürt evladı olarak, Kurdistan'dan gelen bir temsilci olarak istediğim şey; bu çatı Türk ve Kürt ortak çatısı olmasıdır'' ifadelerini kullanmıştı.

Meclis Başkan Vekili Ayşenur Bahçekapılı da Baydemir'e ''Kurdistan neresi?'' diye sormuş, Baydemir elini kalbine koyarak, ''Kurdistan şurası'' demişti. Oturumu yöneten AKP’li Bahçekapılı, Baydemir'in Genel Kurul'dan ayrılmasını isterken, Baydemir de zafer işareti yaparak salonu terk etmişti.

İlk kez uygulanmıştı

Baydemir'e "Kurdistan" sözleri nedeniyle iki gün Genel Kurul'dan çıkarma cezası verilmiş ve maaşından 12 bin lira kesilmişti. Bu ceza, Meclis'te ilk defa Baydemir'e uygulandı. Osman Baydemir, Genel Kurul kararlarına itiraz yolu kapalı olduğu için "yasama faaliyeti sırasında sarf ettiği sözler nedeniyle cezalandırılmasının ifade özgürlüğünü ihlal ettiği" gerekçesiyle doğrudan başvurduğu Anayasa Mahkemesi (AYM)  'yetkisizlik' kararı vermişti. Baydemir, bunun üzerine AİHM'ye başvurmuştu. ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.