Bebeklerde pilorik stenoz ve inek sütü alerjisi

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Pilorik stenoz’da problem darlığın kendisinden ziyade yol açtığı sıvı ve asit kaybıdır. Bu durum damardan verilecek tıbbi sıvılarla genellikle 24-48 saat içinde düzeltilir.

Midenin ince bağırsağın ilk bölümüne açılan kısmında kaslar bulunmaktadır. Bu kasların kalınlaşması o bölümde daralmaya neden olmaktadır.

Bu hastalık yaklaşık olarak her 500 çocuktan birinde izlenir. Daha çok erkek bebeklerde görülen hastalık doğumdan  4-6 hafta sonra kendini gösterir. Bir ailede bu hastalık varsa gelecek çocuğun bu hastalığa sahip olma riski daha yüksektir. Hastalığın kesin nedeni bilinmemektedir.

Bu rahatsızlığa sahip bebeklerde hayatın ilk ayında giderek artan kusma görülür. Bu kusma o yaşta görülen kusmalardan daha şiddetli seyreder ve fışkırır tarzda olur. Safra kesesinden ince bağırsağa dökülen safra (hazmı kolaylaştıran su) kas kalınlaşmasından dolayı mideye geçemediği için bu kusmalar safra içermez. Bebeklerin bir kısmında kusma nedeniyle kilo kaybı görülür. Bazı bebeklerde sürekli açlık ve geğirme izlenebilir. Sıvı kaybı nedeniyle idrarda da azalma izlenebilir. Mide kasılmaları bazen dışarıdan da hissedilebilir.

Hastalığın tanısı ultrason ile konulur. Kan testleri de midedeki asit kayıbını gösterir.

Bu hastalıkta problemin darlığın kendisinden ziyade yol açtığı sıvı ve asit kaybıdır. Bu durum damardan verilecek tıbbi sıvılarla genellikle 24-48 saat içinde düzeltilir. Tedavisi ancak çocuk cerrahı tarafından yapılan ameliyat ile mümkündür. Ameliyattan sonra çocuklar normal gelişim sağlamaktadırlar.

İnek sütü alerjisi

Genellikle ailesinde alerji hikayesi olan bebeklerde daha sık görülen besin alerjileri, bağışıklık sisteminin gelişmekte olduğu 0-3 yaş arasında kendisini gösterir.

Bebeklerde inek sütü içindeki proteine karşı oluşan ve kendisini en çok kusma, kan karışımı ishal ve karın ağrısı gibi belirtilerle gösteren alerji bu yaşta en çok gözlenen alerji türüdür. Bunun yanı sıra deri döküntüleri veya egzama da sıkça görülen hastalık belirtileridir.

Emziren annelerde, annenin aldığı inek sütüne bağlı olarak da bebekte inek sütü alerjisi görülebilir. Bu durumda anne sütü vermeye devam etmeli, fakat anneler inek sütü ürünlerini bırakmalıdır.

Nadiren “anaflaksi” adı verilen ani ve daha ciddi belirtiler görülür. İnek sütü alımından hemen sonra yüz şişmesi, nefes alıp vermede zorlanma, ağız ve dilde şişme belirtileri görüldüğü anda doktora başvurulmalıdır.

İnek sütü alerjisi tespiti için kan tahlilin yanısıra bir kaç gün inek sütüne ara verilmelidir. Eğer alerji doğrulanırsa ve belirtiler geçerse içinde inek sütü olmayan mamalar verilmelidir.

İnek sütü alerjisinin %80’i üç yaşına kadar geçmektedir.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.