Bekleyecek lüksümüz yok, hayatımızı çalıyorlar

Kadın Haberleri —

Özgül Kaplan

Özgül Kaplan

  • AKP’nin Diyanet’le el ele vererek kadınların hayatına el koymayı planladığını belirten EŞİK Gönüllüsü Özgül Kapdan, “Artık meseleyi parça parça tartışma lüksümüz yok. Bütüncül bir programla karşımıza çıkıyorlar; bunu artık görmeliyiz” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla “Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı” 15 Mayıs’ta Resmî Gazete’de yayımlandı. Söz konusu eylem planında kadını eve hapseden adımlar izlenip, kadınların aile içindeki rolleri pekiştirilirken, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş yaptığı açıklamada kadını değil “aileyi” öncelediklerini itiraf etti.

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) Gönüllüsü Özgül Kapdan, “Yerli ve milli” olarak sunulan eylem planının AKP’nin 22 yıllık politikalarının "final hali" olarak görüldüğünü belirtti. "Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı”nın toplumun ihtiyacı doğrultusunda hazırlanmadığını belirten Kapdan, 9’uncu Yargı Paketi’yle toplumun farklı bir yere taşınmaya çalışıldığını söyledi.

Hayatımıza el koyma planı

MA’y konuşan Kapdan, AKP’nin muhalefet partileriyle değil Diyanet’le yürüttüğü çalışmalara işaret ederek, “Bu aslında laikliğin tabutuna son çiviyi çakmak oluyor” dedi.

“2010 yılından bu yana baktığımızda Diyanet İşleri Bakanlığı’nın kadın haklarına yönelik gizli bir ajandasının olduğunu söyleyebiliriz. İlk günden beri Diyanet’in rolünün ülkenin rejimine bir tehdit olduğunu söyledik. Bu bir rejim, yönetim biçimi değişikliği. Hele de aile ve kadınların yaşamlarını birebir ilgilendiren bir konuda Diyanet’i başköşeye oturtmak son derece tehlikelidir. Bu sistemin ardından ‘Kız çocukları okula gidemez, üniversiteye gitmemeli’ gibi söylemlerin gerçeğe dönüştüğünü de görebiliriz. Burada yapılan şey, kadınların hayatına bir grubun el koymaya çalışması gibi. Önümüze konulan belge bunun planı.”

Muhalefetin kazanımlarına set

Valiliklere gönderilen eylem planının kısa vadeli bir çalışma olmadığının altını çizen Kapdan, şunları belirtti: “Geçtiğimiz yerel seçimlerde CHP ile DEM Parti’nin kazanımları, gerçek bir sosyal belediyeciliğin uygulanacağı bir değişimin yaşandığını gösterdi. Bu kazanımı bir miktar öteleme, geri itme ve onun yerine geçecek bir mekanizma olarak da düşünülmüş olabilir. CHP’nin kreş politikası, DEM Parti’nin başından beri gerçi kayyumlar nedeniyle son dönemde göremedik ama kadın dostu alanlar yaratmış olması önüne bir engel olarak da düşünüldü. Bu genelgenin, sosyal ve eşitlikçi belediyeciliğin önüne geçmeyi amaçladığı çok açık.”

Tehlikeli görülmeli, karşı çıkılmalı

Kapdan, bu plana birlikte karşı çıkacak bir mekanizmanın olmadığını söyledi ve ekledi: “Aileyi korumayan birileri varmış ve üstelik de bunlar bir takım zararlı fikirler yayıyormuş gibi inanılmaz bir senaryonun içindeyiz. Bir paket programının içinde olduğumuzu ve Meclis çoğunluğunun kullanılarak çok tehlikeli yerlere götürüleceğimizin herkes tarafından kavranması gerekiyor. Artık meseleyi parça parça tartışma lüksümüz yok. Bütüncül bir programla karşımıza çıkıyorlar; bunu artık görmeliyiz. Ne yapılmak istendiği doğru anlatılırsa; bu tuzağa düşmeyecek, bu dayatmalara karşı çıkacak, birçok insan var. Bu da bir umuttur.” ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.