Belçika ve Hollanda Eurojust’a katıldı

Dünya Haberleri —

.

.

  • Avrupa Birliği (AB) bünyesinde 2021 yılında kurulan, Avrupa Adli İş Birliğini Geliştirme Ajansına (Eurojust), Hollanda ve Belçika’da dahil oldu. Eurojust, DAİŞ ve diğer güçlerin Irak ve Suriye’deki Êzîdîlere uygulanan soykırımın sorumlularını tespit edip dava açılmasını sağlıyor.

2021 yılında Fransa ve İsveç’in kurduğu Avrupa Birliği (AB) bünyesinde faaliyet gösteren Avrupa Adli İş Birliğini Geliştirme Ajansına (Eurojust), Hollanda ve Belçika’da dahil oldu. Eurojust, 2014 yılından bu yana DAİŞ ve diğer güçler tarafından Irak ve Suriye’deki Êzîdîlere uygulanan katliamların sorumlularını araştırıp, bu kişiler hakkında soruşturma açılması için çalışıyor.
Eurojust, şu ana kadar Êzîdî bir kadına eziyet eden DAİŞ üyesi Fransız bir çiftin kimliği tespit ederek, bu kişilerin “insanlık suçu” işlemekten haklarında dava açılması sağlanmıştı. BM 2021 yılında, DAİŞ üyelerinin Êzîdîlere yönelik saldırılarını “soykırım” olarak tanımlanmıştı. BM’nin Êzîdî soykırımını tanınmasına rağmen Türkiye, Mısır, Irak ve Körfez ülkelerin kaçırılan Êzîdî kadınlar halen köle olarak tutuluyor ve tecavüze uğruyor.
DAİŞ, 3 Ağustos 2014'te Êzîdîlerin çoğunlukta yaşadığı Şengal ve Musul’un birçok bölgesine saldırmış, yüzlerce Êzîdîyi öldürmüş, çoğu kadın ve kız 6 bin kişiyi çocuklarıyla alıkoymuştu. Türk medyasına yansıyan haberlerde Türk devletinin başkenti Ankara’nın Altındağ ve Keçiören ilçelerinde devletin görmezden geldiği DAİŞ çete ve aileleri çok sayıda Êzîdî kadını köle olarak ellerinde tutuyor. 
BM’ye göre alıkonan yetişkin erkeklerin çoğu muhtemelen öldürüldü, kadınlar ve kızlara sistemli olarak tecavüz edilirken, bu kişiler daha sonra “seks kölesi” olmaya zorlandı.
Geçen hafta 37 yaşındaki bir Alman kadın, Koblenz mahkemesi tarafından Irak ve Suriye'de DAİŞ ile birlikte olduğu dönemde Êzîdî bir kadını köle olarak alıkoymaktan suçlu bulunarak, 9 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Hollandalı yetkililer, şubat ayında DAİŞ'e katılmak için Irak ve Suriye’ye giden bir kadını, 2015 yılında Suriye'de Êzîdî bir kadını köle yaptığı için insanlığa karşı suçlardan yargılanıyor. Duruşma bir DAİŞ üyesinin bir Êzîdîye dönük işlemiş olduğu suçlardan Hollanda’da yargılandığı ilk dava oldu. BRUKSEL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.