Belçika’da on beş aydır süren hükümet kurma krizinin aşılmasının yakın olduğu belirtildi. Partiler arasında uzlaşma sürecini yürüten Elio Di Rupo, ülkedeki sekiz partinin, uzlaşmazlığı doğuran temel meseleler üzerinde fikir birliğine vardıklarını açıkladı.
Valon Sosyalistlerin (PS) Başkanı Elio Di Rupo, önceki gece yarısından sonra yaptığı açıklamada, taraflar arasında anlaşmazlıkların başında gelen Brüksel-Halle-Vilvoorde konusunda anlaştıklarını söyledi. Bunun müzakerelerde “önemli bir adım” olduğunu belirten Di Rupo, uzlaşmazlığın tümüyle çözüldüğünü söylemek için erken olduğunu; ancak çözüm yolunda “hayati bir adım atılmış olduğunu” belirtti.

Seçim bölgeleri ayrıştırılıyor
Uzlaşma, 24 saat öncesine kadar ‘ölü’ ilan edilen hükümet kurma görüşmelerinde büyük bir ilerleme anlamına geliyor. Belçika’nın iki büyük topluluğunu oluşturan Flaman ve Valon partileri, ülkeyi yıllardır meşgul eden iki dilli Brüksel-Halle-Vilvoorde seçim bölgesinin geleceği üzerinde anlaşamıyordu. Söz konusu seçim bölgesinde yaşanan nüfus değişikliği, bölgenin yeniden düzenlenmesini zorunlu kılıyordu. Önceki gece yarısı varılan anlaşma, seçim bölgesinin ayrıştırılmasını öngörüyor. Partiler, ayrıca Senato’da değişiklik konusunda da anlaştı. Buna göre Senatör seçimleri yapılmayacak, senatörler atama yolu ile görevlendirilecek.
Hükümet kurmada önemli bir engeli aşan partileri, anlaşmanın sağlandığı Brüksel-Halle-Vilvoorde gibi iki temel konuda daha zorlu müzakereler bekliyor. Buna göre partilerin, federal düzeyde kurumsal reformlar ile ekonomik bütçe konu sunda da anlaşmaları gerekiyor.

Leterme siyaseti bıraktı
Flaman partiler, bölge yönetimlerinin yetkilerini arttıracak kurumsal reformların yapılmasını isterken, Valonlar, federal hükümetten aldıkları mali desteğin azalmasına yol açacağı için buna karşı çıkıyor.

Bu arada Belçika’nın eski başbakanlarından Yves Leterme, siyaseti bıraktığını açıkladı. Hükümeti kurma çalışmalarında yer alan ancak geçtiğimiz hafta bu görevi bıraktığını açıklayan Flaman Hıristiyan Demokratlar’ın (CD&V) güçlü ismi Yves Leterme, bir yıldır geçici başbakan olarak görev yapıyordu. Leterme’nin, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) başkan yardımcılığına getirileceği açıklandı.

BRÜKSEL